Reklama

Reklama

X+Y

  • Velká Británie X Plus Y (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Nathan (Asa Butterfield) je matematický génius. Jenže jeho genialita mu brání v normálním životě. Má neustále problémy s okolím. Zejména je pořád v rozporu se svou matkou. Pod vedením nekonvenčního, anarchisticky vyhlížejícího učitele se přihlásí na Matematickou olympiádu, kde má soutěžit za Velkou Británii. Jenže jen cesta na soutěž mu přinese spoustu problémů k řešení. (Terva)

(více)

Recenze (92)

verbal 

všechny recenze uživatele

Dosadíme-li za X asociálního autistu a za Y splašenou čínskou kalkulačku, vyjde nám iritující páreček retardů a deduktivním důkazem dospějeme k hypotéze, že matematický génius není v podstatě nic jiného, než down, který umí rychle napočítat do nekonečna a jehož mysl prohlásí nějaký stejně nemocný mutant za brilantní. Je to film o vážných psychických poruchách, protože ta tak zvaná čistá matematika zahrnuje pouze pseudofilosofické žonglování s abstraktními entitami, kdy jeden ufon plácne nějaký zcela neprokazatelný, ryze neaplikovatelný, a tedy naprosto neužitečný blábol, no a banda mentálů s totžným postižením pak cukavě pokyvuje hlavami, neuroticky škube rukama a rozvíjí jej do absurdna, protože jim to tlumí autistické záchvaty. Prostě něco jako věřící. Každopádně, film je to velmi podobný tomuto, akorát ta amniocentézní selhání kromě obvyklého vzájemného oslintavání do toho navíc trochu binárně kalkulují, tahají za ocas Schrödingerovu kočku, prozpěvují si na tři sta desetinných míst zrepované Pí a polemizují, kolik vytrhat stonožce končetin, aby ideálně zapadla do dvanáctkové soustavy. Pokud tedy netoužíte každého neadaptabilního, malého, škaredého zmrda zadusit neprvočíselnou posloupností asymetrických polštářů a s gustem nerozkopáváte autistům osově souměrné hračky, jedná se o vcelku milou a zajímavou, byť kapku kýčovitou sondu mezi vyšinuté děti, u níž se nelze než sklonit před kástingem, kterému se podařilo nashromáždit na jednom místě až gynesovsky opulentní počet hrbatých, umaštěných, divně čumících mongoloidů s akutní akné a propadlými hrudníčky. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„JE V POŘÁDKU BÝT DIVNÝ. POKUĎ JSI NADANÝ…“ /// Nathan je génius, kterýmu svět rozumu a racionality moc neříká. Logicky se tak jednoho dne sejde s vostatníma podobnejma parchantama, aby hloupýmu zbytku obyvatelstva ukázali, jak to chodí na takový matematický olympiádě. Aby to nebylo pro ty, co neuměj počítat nudný, fláknou do toho pár flashbacků, kterak s taťkou… (než natáhl bačkory, samozřejmě). A aby tý srandy nebylo málo, trpí jeho geniální učitel roztroušenou sklérózou. Takže se tlemím od začátku dokonce. Třeba když si pohrávaj s Goldbachovou hypotézou. Naštěstí je tady normální čínská holka, která ukazuje, že bejt chytrej neznamená bejt dement (zase jsou ty kurvy šikmooký vo kus dál!). A tak se spolu sbližujou a to přináší spoustu prostoru k zívání, protože to tempo není nikterak vražedný. Řek bych, že chtěli vytvořit takovej matematickej sportovní film, ale vyklubalo se z toho drama o hledání vzorců pro schopnosti něco cejtit. A když prej něco cejtíte (ponožky se do toho nepočítaj!), tak zjistíte, že život (často) nedává smysl. Hmm, to by si jeden hubu rozerval! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Když se slezou chytrý hlavy, patřím k těm průměrným (u vás v ghettu? Tak to si stříkneš do plátna!). 2.) Všechno musí vypadat symetricky (místnost, jídlo, holka…). 3.) Thx za titule „K4rm4d0n“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

Beckett51 

všechny recenze uživatele

Nádherně citlivý a empatický film plný přirozených a nenucených emocí s krásnou hudbou a skvělým výkonem Asi (nebo Asy, nevím, jak se to skloňuje) Butterfielda. Co víc si přát? ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Výborná dráma o výnimočnom, autistickom chalanovi, ktorého jedinou istotou v živote sa stala matematika. Ale len do chvíle, keď mu do jeho sveta vstúpi dievča... Viac sa mi páčili tie scénky a časti filmu, kde hrala prím matematika a Nathanova osobná dráma, ktorá vyplynula nielen z jeho choroby, ale aj z rodinnej tragédie (strata otca). Keď stratí autista jediného človeka, ku ktorému ako tak lipne a dokáže tým k nemu aspoň trocha premôcť svoje asociálne správanie, tak to je hotová tragédia. Avšak potom keď sa do toho zamontovala láska, tak to už nebolo ono, film sa prehupol viac do romantickej časti, ktorá ma až tak neoslovila. A záver som si tiež predstavoval trochu inak. K filmovému spracovaniu nemám výhrady, divácky atraktívne a s výborným hereckým výkonom A. Butterfielda. 70/100 ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Celý film je mírně sentimentální a šablonovitý, ale i tak je to příjemné koukání na pohodový a milý snímek. Závěrečná mozková askeze je na mne však příliš silná. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Film o matematikoch, ktorému by neuškodil nejaký ten vzorec. Akýkoľvek. To máte hlavného autistu, jeho matku, jeho fotra, profesora matematiky, ďalšieho profesora matematiky, jednu malú femme fatale, druhú malú femme fatale, jedného malého nerda, druhého, tretieho... A títo všetci majú medzi sebou rôzne interakcie, až je toho na 100 minút veľa. Chlapec rieši mŕtveho otca, spomienky a traumy, autizmus, zložitý vzťah s matkou, s profesorom, matematiku, dievčatá... A matka rieši syna a profesora. A nerdi sa riešia medzi sebou, a tak ďalej a tak ďalej, kým príde koniec a vám dojde, že nič z toho neporiešili dostatočne. Takže si počkáte do konca filmu nato, že hlavná téma boli životné priority, a predsa len šlo o x plus y, namiesto krátenia celej abecedy. Nebolo to zlé. 65% ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Ide o dosť citlivý film, kde si človek tej komédie moc neužije, no skutočne je tu fungujúca dráma a máme tu postavy, ktoré je príjemné sledovať. Najviac ma asi na tomto filme brali momenty, keď sme videli ako sa Nathan snažil vyrovnať so smrťou otca a prebudiť v sebe city, ktoré ostali kdesi pochované pod škaredou autonehodou. A ak niečo tento film dokazuje, tak určite fakt, že sú veci, za ktoré sa oplatí bojovať viac než za lásku k matematike. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Matematika a všetci tí matematickí géniovia vo filmoch ma odjakživa fascinujú. Ja som nerozumela jedinému zadaniu a nepomohla by mi ani kalkulačka. Myslím si ale, že film mal naviac. Zdalo sa mi, že pláva len po povrchu a všetko tam išlo veľmi hladko. Mňa osobne zaujal príbeh učiteľa, ktorý bol len načatý a nedokončený. Herci hrali ale dobre a dobre sa na to aj pozeralo. A Martinova muzika geniálna. 3,5* ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Dobrý námět a hlavně zajímavá sonda do hlav lidi, kteří žijí v jiných dimenzích. Bohužel film totálně pohřbívá nezajímavé zpracování.... 50% ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Klobúk dolu pred mladým Asa Butterfieldom, naozaj svoju úlohu geniálneho autistického mladíka zvládol na výbornú. Rozhodne teda v tých polohách, ktoté nám boli ukázané. Otázkou je prečo obchádzali jeho afektívne stavy a záchvaty. Škoda, že boli len slovne popisované, či sa skončili skôr ako začali. Predsa len by to bolo zaujímavé a hlavne by film možno nepôsobil v konečnom výsledku takým rozprávkovým dojmom. Záver bol síce fajn, ale naozaj by to nešlo bez toho klišé? Pokazilo mi to dosť výrazne celkový dojem, ktorý by ale asi napriek tomu hranicu priemeru nepreskočil. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Jistá podobnost s Čistou duší se nezapře, ale přesto je film dostatečně rozdílný a hlavní postava řeší trochu jiné problémy. Příběh vtáhne, emoce jsou takové čisté a velmi dobře zahrané, k tomu líbivá hudba i vizuál. V závěru však trochu předvídatelné a naivní. Navíc, dějová linka s učitelem mi přišla trochu nedořečená, což je jednoznačně škoda. Jeho postava by si rozhodně zasloužila rozvést. ()

FFilipCZ 

všechny recenze uživatele

Po velmi slibném začátku jsem očekával poutavý film plný matematických rébusů zakončený výhrou v mezinárodní soutěží pomocí vyluštění nějakého extra hardcore zadání, po půlce filmu se to však zvrhlo spíše na romantické rodinné drama. Za to dávám jednu hvězdu dolů, druhá hvězda dolů je za ten nepovedený, nedotažený konec, který nebyl podle mých představ. ()

Alqarin 

všechny recenze uživatele

Spall se zhýrale blýská, Butterfield věští slibnou kariéru, ale film po chvíli snahy najednou háže všechno zajímavé do kanálu a osedlává si scenáristického jednorožce, na němž cválá daleko od všech hlubších témat, především od postavy Luka, jenž dost potupně odpochoduje ze scény s nevyužitou dávku plivanců do diváckých obličejů. X+Y je vlastně vážně milý film, ale bohužel dost nešťastným způsobem. ()

Wysch 

všechny recenze uživatele

Chybí tomu katarze. Ale jinak je to sympaticky skromný neprvoplánový britský pubertální nahlídnutí do Ćistý duše. ()

Alementina 

všechny recenze uživatele

3,5* ....protoze tech filmu o tech, co jsou divni je uz moc, v dnesni dobe je moderni byt divny a jiny.... a byt normalni je v dnesni dobe divny. Neni to o matematice a jeji krase, matematika tu opet hraje jen druhe housle ...mozna i treti :) ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Velmi povedená romance mezi mladistvými. Skvěle vybraní herci, i do dospělých rolí, zajímavé téma a zajímavé postavy. I když ke konci už mi to nějak převratné nepřišlo, do té doby mě to bavilo. S poslední scénou jsem ale neměl pocit naplnění. No jo, já se víc těšil na tu soutěž a na to, jak to dopadne. A to moc nedopadlo. ()

Reklama

Reklama