Reklama

Reklama

Atom Egoyan hraje hlavní roli ve svém Kalendáři, příběhu fotografa, který se vydává do Arménie, aby nafotil tamní kostely pro nový kalendář. Poměrně rychle mu dojde, že se jeho žena pomalu ale jistě zamilovává do jejich řidiče a průvodce Ashota. Manželství se rozpadne. Zpátky doma v Torontu si fotograf přes eskort servis pozve domů několik žen, ze kterých si vybere tu nejvíce podobnou své manželce. Kalendář je další pro Egoyana typickou provokativní sondou do podivných vztahových propletenců. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (9)

Pedross800 

všechny recenze uživatele

"CHRÁM A PEVNOST. PEVNOST V TROSKÁCH. VŠE CO NÁS MÁ CHRÁNIT, NÁS ZÁROVEŇ ZNIČÍ.....VŠECHNO, CO NÁS MĚLO CHRÁNIT, NÁS ZÁROVEŇ ODDĚLUJE....A VŠECHNO CO NÁS MÁ ODDĚLOVAT, NÁS BUDE BOLET" Zvláštním způsobem natočený film o rozpadu jednoho manželství v kterém více než děj mě zaujala vizuální stránka a tou jsem byl uchvácen. Nádherné chrámy a kostely zasazeny do kopcovité Arménské krajiny, pomalé klouzavé záběry po starých zdech, nápisech, rozvalinách....to miluju a taky to jak průvodce o těchto památkách se zaujetím mluvil....být já tou ženou fotografa, který neměl ani zájem si ty skvosty osobně ošahat, načerpat energii těch míst.....taky mu dám kopačky :-) ()

evapetra 

všechny recenze uživatele

Více jsem si užívala malebných pohledů na arménské památky a přírodu, do osudů té trojice se mi tak úplně vcítit nepodařilo, tady jsem byla příliš nezaujatým pozorovatelem. Oceňuji nápad zastavit se u každého z 12 snímků nafoceného kalendáře a s každým dalším měsícem se vracet k pocitům, za kterých záběry vznikaly. V polovině roku mě už to bohužel přestalo bavit. Viděno v rámci Challenge Tour 2017:30 dní se světovou kinematografií. ()

Reklama

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Muž a žena; zakázka na nafocení dvanácti historických arménských chrámů pro kalendář, která se změní v pouť poznání jeden druhého na pozadí krásné arménské krajiny; zkouška pevnosti jejich vztahu; narůstající podezřívání ze strany muže a ženino sbližování se s jejich řidičem/průvodcem; nešťastný rozchod, odloučení, neschopnost komunikace,... - a na závěr...kdo ví... - rozhodně velmi osobní a osobitý film, jenž je krásný jak obrazem, tak příběhem. (silné 4*) ()

Borec3 

všechny recenze uživatele

Šablonovitý (až smyčkovitý) postup montáže psychologického vhledu kopíruje funkčnost klasického nástěnného kalendáře o dvanácti stranách. Zajímavý krok natočit celovečerák, v němž (po odkoukání pevně nalajnované struktury) najisto víte, jak bude koncipován další záběr a další a další a další... pokud zde někdo mluví o nudě, vidím její příčinu právě v tomto přístupu. Jestli je to ke škodě si musí každý probrat ve svém nitru. Tím hlavním, jež stojí před vším ostatním, je vztah trojúhelníku - muž, jeho žena a jejich řidič. Složitost mezilidskosti je ve svém rozsahu nepostižitelná. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Existují filmy, které mají pár základních myšlenek a snaží se je rozvíjet a opakovat, aby si je divák uvědomil a občas se na ně snaží i odpovědět. Takové filmy na vás zapůsobí podle toho jak podobné téma vnímáte a znáte. Pokud sledujete film o komunikaci a odcizenosti a téma osobně znáte nebude pro vás možná tak působivé jako pro ostatní. To je případ Kalendáře, který možná většině lidí dá hodně, ale mě nedal. Atom Egoyan se snaží jak může, ale jeho film je pro mě odcizený. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (1)

  • Většina filmu je čistě improvizovaná. (Cheeker)

Reklama

Reklama