Reklama

Reklama

Greatful Dead

  • Japonsko Gureitofuru deddo (více)

Recenze (4)

JFL 

všechny recenze uživatele

Eidži Učida je momentálně oslavován jako jeden z nadějných talentů soudobého japonského filmu, což je v zásadě pravda, byť se nelze ubránit dojmu, že je jen slabým a zatím nevyrovnaným odvarem vrcholných osobností minulých dvou desetiletí. "Greatful Dead" stojí někde mezi uhozenými outsiderskými komediemi ala "Funuke" či filmy Jósukeho Fudžity, angažovaným pojednáním o problémech současné mladé generace typu "Ima, bokuwa", excesivně přepálenou satirou těchto problémů ala legendární "Visitor Q" či filmy Šiona Sona a zároveň i komorními žánrovými experimenty ala Duel Project z roku 2003. Jak plyne z vyjmenovaných fenoménů snaží se Učida navázat na poslední zlatou éru japonské kinematografie a její trendy, které rezonovaly na Západě, ale současně se vyhýbá prvoplánové exploataci představ fandů o Japonsku ala trend excesivních projektů posledních let ala "Tokyo Gore Police". "Greatful Dead" tak chce pojednávat o vykořenosti a prázdnotě mladé generace Japonců a fenoménu bláznovství ze samoty. Z těchto motivů utváří absurdní satiru, která přes rozvleklé peripetie směřuje ke krvavému finále a polopatické pointě. Filmu nelze upřít řadu výtečných nápadů a nosných motivů či nápaditých hyperbol, nicméně než se bude Učida moci poměřovat s takovými talenty jako Miike či Sono, bude to chtít ještě vytříbit vypravěčské schopnosti a styl. Chtělo by se doufat, že třeba jednou divákům vyrazí dech podobně jako vrstevník Daihači Jošida, ale na druhou stranu po tolika letech a zářezech ve filmografii už by bylo pomalu na čase. 7/10 ()

George Stobbart 

všechny recenze uživatele

Japonský bizár o psycho ženskej špehujúcej osamelých chlapíkov. Bližší vzťah si neskôr vytvorí so starším mužom, ktorému pomáha, no vo vzduchu už visí dojem tragického konca. Zvláštna dráma, ktorá predstavuje svojskú kritiku japonskej spoločnosti, čo v záverečnej tretine strhne do exploitačnej krvavej vyvražďovačky. A práve tam ma to začalo baviť, to dianie predtým ma nijak neoslovilo, keďže k tomu nemám žiadny vzťah a predstierať falošný záujem nepotrebujem. ()

Reklama

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Nelíbilo se. Když Japonci natočí explo, to je jako kdybych si dal marinovanou rybu podávanou s cukrem. Technicky je film oukey, ovšem rozbíhá se opět až hodinu, takže celkem Zííív, poslední půl hodinu se trošku přitvrdí a dojde i na násilí, ale celé to působí tak nevěryhodně. Gore nevypadá nejhůře, ale herci to absolutně kazí, ještě jsem nikdy neviděl tak znuděného člověka, který chce zabít druhého, už jen ten výraz tváře dává jasně najevo, že ten herec byl prudce donucen, aby se kladivem napřáhl, působí to místy zkratka nuceně a od parodie to nemá vskutku daleko. Festivalová a vyhajpovaná ptákovina. 40% ()

Cedr 

všechny recenze uživatele

Nenápadné společensko-kritické drama s prvky slasheru, přesně podle receptu Sion Sona nebo "klasického" Miikeho. Stárnoucí populace, konzumní společnost, náboženská indoktrinace, láska a (ostatní) duševní poruchy - Greatful Dead se trefně dotýká všeho. Skvělý scénář a solidní režie, která z pravděpodobně nevelkého rozpočtu přesto servíruje více než plnohodnotnou podívanou. Solidní výkony napříč obsazením ze kterého v dobrém slova smyslu vyčnívá Kumi Takiuchi v hlavní roli. Ta svůj nelehký charakter zvládla obzvlášť bravurně. Drobným cameem potěší i Itsuji Itao. Hudební podkres, který střídá nemasnost s neslaností a občas i rušivostí by zasloužil ale trochu více péče. Jinak filmu nelze vytknout ani ň. Scénář je odvyprávěn zkušeným stylem s přesně dávkovanými porcemi Sonovského a Miikeovské šílenství. Více než o horror/komedii jde skutečně o zručně vykonstruované satirické drama s několika litry prolité krve. Sympatické a maximálně zábavné. Jeden z nej japonských snímků velmi povedeného roku 2013. 9/10 ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama