Reklama

Reklama

Ex Machina

  • Velká Británie Ex Machina (více)
Trailer 4

Caleb (Domhnall Gleeson) měl neuvěřitelnou kliku. Ve firemní soutěži vyhrál hlavní cenu, týdenní pobyt na horské chatě svého zaměstnavatele, geniálního vědce Nathana (Oscar Isaac). V okamžiku kdy uprostřed pustiny vyskočí z vrtulníku, který ho na místo dopravil, dojde mu, že na tenhle týden jen tak nezapomene. Jenže ani nejbujnější fantazie by ho nedokázala připravit na to, co ho čeká v supermoderní stavbě připomínající protiatomový bunkr. Prvotní ostych zažene Nathanův přátelský přístup. Pak se však seznámí s Avou (Alicia Vikander). U přátelské dívky s krásnou tváří jen dráty vedoucí jejím průsvitným tělem prozrazují, že je ve skutečnosti unikátním technologickým experimentem. Jeho součástí se právě stal i Caleb. Jeho úkolem je prostá interakce s Avou, kterou Nathan pečlivě pozoruje a zaznamenává a testuje tak možnosti umělé inteligence. Dokáže být Ava natolik „lidská", že Caleb zapomene, že komunikuje s robotem? Dokáže v něm probudit nějaké city? Calebovi se však role pokusného morčete začne čím dál víc zajídat, zvlášť když s Avinou pomocí zjistí, že Nathan mu o svém výzkumu neřekl zdaleka všechno. (CinemArt)

(více)

Recenze (1 250)

PORTER44 

všechny recenze uživatele

Sci-fi bez akčnější scény a bez zajímavější vizuální podívané,je to spíš drama odehrávájící se v domě vědce který stvořil roboženu kterou chce otestovat na inteligenci svým zaměstancem,takže skoro celý film jsou jen dialogy mezi dvěma muži a robotem. ()

january 

všechny recenze uživatele

Zhruba v polovině filmu jsem si řekla, že to je ten nejlepší snímek, co za poslední dobu sleduji (kam se hrabe Interstellar). Hodně hustá atmosféra a herecké kvarteto, kde u tří postav nemáte ani páru, co jsou vlastně zač. Jenže. Já jsem velký detailista a mně prostě nesmírně vadí nelogičnosti a nedotažení. Například používání čipových karet k přístupu do pokojů v v tak technologicky nadupaném doupěti. A (spoiler) postava Nathana nemusela být vůbec tak negativně kontroverzní a věznit svoje robotice. Naopak by podle mě bylo mnohem efektivnější, kdyby dojel jen a pouze na svou aroganci. A na závěr (taky spoiler) kde se sakra bude Ava nabíjet bez indukčních panelů??? ()

cumimnabednu 

všechny recenze uživatele

Libilo a moc. Má rád takové komorní filmy, pomalu plynoucí, klidně scifi. Bytost stělesňující umělou inteligenci - zahraná na výbornou. Caleb taky dobrý. Zaměstnavateli - Oscaru Isaacu jsem tu roli nějak nevěřil, ale nic, co by mi vadilo moc. Prostředí paráda. Sice člověk měl pár věcí, které mu nesedělo - např. že si nedovedl představit, že by o tomto výzkumu nikdo jiný než Nathan nevěděl. Někdo mu přece musel dodávat materiál na ty těla. A nechápu, že jednu umělou bytost si k sobě nepustí a je vždy oddělena sklem, ale s jinou tancuje, vaří mu a asi s ní i to..... víte co:). Ale třeba mi něco uniklo. Každopádně dobrý film s výbornou atmosférou a hudbou a krásnou Avou. Jsem rád za takové filmy, které dokazují, že se dá točit i bez nekonečných cifer dolarů a jen s pár herci, u kterých vynikne tak charakter role. ()

Rorschach_SK 

všechny recenze uživatele

"Nie je to zvláštne, vytvoriť niečo, čo ťa nenávidí?" Jeden dom v pustine - jeden vedec, ktorý zašiel až príliš ďaleko - jeden, v podstate, naivný mladík - jedna umelá inteligencia v tak sexi robotickom tele, ako je to možné = výsledkom je jedna výborná komorná sci-fi psychologická dráma o tom, že hrať si na "boha" sa nie vždy musí vyplatiť a že každá bytosť, hoc aj umelá, túži v podstate po tom istom. ()

eexDon 

všechny recenze uživatele

Für mich - 75%, - /divný závěr a dosti komorní až někdy melancholické/, + /atmosféra, děj/zápletka, exteriéry - ta norská příroda byla hezká a dobře se hodila k filmu/, hodnocení - zakřiknutý nezadaný ajťák + věčně sťatej vynálezce s božím komplexem + útěkuchtivá Vikanderovic sexy robotka v protiatomovým luxusním krytu = dobrá sci - fi ve stylu máklá trojka, kde každej jede proti každými s každým, nicméně s příběhem, atmosférou, dokonce zápletkou, ale žádná hitparáda to není, pouze slušný nadprůměr, ovšem oproti USA produkci/kromě Edge of Tomorrow, což je ale spíše mainstreamově - blockbusterově orientováno/, kde méně děje znamená vice akce, je to velmi dobré ()

hoffo 

všechny recenze uživatele

Podľa záplavy red-stars a celkového hodnotenia 75% som sa najprv zľakol, že som musel vidieť asi iný film. Až čítanie jednotlivých nadhodnotených komentárov ma utvrdilo, že v dnešnej dobe stačí fakt oprášiť a upraviť(v zmysle tie najzaujímavejšie a ťažko sfilmovateľné časti vynechať) pár-stránkovú, 30 rokov starú sci-fi poviedku a hneď ste new-age sci-fi A.I. Mág. (teraz fakt nechcem klamať ako sa volala poviedka, lebo je to už dávno a kto bol autor, možno Asimov, ale myslím, že celá kniha poviedok sa volala Stratený robot a vyšla v Mladých letách v slovenskom preklade okolo roku 1985) Tým ale nechcem povedať že mám niečo proti adaptáciám, práve naopak, vítam ich ak mi sprostredkujú nejaký nový zážitok. Ale fakt, že súčasný film natočený najmodernejšími audiovizuálnymi technikami vo mne nezanechá ani zlomok toho, čo vyše štvrťstoročia stará kniha bez obrázkov na pár stránkach, naznačuje, že niečo je špatne.(Inak kniha deti, to vám bola v čase temna, keď nebol ani internet, ani mobili či počítače, taká hranatá vecička, zviazaná z popísaných listou papiera, veľká asi ako tablet, ale asi 5x hrubšia, a bol to jediný zdroj informácií a zábavy). Namiesto modernej architektúry, krásnej prírody a fakt skvele zvládnutého vizuálu(za ktorý dávam 2*), som očakával, že film skôr naplno rozvinie túto úžasnú, tajomnú, miestami až jemne hororovú tému. Nič také sa však neudialo a film o ňu len povrchne zavadil keď vyšumel do lesa cez rekuperátor svojho pasívneho, inteligentného domu. Škoda, možno na budúce... ()

Johny_Blaze 

všechny recenze uživatele

Trapi vas moralni otazka osobnosti, emoci a pripadne sexuality budoucich nafukovacich panen? Pak je pro vas tento film idealni. Mam pocit ze si autori kladou jedinou zasadni otazku a to jak ojet vytuningovane pentium 2! ()

1Kolomaznik1 

všechny recenze uživatele

Mě osobně se to líbilo. Sice trochu předvidatelný, ale zajímavý děj. Klidné Sci-Fi, které nikoho neurazí (asi kromě verbala). Žádné přehnané akce, efekty ani nic podobného. Takových Sci-Fi je stejně víc než dost. Naopak klidná roboticky chladná dějová linka je působivá od začátku až dokonce. Takže Alex Garland palec nahoru. ()

sun.eagle 

všechny recenze uživatele

Nejdřív to na mě působilo trochu odtažitě, od způsobu vyprávění, prezentaci až po hlavní hrdiny. Poslední třetina filmu to ale vynahrazuje, tady to ve mě probudilo až mírné mrazení. Upřímně jsem to rozuzlení čekal trochu jiné, ale na druhou stranu asi ani jiné být nemohlo. ()

Filmynakusy 

všechny recenze uživatele

Film, jako takový, by mohl vypadat velmi jednoduše → jedna lokalita, tři postavy a jednoduchá forma vyprávění. Nic co by naznačovalo, že jde o film, k jehož pochopení se v kinosálu ještě pořádně zapotíte. On vám film vlastně nedá ani moc šanci uvažovat samostatně, ale to bych předbíhal. http://filmynakusy.webz.cz/exmachina.html ()

Adelaides 

všechny recenze uživatele

Ztvárnění sídla/experimentální laboratoře bylo hodně zajímavé, psychologická studie na téma UI fakt dobrá, v podstatě je to i variace na téma touhy po něčem, co strašně chceme mít a nikdy toho nemůžeme úplně dosáhnout... líbilo. ()

malis.uo 

všechny recenze uživatele

Film je velice příjemně natočený - pomalé tempo, poutavé prostředí, výborní protagonisté, to všechno v člověku zanechává pocit povedeného dílka. Prolém jsem měl pouze s jeho předvídavostí. Čekal jsem něco nečekaného, opravdové překvapení, něco nad čím bych přemýšlel ještě po jeho shlédnutí. To se bohužel nestalo. Emoce, ačkoliv se scénárista/režisér i kameraman snažili seč mohli, jsem také pociťoval spíše náhodně než účelně. Nechci aby to vyznělo špatně - film se mi líbil, ale nic mi po něm nezůstalo v hlavě. Ani otevřená ústa údivem, ani zvláštní cit k postavám, abych ho chtěl vidět znovu. I tak ho ovšem můžu doporučit každému sci-fi pozitivnímu divákovi. Silné 3 hvězdičky, které to opravdu neměly daleko ke 4... ()

daetoxx 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem váhal mezi třema nebo čtyřma, ale koho to zajímá, že jo. Docela vzrůšo i když zase nic extra. Na zkrácení dlouhý chvíle dobrý asi jako dalších tisíc filmů. Ne-doporučuju ani Neod-doporučuju. Trochu úchylný a to je tak asi hlavní mínus. Zajímavý herci a to je tak asi hlavní plus >> Čus ()

11FrAnK12 

všechny recenze uživatele

Jak vyspělá může být umělá inteligence, když ji uvěříte, a ona Vás doslova přechytračí. Co víc, naletíte ji na to bez toho, aby jste si cokoli uvědomili. Přes to, že prostředí filmu je neměnné, vedoucí dialogy jsou pozoruhodné. @ ()

Herbert007 

všechny recenze uživatele

Alicia Vikander je hodně zajímavá herečka a myslím že ještě leccos dokáže. Jinak všechno podstatné co bych k filmu chtěl dodat, už tady napsal Marigold :-) ()

kratajirka 

všechny recenze uživatele

Nevytvoř nikdy nic, co by tě mohlo přechytračit. Ne - řeknu to lépe. Nevytvoř nikdy nic, co by mohlo přechytračit průměrného chytráka, o kterém si myslíš, že nemůže přechytračit tebe. To je celé gró filmu. Ex machina je sájfáj movie každým coulem. Nechybí tu počítačovost, IQ, bigbangovské nářečí apod. Nejvíc scifi je ale konec - to je doslova scifi ve scifi. Jenže tomu nejvíc chybělo napětí, neočekávanost a spád. Tohle prostě od scifíčka čekáte!! Místo toho to filmaři vyřešili kundózní japonkou aneb šukací mašinérií a sexy alicí. 60% - víc prostě dát nemůžu. ()

Související novinky

Vary přivítají Alicii Vikander a Ewana McGregora

Vary přivítají Alicii Vikander a Ewana McGregora

13.06.2023

57. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech už nám klepe na dveře, vše vypukne na přelomu června a července, kdy lázeňské město opět zaplní davy nadšených filmových fanoušků i… (více)

Indie Doctor Strange je hit

Indie Doctor Strange je hit

22.05.2022

V posledních několika týdnech do kin vstoupily hned dva filmy s tematikou multiverza, Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství a Everything Everywhere All at Once. První z nich se podle předpokladů… (více)

Režisér Ex Machiny si vybral další projekt

Režisér Ex Machiny si vybral další projekt

07.01.2021

Režisér Ex Machiny nebo Annihilation Alex Garland si zřejmě konečně vybral svůj další projekt. Původně se zdálo, že se filmař po svém posledním seriálovém projektu Devs uchytí v televizi, nakonec… (více)

Tvůrci Trainspotting a fotbalová legenda

Tvůrci Trainspotting a fotbalová legenda

29.08.2018

Společnosti DNA Films a Passion Pictures, zodpovědné například za snímky Trainspotting, Pátrání po Sugar Manovi nebo Ex Machina, pracují na novém projektu o legendárním fotbalovém trenérovi Siru… (více)

Reklama

Reklama