Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nový televizní film z cyklu, ve kterém vždy půjde o složitý osud výrazné ženské osobnosti. Pod názvem Holky šikovný vzniknou příběhy, na nichž se budou významně podílet ženy – scenáristky, dramaturgyně, režisérky, herečky. Zuzana Stivínová v hlavní roli tohoto televizního filmu bojuje s nebezpečnou nemocí. S celou rodinou odejde na venkov chovat kozy a změnit životosprávu. Velkým vzorem je pro ni stará paní, výrazná venkovská autorita, která ji přesvědčí, že právě kozí mléko jí nejvíc pomůže. V hlavních rolích vedle Zuzany Stivínové uvidíme Igora Chmelu, Johannu Tesařovou, Kašpara Juráčka a Vendy Hájkovou. Film o silné ženské hrdince v mezní životní situaci, k němuž scénář napsala Markéta Bidlasová, vznikl v Tvůrčí producentské skupině Kateřiny Ondřejkové. Natočila jej režisérka Lenka Wimmerová. Kozy léčí nabídly v hlavních rolích Jany a Mirka dobrou příležitost Zuzaně Stivínové a Igoru Chmelovi. Oba představují manželskou dvojici ve středním věku, která se rozhodne žít na venkově. Změna životního stylu má především pomoci Janě v jejím zápasu s nemocí. Společně procházejí obdobím, které před ně klade několik komplikovaných okamžiků spojených se vztahovými, existenčními a dalšími problémy. Do rodiny patří i dvě děti - šestnáctiletá Johana (Vendy Hájková), která rozhodnutí rodičů přemístit se na venkov zrovna nevítá, to všem dokola dává řádně pocítit. Osmiletý Marek v podání Kašpara Juráčka se naopak v novém prostředí zabydlí docela rychle. Ve vztazích mezi rodiči a dětmi se pochopitelně odráží i matčina nemoc, nebo spíš to, že se o ní děti dovídají až mnohem později, než všichni ostatní. Tím, kdo podstatně ovlivní změnu v životě této čtveřice, je babi Čiháková. Hraje ji Johanna Tesařová. Tato svérázná žena je respektovaná v širokém okolí. Její schopnost odhadnout zdravotní problémy svých bližních i to, jak by si sami mohli pomoci, funguje také v případě Jany a Mirka jako silná inspirace pro další běh věcí. (Česká televize)

(více)

Diskuze

noelcoward73

noelcoward73 (hodnocení, recenze)

V synopsi se píše: S celou rodinou odejde na venkov pěstovat kozy. Kozy se ovšem chovají, ne pěstují :-D

sator

sator (hodnocení, recenze)

Kozy léčí nabídly v hlavních rolích Jany a Mirka dobrou příležitost Zuzaně Stivínové a Igoru Chmelovi. Oba představují manželskou dvojici ve středním věku, která se rozhodne žít na venkově. Změna životního stylu má především pomoci Janě v jejím zápasu s nemocí. Oba i s dvěma dětmi procházejí obdobím, které před ně klade několik komplikovaných okamžiků spojených se vztahovými, existenčními a dalšími problémy.

Natáčí se v několika malých obcích na Svitavsku, na pár dní se štáb přemístí i do Ostravy. Během filmu se vystřídají tři roční období, a tak se pokračovat bude i na přelomu zimy a jara příštího roku.

Už podle názvu je patrné, že při „novém" životě na vesnici bude významnou roli hrát kozí stádo a malá farma, na které oba manželé rozjedou výrobu sýrů. Zeptali jsme se režisérky, jak se režírují kozy. Řekla nám na to: „Zvířata se obecně nerežírují, dokážeme spolu s těmi, kteří je vycvičili k reakcím na určité podněty, usměrnit jejich pohyb na place, ale jinak se vlastně do značné míry musíme přizpůsobit jim."

Igor Chmela se pochlubil s úspěšnou zkušeností při dojení koz. Na dotaz, zda by chtěl žít na venkově, konstatoval: „Tahle venkovská story má pro mne zajímavou filmovou roli,farmařit bych ale v reálu určitě nechtěl." Natáčení se Zuzanou Stivínovou znamená jejich první filmové partnerství a pro Igora také první spolupráci s ostravskou televizí.

Zuzana Stivínová má s natáčením se zvířaty zkušenost. Jako veterinářka ve filmu Pasti, pasti, pastičky to měla vyloženě jako profesní zadání. "Věra Chytilová mě tehdy protáhla lecčím, ale s kozami jsem dosud nehrála. Ty naše tady jsou výborné herečky, s těmi to jde samo," dodává k tomu Zuzana.

Vedle dvou hlavních rolí pro Zuzanu Stivínovou a Igora Chmelu se ve filmu uplatní dvě filmové děti ústřední dvojice. Šestnáctiletou dceru Johanu hraje Vendy Hájková. Tahle vystajlovaná barbína rozhodnutí rodičů přemístit se na venkov zrovna nevítá a řádně to všem dokola dává pocítit. Osmiletý Marek v podání Kašpara Juráčka se naopak v novém prostředí zabydlí docela rychle.

Tím, kdo podstatně ovlivní změnu v životě této rodiny, je babi Čiháková, kterou hraje Johanna Tesařová. Ostravští divadelní fanoušci si ji pamatují díky desetiletému působení v Divadle Petra Bezruče. V té době se rovněž objevila v televizních inscenacích a seriálech, které ostravský televizní archiv stále zařazuje do vysílání. S ostravským tvůrčím štábem byl také v roce 2000 natočen film Pramen života, v němž ztvárnila nepřehlédnutelnou roli nacistické ošetřovatelky. Babi Čiháková je ovšem úplně jiný charakter a televizní diváci si ji určitě zapamatují.

Kromě už jmenovaných se ve filmu objeví řada dalších herců, např. Jana Plodková, Alena Sasínová-Polarczyk, Norbert Lichý, Vladimír Čapka, René Šmotek nebo Halka Třešňáková.

Reklama

Reklama