Reklama

Reklama

X+Y

  • Velká Británie X Plus Y (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Nathan (Asa Butterfield) je matematický génius. Jenže jeho genialita mu brání v normálním životě. Má neustále problémy s okolím. Zejména je pořád v rozporu se svou matkou. Pod vedením nekonvenčního, anarchisticky vyhlížejícího učitele se přihlásí na Matematickou olympiádu, kde má soutěžit za Velkou Británii. Jenže jen cesta na soutěž mu přinese spoustu problémů k řešení. (Terva)

(více)

Videa (2)

Trailer 3

Recenze (92)

Hollohlaway 

všechny recenze uživatele

Matiku nesnáším , a asociální autisty taky. V tomhle filmu je obojí a ani to není zrovna komedie , ale po pomalém rozjezdu jde děj přeci jen víc do hloubky. Vztahy a rodina se řeší trochu zvláštním tempem především díky hlavnímu hrdinovi , naštěstí to trochu rozbíjí vtipný učitel a hlavně skvělá Sally Hawkins, která má jeden z nejkrásnějších úsměvů co na plátně můžete vidět. Ve výsledku je to zajímavé a ač to rozhodně není film na nedělní odpoledne , nenudil jsem se. ()

Alqarin 

všechny recenze uživatele

Spall se zhýrale blýská, Butterfield věští slibnou kariéru, ale film po chvíli snahy najednou háže všechno zajímavé do kanálu a osedlává si scenáristického jednorožce, na němž cválá daleko od všech hlubších témat, především od postavy Luka, jenž dost potupně odpochoduje ze scény s nevyužitou dávku plivanců do diváckých obličejů. X+Y je vlastně vážně milý film, ale bohužel dost nešťastným způsobem. ()

Reklama

DeathTheKid 

všechny recenze uživatele

Použiji-li stejně dementní přirovnání mně hodné, řeknu, že vidím svět takto: "Rfowso ds kewion-fs, ikw i aisfjk!". A autisté takto: "159i+9y51,18! - (741*24x)/log0,33 = 1010100110011". Pointou je, že je zajímají jen čísla a písmena jsou pro ně stejnou záhadou jako pro mě konec Interstellaru. Tímto zdravím všechen funclub ISu. Film je natočený přesně tak, jak byste čekali. Hlavní postava a zbytek jeho grupy, jimž nerozumí ani google překladač, jeho mamka ošklivá jako pondělí (řekl bych, že bylo nutné odstranit možný sexuální element, já osobně měl krev pouze v hlavě), kripl učitel jako jakýsi mentor, vedoucí skupiny Velké Británie, jehož příjemnost by vyhnalo na max pouze kružítko v jeho palici a samozřejmě mladá žena v rozpuku, jako prvek proměny našeho hrdiny. Předvídatelné drama, někoho urazí, někoho ne, tečka. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Keď sa nad tým zamyslím, napadajú ma iba samé zápory: 1.britský prízvuk vo filmoch ma rozptyľuje a irituje, 2. prišlo mi to ako citové vydieranie, 3. skoro som sa v tom mori klišé utopil a 4. už ten chlapec sám bol otravný a keď boli dvaja.... Vo svetle týchto faktov sa mi javí tých 40%, ako nadhodnocovanie. Je pravdepodobné, že Američania by túto látku natočili tak, že by som híkal pod návalom emócii. Veď už z mnohých priemerných predlôh natočili výborné filmy. ()

hroubek 

všechny recenze uživatele

Spoustu názvů filmu, dá alespoň nějakou představu o čem film bude. X+Y mě fakt moc neřekl, jelikož to mohlo o spoustě věcí. Anglický název A Brilliant Young Mind mě připomínal zas Čistou duši. A kupodivu k Čisté duši to má celkem blízko. Pokud jste někdy viděly nějaký film, kde je hlavní postava autista, tak asi budete představu jaký je film. To jsem si myslel z počátku. Film mě vyvedl z mého omylu. Tak nějak, Vám bude jasné jak to skončí, ale na tom tak nějak nezáleží, jelikož si užijete film, kvůli postavám. Morgan Matthews odvedl dobrou práci. Krásně dokázal využít změnu prostředí, flashbacky, postavy a celkovou atmosféru vyděděnce. Samozřejmě, že mohl místy přitvrdit, ale i tak dost oceňuji jak způsobem film funguje. Asa Butterfield už si podobnou roli zahrál a tady se mu opravdu daří hrát někoho, kdo je úplně někde jinde co se týče vnímání reality. Jo Yang neznám, ale z Butterfield se dost dobře doplňovali. Eddie Marsan svojí postavu zahrál dost dobře a odvedl poctivou práci. Sally Hawkins je tady výborná, z její výkonu sála tolik patřičných emocích, že je radost na to koukat. Rafe Spall je pro mě největší překvapení filmu, jelikož je to z mého pohledu naprosto nejvděčnější postava a má krásný vývoj od začátku do konce. Film má spoustu zajímavých a hezkých scén, hlavně co se týče dialogů. Velmi se povedly flashbacky, chození po městě a poznávání cizí kultury, nehoda nebo samotný konec. X+Y je takový příjemný feel-good film, který ničím nepřekvapí, ale nelze o něm říci, že je to průměrná komedie. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (5)

  • Film byl převážně psán na motivy života matematika Daniela Lightwinga. (AAnubis)
  • Natáčelo se v Anglii převážně v Sheffieldu a dále na Tchaj-wanu. (Terva)
  • Film měl premiéru na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu dne 5. září 2014. (Terva)

Reklama

Reklama