Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Talentovaný advokát Will Burton (David Tennant) je známý proto, že nikdy neprohrál jediný případ, a je schopen zachránit obžalovaného pomocí právních kliček a mezer v systému. Ale když Burton souhlasí s obhajobou notorického vraha, kterého díky němu propustí kvůli formalitám, rozhodne se pro obnovení případu a jeho usvědčení. (Daveoff)

(více)

Recenze (28)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Pokládá to zajímavé otázky a námět je dostatečně nosný (jakkoli v produkci BBC již lépe zpracovaný; viz Silk). Jenže to samo o sobě nestačí. Spíše než třídílná minisérie to měl být klasický celovečerák; vaty tu není málo, byť je to vata nenudící. Nedává to pocítit plynutí času; kupříkladu první díl pokrývá cca půl roku, ale působí to jako několik málo dní. Finální soudní přelíčení je sice vynikající a samo o sobě smysl dává, ale pravděpodobně se při převodu z předlohy někde vytratila informace "proč by to tak v první řadě vůbec dělal". Pro našince je svým způsobem mínusem i finální pointa, která stojí čistě na rozdílu mezi (již tak značně specifickým) britským a skotským právem, ale tvůrci to pro neostrovní publikum nijak nevysvětlí. Na můj vkus je rovněž Foyle poněkud prvoplánový a jeho vinna záhy jasná. Mnohem zajímavější by bylo nechat jeho postavě určitý prostor pro "důvodné pochyby" a rázem by celá finální pasáž i Willovo chování byly interpretačně mnohem zajímavější. Ovšem vše výše zmíněné není zase až tak zásadní, protože to umí být místy řádně dusné a vypjaté. Ten největší problém je Tennant. On je vynikající do určitého typu rolí, ale není to charakterní herec, který zahraje vše. A nikde to nebylo tak očividné jako právě zde. Zatímco ve fázi "okouzlující sympaťák Will se šťastnou rodinou a úspěšnou kariérou" je vynikající, tak ve fázi "koketování s odvrácenou stranou duše" plave. A plave v tom fest a místy je ve své zarputilosti až směšný. Což o to více podtrhuje a dává vyniknout výše zmíněným problémům. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Skutečná spravedlnost ? Co to je ? Naprosto neznámý pojem pro většinu právníků. V tomhle seriálu je ukázka toho, jak v krystalicky čisté podobě takový justiční systém funguje v dnešní době. I když jde pochopitelně pouze o smyšlený příběh, tak reálu se to v mnoha směrech silně podobá. A tak jsem sledovala vynikajícího Davida Tennanta v roli sebevědomého, inteligentního, ale jak bylo vidět, tak přece jen zranitelného právníka, pokud mu někdo sáhne na někoho jemu hodně blízkého. Davide bravo! Ale výběr do role Foyla byl taky trefou do černého, protože já toho chlapíka bytostně nesnášela od prvního momentu, jak bezvadně ho hrál Toby Kebbell. A i když jsem v třetím díle tak trochu tušila, kam se to bude asi ubírat, tak jsem byla stejně napnutá jak luk až do úplného závěru. Jedině si snad tvůrci mohli odpustit tu přespříliš inteligentní právničku v závěru, ale asi bychom se pak do puntíku nedozvěděli co a jak, takže tu lupu zahodím, na černé tečky se vybodnu a ráda dám plné hodnocení, protože mě to zkrátka bavilo. ()

Ducharme 

všechny recenze uživatele

"These people are so – Hi! Nice to see you! – two-faced." Obsahuje spoilery! Každý má nárok na obhajobu, ale jen do té chvíle, než ten “každý” pocuchá střeva vaší manželky. Pak se totiž ukáže, že když jste geniální právník a váš protivník není než pro společnost nepřijatelný psychopat, je v naprostém pořádku, prohnat mu organismem smrtelnou dávku jedu. The Escape Artist se snaží ukázat nemorálnost právnického prostředí - záměr dobrý, provedení na nakopnutí do holeně. Pouhé tři epizody a stejně se tvůrcům nepodařilo udržet standard nasazený v první z nich. ___Oč tedy vlastně jde. Will je úspěšný právník s dokonalým rodinným zázemím, který nikdy neprohrál případ. Liam je psychopatický ptákomil se zálibou v sadistických sexuálních praktikách a v zákeřném zkracování délky života mladých žen. Poté, co Will vyseká Liama z naprosto jasné vraždy, si uvědomí, že to už možná bylo moc a odmítne řezníkovi podat ruku při rozloučení. Podle známého pořekadla – nepodáš mi ruku, podřežu ti ženu – na to následně doplatí. A někde tady se to začíná nořit do nepromyšlených břeček. Od druhé epizody se vytrácí veškeré zkoumání morálky a zůstává jen thriller založený na přihlouplých a šíleně vykonstruovaných zvratech, které se hromadí až vyústí v konec s vysvětlujícím flashbackem, za který by se nemusel stydět ani Poirot. ___TEA je výborně natočené drama, které si pravděpodobně užije ten, kdo nad ním nebude v průběhu moc přemýšlet. Herecké výkony jsou fakt skvělé. Nejvíc se mi však líbí ta hříčka se jmény a osobnostmi – WilLiam. Doufám, že je aspoň vytvořena záměrně… ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Fakt, že David Tennant asi nikdy nebude hercem mého srdce určitě nebyl tím hlavním faktorem mého hodnocení. Tím je hlavně druhá polovina, respektive poslední díl. Zatímco začátek a vlastně vše, co se týká vyšetřování a obhajování působí velmi solidně, tak závěrečná část, kterou bych klidně nazval sám proti všem, tam mi přišla jak z nějaké pohádky a nebo nějakého krimi seriálu TV Nova, kde se na nějakou logiku a uvěřitelnost hledí jen pramálo. Zajímavý pokus s obrácenými rolemi, který bohužel pro mě zůstal stát někde v půli cesty. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Majster úniku. Čo iné by mal byť právnik? Dobre znázornenie toho, že ľudské zákony majú ďaleko od dokonalosti a hoci si ctíte právo, koľko vládzete, nakoniec to musí ísť niekedy aj mimo neho, aby ste zadosťučinili spravodlivosti. Dobrý trojdielny seriál, ktorý však bol pre mňa trocha pridlhý. Ako celovečerák by uspel viac. Lebo potom sa tam navalilo aj pár hluchých miest. ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Na tento příběh by se hodila rčení- tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu.. pozdě plakat nad rozlitým mlékem.. a- když to nejde po dobrém... Opět mě to utvrdilo v přesvědčení, že právníci jsou zvláštní sorta lidí, která uvažuje sice naprosto excelentně a bleskově, ale.. naprosto jinak než ostatní lidé. David Tennant vklouzl do role jako ten příslovečný had a prošel několika proměnami, od sebevědomého právníka po zlomeného muže, až nakonec po spravedlivého mstitele.. S klidem přiznám, že mě závěr malinko překvapil, a že jsem si říkala, co bych udělala já na jeho místě... Bruslím mezi čtyřmi a pěti*, ale za hbitost, při které stačily pouze tři díly, chytrost, se kterou se předháněli oba právničtí kolegové a hlavně, uvěřitelnost děje, nakonec sázím za 5*. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Právo se dá překrucovat do zlomového bodu, kdy systém praskne a stane se z něj bezpráví. To samé platí o filmech: míra náhod a neuvěřitelných zvratů musí být aspoň minimálně logická, aby se divák ještě dokázal s filmem sžít a neměl pocit, že se dívá na blábol. Escape Artist k zlomovému bodu přistoupil v prvním díle, překročil ho v druhém a v tom třetím už mizel v dálce za horizontem smysluplného světa. _____ Příběh advokáta, který dokáže paragrafy překroutit tak, že vždy zvítězí a odnáší to jen lehkou morální kocovinou, nabere drasticky osobní rozměr, když zlo zasáhne jeho rodinu. JENOMŽE - KOUSEK DĚJE - Předtím obhajoval padouchy za pomoci kluzkých právních kliček, pak se rozhodne řešit bezpráví už zcela mimo právní systém. Bere spravedlnost do svých rukou a vykoná krevní mstu. Na muže hodnoceného jako nejlepší advokát je to dost cynický přístup. Morálně velmi pochybené, když sám nabourává systém a pak mu vadí, že nefunguje tak, jak si představoval. _______Navíc nebyly věrohodné ani ty kličky, které používal před soudem, podle mě byly tak vratké, že by neobstály. Jeho msta byla komplikovaná a podepřená tolika náhodami, které mu hrály do karet, že by v reálném světě neměla sebemenší šanci na úspěch a ani na to, že by jí nějaký divák uvěřil. ____ Hrdinu navíc už netrápí žádné pochybnosti, z právníka se stává přímočarý mstitel, který vykonává mstu spíš pro ni samotnou. Ani nijak netruchlí za vrahovou obětí, spíš to vypadá, že jenom chce - jako vždycky - zvítězit za použití všech prostředků. _____ Přímočarý padouch je zobrazený téměř jako karikatura všeho zla, až je to směšné. Jeho postava je absolutně nezakotvená: bez rodiny, přátel a práce, přitom si může dovolit nejdražší právníky, kteří ho hájí do roztrhání těla. Nejpíš mu peníze nosí ptáci, které chová ve svém vybydleném bytě. ____ Napínavě natočený thriller bez špetky logiky. /9. 7. 14./ ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

A už je to tu zase, britský dramatický seriál s Davidem Tennantem v hlavní roli a už jsem zase silně zaháčkovanej a lačně čekám na každou příští část. The Escape Artist teda očividně na nic nečeká, protože hned první díl začal vskutku tíživě a naléhavě. Ale jak už to tak v obdobných sériích bývá, nic není takové, jak se na první pohled zdá... A nic proti právníkům, ale je to vážně cháska :-) ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Jo, karma je holt děvka, co si nevybírá a dokáže udeřit velmi pádnou rukou, zvlášť když jste právnická extratřída, která sice ještě někde v koutku svého svědomí chápe, že nejedná správně, ale proč se trápit nějakou spravedlností, když můžete nasbírat další body do řady dlouhého výčtu úspěchů a posílit své už tak nafouklé sebevědomí. No a když už vás osud srazí na kolena, to si pište, že po vás přijde někdo ještě ambicioznější než vy a dá vám to pořádně sežrat...Britská produkce nás už hezkých pár let zásobuje kvalitními minisériemi a ani tato není výjimkou i když se mi nechce příliš věřit, že by takový zjevný sociopat, jakým byl bezesporu Foyle, tak snadno lavíroval mezi docela pádnými důkazy a mezi námi, já být v té porotě, tak hlasuji vinen už jen při pohledu na ten jeho samolibý ksicht. Což ovšem svědčí o opravdu přesvědčivém hereckém výkonu jeho představitele. David byl jako vždy výborný, seděla mu poloha jak chytrého, sebevědomého právníka, tak i výrazově utlumenějšího otce rodiny a potěšila i vedlejší rolička pro bývalého inspektora Dalglieshe. Úplně na pětku to není, přeci jen se mi to zdálo krapet roztahané a neobešlo se to ani bez drobných logických kiksů, ale zas tam bylo pár slušných bu bu scén a navíc mně potěšil konec. Takže asi tak. ()

erased 

všechny recenze uživatele

Ačkoli příběh kolem právnického Houdiniho v roli znovu skvělého Davida Tennanta v úvodu prezentuje dobré otázky, zbývající dva díly na ně už zvysoka kašlou a věnují se pouze pomstě ve skoro heistovém stylu. Ve výsledku to je sice dobře, protože se autorům nepodařilo v úvodu naznačených morálních problémech vymanévrovat hlavního hrdinu z role vytrestaného pokrytce, jenže tři hodiny jsou pro takto přímočarý scénář přespříliš. Vzniknout stejné téma jako stejnou televizí produkovaný film s klidně i poloviční délkou, nepochybuji, že ta přemíra detailů z šetření případu by nikomu nechyběla, protože promyšlený závěr je po všech ohledech povedený. ()

Lischai 

všechny recenze uživatele

Moc se mi líbí, jak Britové teď dělají tyhle minimalistické, vizuálně krásné a morálně nejasné detektivky. Broadchurch s Tennantem byl super a tohle drží laťku. Je to víc depresivní, míň malebné a stejně zábavné. Někdy se tu jde trochu moc po stereotypu batesovského psychopata s ptáky, ale závěr má tahle minisérie překvapivý, takže rozhodně stojí za vidění. ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Zajímavá třídílná minisérie o tom, jak funguje právní systém. Zas a znovu vyhrávají právní kličky a dostávají z vězení vinné. Rozhodně stojí za podívání. V hlavní roli David Tennant, který opravdu skvěle vystihl inteligentního právníka a Toby Kebbell, který zahrál "vraha" tak, že byste mu tu ruku prostě nepodali. Závěrečné vypořádání jsem tak nějak čekal, ale vcelku mě překvapilo, jak vše bylo připraveno. Tak co, vážně má každý právo na obhajobu? ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Sympatickej David Tennant, jako vždy. Moc soudních nechápaček na poli právničiny a britskejch zákonů, takže asi nedokážu plně docenit vychytávky scénáře. Např. proč nemůže svědek probrat svůj čin s žalobci/obhájci, proč to jel udělat do Skotska, proč nemůže právník odřeknout obhajobu kriminálníka atd. Jinak to má docela dobrou temnou atmosféru a hlavně Toby Kebbell je uplně vychytanej psychopat, kterej si roli vyloženě užil. Má cenu se na to podívat, to určitě jo, ale žádná velkonosná pecka to zas není. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Parádní drámo od BBC, ke kterému mě přilákal Tennant a který tomu celému také vládne a fantasticky to táhne a jeho scény s Tony Kebbelem patří k tomu nejlepšímu. Bez Tennanta by to nejspíš fungovalo taky, ale pravděpodobně bych se na to nepodíval, což by ovšem byla škoda. The Escape Artist je totiž vynikající tříhodinová podívaná, která šlape jako hodinky a jen v poslední třetině přihodí nějaké zbytečnosti, díky kterým by to mohlo být kratší, ale které ničemu nevadí. Herecky je to prvotřídní, scénář je velmi silný, taktéž režie, prostě to má vše, co čekáte od řádného britského dramatu a taky to dostanete. Tahle mrazivá právničina o spravedlnosti rozhodně stojí za vaší pozornost, mě vtáhla a náležitě jsem si jí užil. Dlouho jsem si nic takhle nepochvaloval. 100%. PS: Tennant prostě není jen Doktor, tady jsem si na něj ani jednou nevzpomněl, ale prostě jen vynikající charakterní skotský herec. ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Slušně propletený třídílný právnický thriller o obhájcích, jakožto neporazitelných mistrech. Nevděčná to práce, obhajovat někoho, o kom víte, že je psychopat a vrah....zlověstné zapletení se strašlivým klientem je pak na spadnutí. ()

venalce 

všechny recenze uživatele

Mrazivé...velice, velice mrazivé. Tohle je názorná ukázka poctivě odvedené řemeslné práce. Herecké výkony excelentní, skvěle vystavěný příběh, který po sobě nezanechává pachuť "a proč se tam stalo zrovna tohle?". Z atmosféry běhá mráz po zádech, úplně cítíte tu strašlivou bezmoc hlavního hrdiny. A to si ještě počkejte na ten stylový konec. ()

Gogo333 

všechny recenze uživatele

Seriálové novinky sezóna 2013/2014 - Rozkoukáno: 20 Dokoukáno: 3+1 Zahozeno: 17 _ Britský seriály od soudů moc nemusím, ale tohle jsem si pustil kvůli Davidovi. Rozhodně toho nelituji i když ty tři díly byly krapet natahovaný. Příběh dobrý, herci taky fajn jen to téma mi moc nepřirostlo k srdci (to asi ty paruky :-D). Byl jsem napnut po celé tři díly a závěr překvapil. 75% ()

Prochy38 

všechny recenze uživatele

Moc dobře natočený film. Bohužel dost silná kritika současného soudnictví, bohužel proto, protože to nemá daleko od pravdy... možná je to až moc přesné... Ve filmu vynikající herecké výkony. Líbilo hodně. Dost mrazivá atmosféra. A T. Kebbell vynikající! ()

Reklama

Reklama