Reklama

Reklama

Alphaville

  • Francie Alphaville, une étrange aventure de Lemmy Caution (více)
Trailer

Tajný agent je pověřen likvidací diktátora. Francouzské vědecko-fantastické podobenství.  Inspirací k filmu Alphaville byla pro Godarda básnická sbírka "Město bolesti" Paula Eluarda, jenž píše: "Čas hovoří slovy, jako je láska." Alphaville je hlavním městem galaxie, z něhož vše řídí superpočítač Alpha 60. Láska je zde zakázána, a spolu s ní všechny emoce a přesahy exaktního myšlení. To vše ve "vyšším zájmu", čas byl redukován na současnost, spojení s minulostí bylo zničeno profesorem Vonbraunem. Tajný agent Lemmy Caution přijíždí do Alphaville, aby v zapalovači přinesl onen prométheovský oheň v poznání minulosti a poezie, který by zničil toto technokratické přežívání.
Hlavní postavu agenta Lemmyho Cautiona ztvárnil Eddie Constantine, který byl v té době hvězdou francouzských béčkových gangsterských filmů. (Česká televize)

(více)

Diskuze

majo25

majo25 (hodnocení, recenze)

mal som problém dopozerat film. Francuzsky film je velmi čudný, herci nevedia hrat, aj ked hrdina bol sympaták (trochu), futu-pohlady na mesto sú trápné. Sci-fi absentuje. Dej je komplikovaný. Hrdina nemá presné smerovanie, plno nezmyselných postáv, prečudné dialogy, NAČO!!!??? poéziu tahat do filmu?, divný koniec. Jednu * za hlavný počítač riadiaci akože mesto, i ked ten hrubý a pomalý hlas si mohli odpustit, a tiež tá prvá bitka či prestrelka na začiatku ma celkom milo prekvapila. Ináč povedané, hned ten film mažem z počítača, a nikdy už ten blábol nechcem vidiet.

 (hodnocení, recenze)

Alphaville je veskrze neuvěřitelné dílo - i když jste u sci-fi hodně nenároční na trikové zpracování, budete mít nejspíš pocit, že si z vás Godard dělá srandu, pokud neradi přemýšlíte a poznáváte, nebudete věřit jak to mohl vůbec natočit, pokud máte oči a srdce otevřené, nebudete věřit tomu jak se mohl tak trefit do vašich snů, obav, tušení... Veselý i smutný, krásný film. Když si vzpomenu na barevnou verzi 1984 a Gilliamův Brazil, nějaká inspirace tam jistě bude, inspirovat se nechal i Laibach na albu Kapital... Skvělé věci, vždycky mám radost, když odhalím nějaký takový skvost.

Související novinky

Zemřel režisér Jean-Luc Godard

Zemřel režisér Jean-Luc Godard

13.09.2022

Na filmovém nebi nad Francií dnes přibyla další velká hvězda, ve věku 91 let totiž ve Švýcarsku zemřel významný francouzský režisér, scenárista, střihač, herec, producent a jedna z nejvýraznějších… (více)

Reklama

Reklama