Reklama

Reklama

Ex Machina

  • Velká Británie Ex Machina (více)
Trailer 3

Caleb (Domhnall Gleeson) měl neuvěřitelnou kliku. Ve firemní soutěži vyhrál hlavní cenu, týdenní pobyt na horské chatě svého zaměstnavatele, geniálního vědce Nathana (Oscar Isaac). V okamžiku kdy uprostřed pustiny vyskočí z vrtulníku, který ho na místo dopravil, dojde mu, že na tenhle týden jen tak nezapomene. Jenže ani nejbujnější fantazie by ho nedokázala připravit na to, co ho čeká v supermoderní stavbě připomínající protiatomový bunkr. Prvotní ostych zažene Nathanův přátelský přístup. Pak se však seznámí s Avou (Alicia Vikander). U přátelské dívky s krásnou tváří jen dráty vedoucí jejím průsvitným tělem prozrazují, že je ve skutečnosti unikátním technologickým experimentem. Jeho součástí se právě stal i Caleb. Jeho úkolem je prostá interakce s Avou, kterou Nathan pečlivě pozoruje a zaznamenává a testuje tak možnosti umělé inteligence. Dokáže být Ava natolik „lidská", že Caleb zapomene, že komunikuje s robotem? Dokáže v něm probudit nějaké city? Calebovi se však role pokusného morčete začne čím dál víc zajídat, zvlášť když s Avinou pomocí zjistí, že Nathan mu o svém výzkumu neřekl zdaleka všechno. (CinemArt)

(více)

Recenze (1 253)

Gatsby_1986 

všechny recenze uživatele

Veľmi príjemné pozeranie. Páči sa mi ako si hneď po zhliadnutí Avi k nej vytvoríte vzťah a ako jej fandíte. Je to robot, ktorý ale vôbec nepôsobí ako robot a svojim vzhľadom...krivkami zvýrazňuje ženské krivky. Skutočne dobrý film na nedeľný večer, ktorý si určite užijete. V budúcnosti si ho veľmi rád ešte raz pozriem 4/5 ()

kokoro 

všechny recenze uživatele

Film ma väčšinu času držal v napätí a zároveň som bol zaujatý filozofickými otázkami, ktoré sa mi vynárali v hlave: má Ava právo na normálny život? Aké je to umenie, keď niečo nakreslí robot? Akú etiku pozná robot – takú, akú sme mu naprogramovali, alebo takú, aká vyviera z jeho vedomia, skutočného bytia? Vzniklo to bytie zázrakom, alebo sa dá všetko nasimulovať? Otázok je veľa, a film sa s nimi veľmi vďačne pohráva. Vyvrcholenie je mrazivé a skvelé. ()

jiri.juricek 

všechny recenze uživatele

Tak konečně letos super sci-fi. Alicia hraje Avu parádně, nemohl jsem od filmu odtrhnout oči a čekal jak to celé dopadne. Hudba příjemně vtahující do děje. Je to taková odpočinková záležitost, bravurně napsané dialogy rozhodně nenudí. A konečné rozuzlení je pak už jen odměna za tu celkovou pohodu co ve filmu od začátku vládne. Více takových filmů, malý rozpočet film rozhodně vůbec neshazuje :) ()

MarcusSabol 

všechny recenze uživatele

Pekná príroda a moderná architekrúra horskej chaty, to je to čo si po zhliadnutí tohto filmu ako tak pametám. A čo prepracované charaktery? Napätie? Hlboké myšlienky a invencia? Ale kdeže..film sa sem tam snaží nudnými dialógmi zdeliť myšlienku hodnú zamyslenia sa ale hneď v zápetí sa rozsypáva príbehová kostra ktorá je predvídateľná, bez práce s napetím a plochými charaktermi. Škoda času. ()

Lucky Eda 

všechny recenze uživatele

film není špatný jen se strašně moc šourá plyne stejným tempem začátek a konec filmu dobrý a to uprostřed bla bla bla ()

Helgard 

všechny recenze uživatele

U filmů tohoto typu se vždycky těším na tři základní stavební kameny celkového dojmu. Za prvé prostředí. Místo, ve kterém se bude film odehrávat, protože na sci-fi miluji logiku kontinuality urbanizace společnosti, jak v oblasti stavební a technologické tak v sociální a psychologické. Je zajímavé, jak u historických filmů producent i autor dodržují (pokud to rozpočet a charakter filmu dovoluje) reálie doby, do které je zasazen. U sci-fi je to problém. Celým filmem nás jako červená nitka provází robot, který je už od pohledu těžce nadčasový, ale hlavního hrdinu přiveze do pevnosti helikoptéra stará roky ještě před tím, než se autor geniálního vynálezu vůbec narodil. Ale ok, prostředí tedy neřešme to není scifi ale national geografic. Za druhé, atmosféra. Chování lidí a jejich vzájemné role a postavení ve společnosti. To zde také není sci-fi. Jednoznačně bylo vidět, že se k sobě ti lidé chovají jako v současnosti a tudíž opět vzhledem k pokročilému technologického stavu robotů ve filmu bych odhadoval nějakých 150 let před námi. Pokud se tedy obrátím 150 let "tamů nazád" najdu jinou společnost, jiné vzorce morálky a jiné oblečení. Zde to autor zcela pominul. Promiňme mu to a pojďme na tu nejdůležitější. Pointa a zpracování příběhu. To je naopak excelentní a naprosto svazující. Tomu filmu po psychologické stránce není co vytknout. Nějaké zákony robotiky, které jsme jako čtenáři a diváci sci-fi přijali za samozřejmé ze strachu aby nás nenapadl domácí vysavač, se tady prostě nekonají a roboti si skutečně tak nějak dělají co uznají za pro ně výhodné. Obrovským plusem je tady malá skupina herců - komorní příběh natočený prostě na kousku tartanu s modrým prostěradlem za zády a zbytek dodělaný ve studiu ILM. Ale výsledek je super. Dávám čtyři hvězdy a to jen proto, že si ten kluk nezasloužil tam takto skončit. Určitě doporučuji shlédnout. ()

Chenile 

všechny recenze uživatele

Film pro me nudny... a co se problemu otazky AI tyka, podle me mnohem lepsi je film Artificial Intelligence: AI od Spielberga... ()

folkos 

všechny recenze uživatele

Co se týče filmu, šlo to. Co se týče příběhu, horší. Proč? Představte si, že jste v nějakým neznámým domě, kde je zasranej robot s lidskou tváří. Hned bych zdrhal, ale hlavní hrdina neeeeee. Ten je z toho tak uchvácen, že chvílema vypadá, jako by tu robotku chtěl poklátit (což mimochodem lze, bylo to řečeno ve filmu). Celkem se v celých téměř dvou hodinách objevili maximálně 4 herci, ano, to je vše. ()

pekos 

všechny recenze uživatele

Komorný príbeh o umelej inteligencii ženského pohlavia a s ženskou logikou. Tento malý sci-fi príbeh zaujme od začiatku až do (ne)očakávaného konca, ktorý je asi "najlogickejším" vyústením kreovania umelej inteligencie ženského druhu. Film nie je ničím výnimočný, nevyvolá žiadne silné emócie, ale myšlienka zrodu umelej inteligencie s vedomím na úrovni človeka je v dnešnej dobe aktuálna. Film je spracovaný na dobrej remeselnej úrovni, a preto je vhodný nielen pre sci-fi fanúšikov. ()

BranuliQ 

všechny recenze uživatele

Veľmi vydarený debut Garlanda! Nepotreboval ani veľa trikov či akcie, no aj tak vytvoril výborné klaustrofobické dielo s úžasnou komornou atmosférou. Iné filmy postrádajúce aspoň nejakú akčnosť by som považoval za nudné, no toto ma udržalo pozorne sledovať a očakávať, ako sa to celé nakoniec vyvinie. Čo sa týka toho záveru, áno uznávam, bol trochu zvláštny, no v porovnaní s tým všetkým, čo sa v súčasnosti objavuje v kinách, nebol ničím výnimočným. ()

goauld 

všechny recenze uživatele

Nebyl to špatný počin... o tom tedy žádná ;-) nicméně - na konci už to tak trochu "haprovalo" v logice.... Když už to byl tak "skvělý" programátor, tak nechápu, proč si ty -zadní vrátka- nenaprogramoval taky ;-) ...asi aby to mělo "dramatický zakončení" :-) ono jinak by to vypadalo -divně-, kdyby to skončilo úplným hapyendem :-) ()

digiMonster 

všechny recenze uživatele

Sci-fi milujem a pokiaľ sa jedná o sci-fi komornejšie s prepracovanými postavami, hlbšou myšlienkou, strhujúcou zápletkou a perfektnou atmosférou o to viac mi takýto snímok prirastie k srdcu. Iste mi dá každý správny sci-fi fanúšik za pravdu ak napíšem, že presne takto ladených sci-fi tu máme sakramentsky málo. A práve Ex Machina sa "pokúša" zaradiť presne do tejto úzkej skupiny. Film sa odvíja v pomalšom tempe čo na úvod neprekáža ,ale čo na úvod neprekážalo začne za hodinku už pomaličky zaváňať nudou.Do tejto doby sa toho totiž okrem jedneho disco tančeka v opilom stave jedneho z hercou vela veru neprihodí a divák sa toho pochopitelne moc ani nedozvedá. Pred koncom síce príde nečakaný impuls že sa film konečne chystá rozbehnúť,ale je toho stále akosi pramálo,dokonca ani tá jedna jediná akčná scéna (ktorá mohla byť predsa len natočená troška dômyselnejšie ) nepomôže filmu vymaniť sa z priemernosti z ktorou celý čas bojuje.Ex Machina láka predovšetkým na svoju vizuálnu stránku, kde kombinácia peknej prírody, loftového štýlu a samozrejme high-tech robotou pôsobí realistickým dojmom .Zdá sa ale,že tvorcovia sa asi až príliš sústredili na to, ako film bude vypadať, ako nad prepracovanosťou zápletky, ktorá mi proste príde len povrchne načrtnutá, ale nedotiahnuta do konca.Film mal podlľa mňa ďaleko väčší potenciál ako nám predviedol ,bohužial ten zase raz nebol využitý na plno čo na konci troška zamrzí.Každopádne na scenáristov režisérsky debut to nebolo také zlé :-) za mňa lahší nadpriemer a preto tri hviezdy a 68% ()

Lupinek88 

všechny recenze uživatele

Proč jsem dal **? Protože tenhle film si ani nic jiného nezaslouží. Film se totiž táhne jako nekonečný sopel ,který se snaží u diváka snaží vyvolat nějakou emoci a to se mu v mém případě podařilo - znechucení. Filmů o umělé inteligenci už sem viděl přehršel a tady tahle nudná sračka se slabými hereckými výkony kterým jsem ani sekundu nevěřil jim nemůže ani zdaleka konkurovat. Čekal jsem že to nějak konec filmu zachrání ,že nastane robotí apokalypsa ,ale Alica Vikander ukázala svoje lentilky a KONEC- dobrou chuť! - 30% ()

stret 

všechny recenze uživatele

Ex Machina ma obelhala. A mám podozrenie, že jej uberám jednu hviezdičku práve za toto, čo k nej nie je spravodlivé. Predstavoval som si záver - v danom kontexte - trocha romantickejšie. Ale Ex Machina je poriadna svině. :-) Pár jednoduchších podnetov k zamysleniu film dal, ale mám zároveň pocit že film si zakladá hlavne na technológii - príbeh pôsobí nedomyslene. Po týždni pomaly zabúdam o čom to vlastne bolo. Takže moje hodnotenie bude najskôr v poriadku. ()

Jarmila68 

všechny recenze uživatele

ledová královna to je:-)) a takovejch tu mezi námi běhá,ani netušíte.Emočně jsem z toho filmu na -68 nejvíc je ten dům,nebo to vězeníčko:-)ale dokoukala jsem to..jsou i filmy který vypínám po pár minutách. ()

Související novinky

Vary přivítají Alicii Vikander a Ewana McGregora

Vary přivítají Alicii Vikander a Ewana McGregora

13.06.2023

57. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech už nám klepe na dveře, vše vypukne na přelomu června a července, kdy lázeňské město opět zaplní davy nadšených filmových fanoušků i… (více)

Indie Doctor Strange je hit

Indie Doctor Strange je hit

22.05.2022

V posledních několika týdnech do kin vstoupily hned dva filmy s tematikou multiverza, Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství a Everything Everywhere All at Once. První z nich se podle předpokladů… (více)

Režisér Ex Machiny si vybral další projekt

Režisér Ex Machiny si vybral další projekt

07.01.2021

Režisér Ex Machiny nebo Annihilation Alex Garland si zřejmě konečně vybral svůj další projekt. Původně se zdálo, že se filmař po svém posledním seriálovém projektu Devs uchytí v televizi, nakonec… (více)

Tvůrci Trainspotting a fotbalová legenda

Tvůrci Trainspotting a fotbalová legenda

29.08.2018

Společnosti DNA Films a Passion Pictures, zodpovědné například za snímky Trainspotting, Pátrání po Sugar Manovi nebo Ex Machina, pracují na novém projektu o legendárním fotbalovém trenérovi Siru… (více)

Reklama

Reklama