Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Los Angeles 1939. Deprimovaný spisovatel F. Scott Fitzgerald přemáhá alkoholem způsobené halucinace, v nichž ho navštěvuje manželka Zelda, která je zavřena v ústavu pro duševně choré. I přesto Scott hodlá psát nový román, tentokrát z prostředí filmového průmyslu, který později bude znát celý svět pod názvem "Poslední magnát". S prací mu pomáhá mladičká ctižádostivá spisovatelka Frances Krollová, která k němu přichází pracovat jako sekretářka a nakonec se stává jeho důvěrnou přítelkyní. Poutavý biografický snímek o závěrečné etapě života autora románů Velký Gatsby, Něžná je noc, Takový pěkný pár a dalších. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (11)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

I když Jeremy Irons požívá ve filmovém světě jisté úcty, mám za to, že stále ne dost vzhledem k jeho nezměrnému talentu. Role F. Scotta Fitzgeralda na sklonku života je z dalších, ve které stojí za to ho vidět. Scény, v nichž se ochotně opíjí, bolestivě abstinuje, scény, kdy podléhá halucinacím i ty, kdy naopak podléhá kouzlu své sekretářky-důvěrnice-přítelkyně a ona podléhá kouzlu jeho byť jen v platonické rovině..... To vše tvoří něco, co se nedá nazvat jinak než herecký koncert. A nejen Ironsův, vynikající byla i Neve Cambell. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Studie o alkoholismu, v níž není až tolik důležitý příběh, který v zásadě nemůže jít příliš jinými cestami, než se ubíral ve skutečnosti, ale opírá se o virtuozního Jeremy Ironse, který je ve všech polohách tak věrohodný a sugestivní, až z toho běhá mráz po zádech. Film, který je zde velmi a nespravedlivě podhodnocený. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Překvapivě poutavá záležitost s dokonalým výkonem Jeremyho Ironse o vzniku legendárního románového a později i filmového (s Robertem De Nirem v hlavní roli) díla "Poslední magnát". Film je zajímavý jako pohled na pocity a stavy jeho tvůrce, tak i na vznik tohoto nedokončeného díla. ()

Maq 

všechny recenze uživatele

S Fitzgeraldovými romány mám problém. Je to brilantní, bystré, kultivované, dobře se to čte, ale nedostavuje se u mě žádný zásadní prožitek, jaký by odpovídal významu jednoho z literárních velikánů 20. století. A velmi podobně na mě působil i tento film o Fitzgeraldových posledních dnech. Všechno je v pořádku, velmi dobré, jen přitom - krom ryze artistního prožitku - jaksi nic necítím. --- 50% ()

everlong 

všechny recenze uživatele

Jelikož jsem velká obdivovatelka díla Francise Scotta Fitzgeralda, tak mě tento snímek lehce zklamal. Irons je ve své roli tradičně výborný a kupodivu i Neve Cambell, přesto si myslím, že se z takového námětu dalo vytáhnout mnohem více. ()

sona123 

všechny recenze uživatele

Nějak mě to nevtáhlo do děje. Vlastně to ve mně nevyvolalo ani nic pozitivního, ani negativního - tři *** vlastně proto, že je to tak jaksi neutrálně mezi. ()

IdaHutt 

všechny recenze uživatele

Tento TV snímek jsem viděla třikrát - a ve srovnání s mnohem proslulejším filmem Poslední magnát (r. Elia Kazan) mě nezklamal, naopak. Na rozdíl od uživatele "dogma97" jsem rovněž nepostrádala "jiskření" mezi oběma protagonisty - napětí o to působivější, že ve své podstatě nešlo ze strany Francise Scotta Fitzgeralda o přitažlivost sexuální. Pozor, spoiler: příběh z Hollywoodu (nikoli hollywoodský), ve kterém nad profláknutým tématem sexuálních vztahů vítězí vztah lidské úcty, schopnost přenést se přes případná zklamání ve jménu něčeho vyššího, trvalejšího (např. zachování uměleckého díla), je mimořádně silný a inspirující. A to pro tento relativně "skromný" TV film platí v plné míře. Jinak: velice zajímavý pohled na vztah Fitzgeralda a jeho ženy Zeldy podal francouzský spisovatel Gilles Leroy v útlém románu Alabama song. ()

dogma97 

všechny recenze uživatele

Chybí mi větší napětí (jiskření) mezi oběma hlavními postavami - a nemyslím, že za to mohou jejich herečtí představitelé ... ()

Reklama

Reklama