Reklama

Reklama

Mých posledních 150 000 cigaret

(TV film)
  • angličtina My Latest 150 000 Cigarettes (více)
TV spot

Obsahy(1)

Film Mých posledních 150 000 cigaret přibližuje politické a tržní pozadí nejrozšířenější závislosti v Česku i na světě. Autor filmu se v rámci své roční odvykací kúry vydává do sídel tabákových korporací a za politiky, aby státem tolerovanou drogu prozkoumal z hlediska byznysu, který přináší a strategií korporací, jak šířit tabákovou závislost. Formou dokumentárního infotainmentu přináší souvislosti, kterým se tabákový průmysl a politici vyhýbají. Na pozadí osobního příběhu režiséra film zhmotňuje začarovaný kruh obchodu s lidskou slabostí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (42)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Točit něco i o své vlastní závislosti je často sázka na jistotu... Nejparadoxnější je, že tenhle dokument nepřináší víceméně nic nového, kromě autora, kdy je při své vlastní abstinenci totálně v hajzlu. Ale o tom to je - prostě opakovat fakta, zpovídat lidi na ulici, přijít jako obří cigáro do British American Tobacco, aby si zkrátka lidi uvědomili, jak absurdní všechno kolem toho problému je. Čímž se okruh uzavřel, nekouřím už půl roku a jsem připraven znovu nezačít. :o) 90%. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Ivo Bystřičan pochopil zákonitosti televizního humoru a v kombinaci s vynesením vlastní kůže na trh přivezl na Jihlavský festival jeden z nejvtipnějších filmů. Na hraně mezi dokumentem (zpovídání politiků, lidí z cigaretového byznysu) a estrádou jak ze skryté kamery („cigáro ve veřejném prostoru“) rozehrává překvapivě přemýšlivou story o tom, proč kouříme, jak a kdy se k tomu dostaneme a jak je těžké se z toho dostat (self-shooting cam). Mohl bych mít výhrady, že snímek nejde až do takové hloubky, jak by si tématika zasloužila, ale dostat se přes hermetickou bránu mlčenlivosti lidí z branže by vyžadovalo pravděpodobně undercover operaci. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Vtipné dielo, prepájajúce osobnú rovinu s náučnou. Nadhľad, schopnosť vystreliť si zo seba. V rámci edukačnej roviny dokumentu je vidieť správanie korporácií. Od konca II. svetovej vojny sa tieto monolity moci a generovania kapitálu zmenili len včlenením nacistickej stratégie propagandy do štruktúry firiem (úrady propagandy sa premenili na odbory styku s verejnosťou). Tieto mašinérie útočia na všetkých frontoch (reklamy, tv, filmy, divadlá, web, verejný priestor) v prospech značky. O skutočnej povahe a výrobnej šarži produktov sa nedozviete nič. Mlčanie je zaštítené obchodným tajomstvom (čo je výmysel na utajenie presného zloženia chemikálií vstrekovaných do cigariet, papierikov i filtrov). Korporácie sa tvária ako priatelia verejnosti, na škatuľkách cíg je často telefónne číslo. Keď tam zavoláte, ozve sa šušľavá Ruska. Na väčšinu otázok nemôže odpovedať lebo všetko je obchodné tajomstvo. Je to hra na oblbnutie. Stratégia navonok hovorí o ústretovom prístupe. Pri osobnom styku ale dostanete len dym v podobe ochotných úsmevov a na oblbnutie kávičku, cigaretku a pár darčekových ničotností. A pri džúsiku sa Vám vysmejú do xichtu v prípade ak chcete viac než biznis plán, ak chcete reportáž. Nemci investigatívu robia dôslednejšie, ale pobiehanie v cigarete bol slušný odpal arogantných zmrdov, neviditeľných manažérov aj politikov (až osem sa ich unúvalo), ktorí sa predbiehajú v opakovaní jalových fráz. Najväčšiu výhradu mám k tomu, že fajčenie sa tu postavilo do role démona, zatiaľ čo zvýšenie pitia alkoholu je ok. V skutočnosti Vám povie každý seriózny lekár, že alkohol je pre človeka oveľa škodlivejší než cigareta. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Trailer, který mě opravdu potěšil a pobavil: https://www.youtube.com/watch?v=ck-X_rfZYLo Ivo je prostě borec! Pojal to důsledně a vtipně. Je dobrý režisér a je dobrý, že to ustál a přestal kouřit. Kéž by tento dokument nejen pobavil, ale také otevřel oči! Jak to, že kuřáci mají právo kazit vzduch, ničit zdraví své i svého okolí, zatímco nekuřák právo na čerstvý vzduch nemá? Kde všude jsou venku zákazy kouření? Jen v nemocnicích a na nástupních ostrůvcích ...? A pod každou zákazovou cedulí stojí kuřák se zapálenou cigaretou. Líbila se mi jeho neodbytnost s jakou se snažil prorazit k výrobcům cigaret. Pokud někomu ještě stále nedošlo o co tu jde, asi už mu není pomoci. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Natočit film o cigaretách osobně, přitom vtipně, zajímavě a přitom s rozhovory, které vede aktér/režisér v odění za velkou cigaretu (a s výrazem násilnického, zhoubičkovaného prodavače starožitných plyšáků), aniž by to vypadalo trapně, jako poslední filmy dua Vít/klusák ? To je hrozně těžký, jenže Ivo Bystřičan to zvládl a to s grácií a bez zbytečných strašáků. Skvělý dokument, který dost neprávem zapadl ve stínu Show!, nebo poloamatérských (sic společensky diskutovaných) Šmejdů. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

No, přece jen je lehčí přestat kouřit, než dostat objektivní interwiev od jednoho z několika korporátních dealerů nejužívanější drogy na naší planetě. A jelikož je nejúžívanější, tak je legální. Ano, s jistým omezením, které je v praxi stejně ignorováno a společnost je prakticky založena na chtěné i nechtěné toleranci vůči nikotýnovým otrokům. Oddanost té smradlavé, nechutné věci je vskutku u některých případů až fanatická. Cigareta jako absolutní vrchol. Vrchol čeho? Jakési lidské slabosti, nevůle, či přizpůsobení se standardu? Snad každý, kdo kouří, chce přestat, ovšem ono to nejde, i když režisér nám ukazuje opak. Možná, že kdyby každý uživatel drogy, který již nechce býti nadále uživatelem, natáčel svůj "boj" s vlastní vůlí na kameru, byl by výsledek lepší. Souboj psychické i fyzické závislosti lidé raději vzdávají, proč ne, když jsou jich po celém světě miliardy. A profit z lidské slabosti je vždy nejvýnosnější, takže nadnárodní výrobci se mohou i nadále schovávat za naivní prohlášení o lidské dobrovolnosti, či zaúkolované zaměstnance ochranky. Vždyť si jen hájí své právo zásobovat spotřebitele tím, co chtějí. No, chtějí...potřebují k životu, v některých případech, a přesto to nechtějí, ale musí, jinak by nemohli fungovat. Ani doma, ani v zaměstnání. Absurdní závislost si vyžaduje absurdní přístup, řekl si nejspíše Ivo Bystřičan, navlékající se do kostýmku bílo-žluté modly kuřáků a žádající o rozhovor s politiky, či manažery dealerských společností. Základní brzda dokumentu. Ivo není brán vážně a paradoxně hází klacky pod nohy celkovému vyznění svého profesionálně sestříhaného homevidea. Ale i přesto se mu podařilo zmapovat takový čecháčkovský přístup k tématu a pár rozhovorů přeci jen natočil. Na závěr. Jestliže žijeme ve společnosti, ve které je absolutní zákaz kouření nemyslitelný a považovaný za fyzické týrání, není v podstatě co řešit. Dokument pouze potvrzuje všeobecný přístup + několik statistik. Pro mě celkově průměrně zpracováno. S tímto tématem se toho moc nenadělá. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Shodou okolností se mi poštěstilo tento výborný dokument zhlédnout v době, kdy mám za sebou stejně jako Bystřičan také rok bez cigaret, což mu v mých očích jen přidalo na zajímavosti. Při sledování jsem se královsky bavil a hltal každou vteřinu tohoto výtečného dílka, které mě nadchlo svým nasazením i statečným postojem - nápad převléknout se za obří cigáro a jít se na férovku ptát zainteresovaných lidí na jejich postoj k tabákovému průmyslu považuji téměř za geniální. O to větší vztek a bezmoc může člověk po dokoukání jen pociťovat vůči cynismu politiků a tabákového průmyslu, jehož moc a enormní zisky berou dech. Vzato kolem a kolem, divák se zde sice jen těžko dozví něco, co by nebylo dávno známým faktem, ale občas neuškodí si připomenout, jak jsme otupělí vůči něčemu, co se musí nezaujatému pozorovateli jevit jako nepochopitelný bizar - jak je sakra možné, že se v 21. století stále legálně prodává něco, co nás zabíjí s tak děsivou razancí? V této souvislosti nemám problém napsat, že coby bývalý kuřák jsem nyní o to větší bojovník proti kouření, a jsem nejen pro plošný a absolutní zákaz kouření ve veřejných místech, ale i prodeje cigaret jako takových. Fráze o nutném látání rozpočtu spotřební daní z cigaret jsou jen kecy - náklady na léčení nemocných kuřáků tento zisk vysoce převyšují, takže je to jen nesmysl, kterým nás všichni po léta obelhávají. Pošleme už jednou provždy sakra celý tabákový průmysl ke všem čertům, kam patří, a přejme si, aby tento dokument otevřel alespoň pár lidem oči, aby mohli po prvním roce bez cigaret tak jako já nebo Bystřičan spokojeně prohlásit: jsem svobodnější, cigarety mi nechybí a přestaly ṕro mě být tématem - najednou už pro mě neexistují. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Nesporně vtipný dokument přináší zajímavou statistiku týkající se kouření. Je zajímavé sledovat Bystřičanovy postřehy z jednotlivých fází odvykání. Dokument zároveň ukazuje známou pravdu, že ke každému boji s vlastní vůlí v čele je nutná silná motivace. A být méně chlap, je pro hodně mužů velmi silná motivace. K neochotě poskytovat rozhovory zřejmě přispěl i nezájem politiků a manažerů o účast na maškarním plese, to se příliš nepovedlo. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Hodně dobrý dokument o cigaretovém průmyslu u nás. Je to jedno velké lobby a nikdo se k tomu nechce vyjadřovat... ()

Marze 

všechny recenze uživatele

To je úplně odstrašujíce děsivé jakou si kuřáci vypěstují závislost. Kouření prý je malá vůle k životu. Taková pomalá sebevražda. V dokumentu jsou zajímavé statistické údaje. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Mohlo tam být víc faktů, víc vysvětlování a rozhodně větší tlačení na pilu. Pár rozhovorů se Sobotkou a dalšími kumpány to nevytrhne, nicméně zjištění, že po roce NEkouření má chlap dvojnásob kvalitních spermií, než když se oddával tabákové závislosti, mi dostačuje k tomu, abych tento dokument alespoň z didaktického hlediska úplně nezatracoval. Slabé 4 hvězdy...70% PS: Kuřáci, smrdíte! ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

No týkrávo..Lulda provokativně převlečený za cigáro chodí po všech čertech a strašně se diví, že se s ním nikdo nechce bavit a odevšaď ho vyhazují už na vrátnici. Jako sorry, ale já bych ho asi taky z fleku poslal do řiti protože tady je na první pohled jasné, že tenhle frajer nepřišel debatovat, ale obviňovat a dělat z protistrany kokoty. Dokument se ohání čísly a fakty, které dnes snad už nikoho nepřekvapí.. Ano, kouření chemkama napuštěného tabáku zabíjí(jaká novinka) a tabákové korporace nesou prvotní a zásadní vinu na smrti miliónů.. Dál a hlouběji už se ale Bystřičanovi nechce. Zjednodušuje, klouže po povrchu a přemýšlivější divák si na žádné filosofování a podrobnější pitvu problematiky nepříjde. Je to ale vcelku slušně natočené, padají tam fakt krutopřísné hlášky a základní myšlenka je minimálně chválihodná-takže ve výsledku za 3............................PS: Jsem nekuřák a zastánce tabáku. ()

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Ďáblovy tyčinky! Zapalte je, pane Bystřičan! Ehm, chci říct, zapalte pod kotlem, ať se oni "obchodníci s lidskou slabostí", tj. nenažraný tabákový průmysl a alibistický stát, zaštiťující se svobodnou volbou páně kuřáka, zapotí i pod jazykem. Člověku je až stydno, sledujíce dokolečka ony vytáčky šiřitelů a přehazování horké brambory, stále jen bez komentáře a bez komentáře. "Cenil bych" vás, přiznat si do kamery, že produkujete "nic než předčasnou smrt", ale takhle? Pf, no nic, jdu zkusit přestát... :-)) Samozřejmě hloupě žertuji. Osobně jsem letitým nekuřákem registrujíc, že je dost těch, jež by rádi přestali. Viz projekce, tuším, že smích probouzející záznam abstinenčních příznaků páně režiséra a hlavního protagonisty v jednom, nebyl u některých náhodný. ()

Tayen 

všechny recenze uživatele

Vtipné a smutné. Vtipné díky Ivo Bystřičanovi, jehož kamera, komentáře a utrpení nás provázeli na jeho cestě odnaučit se kouřit. Já nekouřím, ale vím, jaké to je přestat být závislý na čemkoliv, byť neškodném. A odnaučit se kouření je mnohem horší. Smutný mi přišel postoj politiků. Tady jde poznat, jak pokrytecké jsou jsou jejich výroky a programy na ochranu obyvatel, zvláště dětí. A bohužel se málokdo k tomu pokrytectví přizná. A pak, že máme být na naši zemičku pyšní. Točené rozhovory s našimi představiteli jen potvrzují to, co si o nich myslíme. Každopádně kouření je zlo, které bohužel ale musí snášet i nekuřáci. Ale peníze jsou peníze, a tak místo firemních školek se dětem raději daruje krabička cigaret. ()

Lukrecie 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument, který tady zcela chyběl. Oceňuji odvahu režiséra odhalit své soukromí včetně kvality spermií. :) To málokterý chlap dokáže. PS Víčko v puse místo cíga, to je dokonalý :D Tabákové firmy odmítající převzít zodpovědnost, to je alarmující, a v USA nebo na Západě by se to nestalo! Reakce politiků jsou žalostné a ubohé, opět bez jakékoliv odpovědnosti. "JENOM NA KONI KOLIK SPADNE LIDÍ" JAROSLAV KUBERA, SENÁTOR ODS, tato reakce vyžaduje velké IQ :) ()

AdaMM 

všechny recenze uživatele

Dopadlo to líp, než jsem čekal - jen mi přijde trochu škoda marnit filmový čas postáváním před branou Phillip Morris. Když nemám domluvenou schůzku, tak mě nepustí do každé druhé firmy, to nemusí být zrovna tabákový průmysl. Ono se to radí - ale místo toho se imho dal sehnat nějaký práskač - člověk, co dřív dělal v marketingu tabákové firmy a už tam není: to by mělo podle mě mnohem větší grády. Ale jinak dokument, který se povedl. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Protifajčiarska agitácia v celkom netradičnej forme ako dokument a komédia zároveň, takto nejako sa to má robiť. Autorovi sa podarila trefa do čierneho, keď spojil vlastnú odvykačku, spovedanie náhodných okoloidúcich, politikov a ľudí z tabakového priemyslu. Teda z toho priemyslu len vrátnikov a ochrankárov, lebo ďalej sa podľa očakávania ani nemohol dostať. Jeho otázky ani vystupovanie nie sú zďaleka dokonalé, k pravému investigatívnemu novinárovi mu niečo chýba, ale pridáva to na prirodzenosti a aj tí politici sa ho o niečo menej boja a dokážu povedať viac, ako keby prišiel ostrieľaný novinár. A vrcholom pre mňa bol telefonát na zákaznícku linku tabakovej firmy, tých informácií, čo sa tam človek dozvie... ()

Reklama

Reklama