Reklama

Reklama

Cirkus řvoucích motorů a vůně benzínu dodnes přitahuje milióny příznivců. Nebylo tomu jinak ani ve zlatém věku Formule 1, kdy největší a nejslavnější závodníci byli zahrnuti takovou přízní a poctami, že se prakticky vyrovnali nejoblíbenějším rockovým hvězdám. Náš film s pomocí málokdy promítaných archívních záběrů přenese diváky do této průkopnické minulosti, o které nám povypráví nejen Bernie Ecclestone a Max Mosley, ale také dvanáct, ano, čtete dobře, dvanáct někdejších světových šampionů. (TV Spektrum)

(více)

Recenze (84)

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Konečne dokument o F1, ktorý má hlavu a pätu, skvelý strih, a epický hlas Fassbendera. Dokument nás sprevádza od roku 1929 až do 2012, a vyberá tie najklúčovejšie momenty a zvraty histórie letiaceho cirkusu. Detailnejšie pojatie vyžaduje aspoň základú orientáciu v tomto športe, ale i pre laikov to môže byť nadpriemerný zážitok. Pre mňa, ako fanušíka, výnimočná záležitosť, ktorá mi vedela odkryť pár ďalších lahôdok z F1, a nešetrila ani emotívnimi pasážami. 99% | Blu-Ray, THX, EN DTS | ()

T2 

všechny recenze uživatele

poctivo spracovaný dokument z F1 a to človek ani nemusí byť fanúšik aby ho to extrémne bralo ale berie, úsek Hunt a Lauda pri aktuálnom filme Rivali len pridáva na výnimočnosti súperenia a významnosti dokumentu a atmosféry zápolenia ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Jednička v názvu značí umístění, jak vysoko v osobních zálibách mají tvůrci nejslavnější motorový sport. Chtějí nám totiž o něm říct všechno - nebo alespoň od všeho něco. Výsledek pak nutně dopadá poněkud roztříštěně co se týče celkové historie formulí, ale všechno mažou silné momenty, obzvlášť pro nás, kteří jsme onu smrtící dobu nezažili. Crowder s Monroem staví ve dvou hodinách monumentální pomník všem, kteří za svou lásku k sešlápnutí pedálu zaplatili daň nejvyšší a právě v rozpolcených i emotivních vzpomínkách dávných soupeřů, přátel či milenek je dokument silný až bolestivě moc. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Jakmile se jezdci začnou vážně zabývat bezpečností, budou jejich nejrychlejší dny sečteny." Nejsem příznivcem ohořelých těl v létajících rakvích, ale dříve bývaly závody formule 1 skutečným zážitkem. Tedy v době, kdy se vedle sebe v pohodě natlačilo pět monopostů, kdy se zvesela skákalo na starém dobrém dobrém Nürburgringu, kdy úmrtí jezdce nebylo důvodem k přerušení závodu, kdy mohla titul mistra světa získat mrtvola a kdy měl lepší jezdec možnost porazit toho horšího. Dnes vítězí technika nad schopnostmi závodníků a je to dost smutná podívaná, kterou si nedopřávám více než dvakrát do roka. Tento dokument by byl skvělý, kdyby se vedle výčtu zabitých jezdců zabýval i výsledky, ale to mu vydrželo jen do smrti Senny. Za mne to zkrátka chtělo o něco více závodů a o něco méně BESIPu. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Další z řady áčkových formulových snímků v letošním roce. A opět ne zcela vyvážený pohled na tuto královnu motorsportu. Jako dokument o vývoji bezpečnosti je to příliš dlouhé a odbíhá k zbytečným detailům a situacím, a jako dokument věnující se formování této disciplíny je zase příliš povrchní a málo informativní. Vzhledem k nostalgii, s níž 1 vykresluje 60. A 70. léta, lze předpokládám, že se nejedná o dokument určený masám a občasným formulovým divákům, ale dlouhodobým fanouškům. Jenže u těch lze pravděpodobně očekávat alespoň minimální obeznámenost. 1 se věnuje jen nejznámějším, a trochu morbidně řečeno, divácky nejvděčnějším nehodám, přičemž většinu času ztratí ve výše zmíněných dvou dekádách. O úmrtních Petera Revensona, Helmutha Koinigga, ba dokonce Gillese Villeneuvea či Ratzenbergera zmiňuje jen ledabyle. Přitom i ony měly zásadní vliv na formování politiky bezpečnosti ve formuli 1. Zajímavé je též určité vymezení k dokumentu o Sennovi a celovečerního snímku Rivalové. Zatím Kaspadiův příspěvek bere jako oporu, a tématu Senny věnuje jen minimum prostoru, neboť většina již byla řečena, k Rivalům se staví kritičtěji. Úmyslně se věnuje Laudovi a Huntovi, přičemž klade důraz na momenty, kdy je skutečnost v rozporu s dějem Howardova filmu (ať je to závod ve Fuji, Huntovo oblékání v McLarenu vs. jeho „Pro vás budu nosit klidně kravatu.“ atp). Vzhledem k blízkosti premiér obou filmů se může jednat o náhodu, nicméně i tak se jedná opět o pasáž, která se odklání od zaměření dokumentu. Z audiovizuálního hlediska je 1 velmi zdařilým dokumentem, pohrává se s dobovými záběry, doplňuje je o hudbu a snaží se tak dotvářet i atmosféru právě probíhaných let, čímž parádně dokresluje onu nostalgii po starých časech. Výsledný dojem z řemeslné stránky ale shazuje Michael Fassbender, který opravdu zní jakoby jej zrovna vytáhli z postele. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Dokument, z kterého jde cítit benzín, ale také jistá nedotaženost a roztříštěnost. Vlastně nevíte, jestli to mapuje historii GP nebo je to doprovodný program k filmu Rivalové nebo jen extended edition pořadu Stop - rady řidičům. Nakonec ale stejně zjistíte, že to je jen memoriál Ayrtona Senny, Jima Clarka, Jochena Rindta a dalších, kteří už nikdy nedojeli do cíle. Vlastně zjistíte, že je dokument jen takovou agitkou pro zvýšení bezpečnosti na závodních tratích. Jen mapuje všechny nehody a jen lehce pátrá po příčinách, spíš jen ukazuje ojedinělé záběry těchto kolizí. Nejsilnější je tedy ta pasáž, která se točí kolem rivalů Laudy a Hunta, protože je známe právě z filmu, ostatní je tak nějak šumák, pokud nejste zapáleným fanouškem Forml Ajnc. Koukat se to dá, to zase ne, že ne. Přísně doporučuji zhlédnout hned po Rivalech. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Na můj vkus bylo příliš mnoho času věnováno počáteční éře, kdy formule sice vznikala, ale vše bylo na začátku a atraktivita a trendy se postupně rozvíjely. Na druhou stranu zlaté éry, ani moderní éry tam mnoho není. Lauda/Hunt je OK, Senny je tam strašně málo a Prost tam není v podstatě vůbec, přitom souboj těchto dvou jezdců je snad ještě epičtější a delší, než který svedli sedmdesátkoví rytíři. Zpracované je to ale solidně, se spoustou hodnotných faktů a rozhovorů ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Je milé zjistit, že Mou-zlý s Ekl-stounem předtím, než si celou ef jedničku zprivatizovali a nadělali si z ní mega dojnou kravku a zdroj, díky němuž mají přístup k neomezenému množství kurviček (které dnes o francouzských holích a se sveřepými výrazy pronásledují byty sto plus jedna se svými seschlými plži v artritických dlaních), provedli alespoň něco solidního. Tedy podstatnou měrou přispěli ku zlepšení bezpečnosti jezdců, diváků a traťových pobíhačů. Je jedno, zda kvůli byznysu, nebo z čistého altruismu. Hlavně, když kape. Dokument je trošku útržkovitý, důraz klade především na tragičnost sportu, méně známá jména padlých opomíjí. Toliko k výtkám, jinak jde totiž o fešně zpracované téma. A jeden se nemůže ubránit dojmu, že staré páky, jejichž názorů zazní přehršle, na ty dnešní přetechnizované jezdílky hledí tak trošku s despektem. Ono bylo kouda rozdíl vstupovat do sezóny s tím, že z vás pětina nepřežije... a když jste takto začínali třeba již ročník sedmý, nervy musely být skutečně ocelové. ()

sheen 

všechny recenze uživatele

Naprostá fantazie motorsportu. Parádní průřez historií tohoto obrovského businessu, není mu co vytknout. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Formule mám hodně rád. Dříve jsem sledoval každou velkou cenu. Dnes mrknu už jen čas od času. Občas si dokonce zazávodím ve velmi kvalitně udělané PC hře. Viděl jsem z podobného prostředí i dokument o Ayrtonovi Sennovi a ten se mi líbil mnohem víc. Tohle bylo takové divné. V podstatě se jedná o takový rychlý průřez historií, přičemž v žádném období se nezůstane nijak dlouho. Vlastně bylo zmíněno jen několik populárních tváří každého období. Dokument je především silně orientován na riziko, které je od samého počátku s tímto sportem spojeno. Kdo rád kouká na havárie, tak si skutečně přijde na své. Nic jiného téměř k vidění není. Informativní stránka dokumentu je z mého pohledu téměř nulová a že by byl dokument podaný nějak extrémně zajímavě se mi také zrovna nezdá. V podstatě se tam opakuje po celou stopáž neustále to stejné. Lepší 2*. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Dokonale zpracovaný dokument o začátcích formule 1 a jejich postupu až do dnešní doby. Nechybí spousta užitečných informací o závodnících, automobilech i tragických nehodách. To vše perfektně zpracované a poutavé jak pro lidi, kteří formulí žijí i pro ty, kterým se jen líbily Howardovi "Rivalové", které dokument připomene částí věnovanou Laudovi a Huntovi. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Prakticky je to dielo o 70. rokoch a pretekaní vtedy, lebo ostatné sa dosť rýchlo prebehne. Je to taktiež zamerané na nešťastia a vývoj bezpečnosti závodov počas chodu. Kvôli posadnutosti pretekaním sa, súťažením, rýchlosťou napriek nedostatkom v bezpečnosti, prišli o život mnohí ľudia a práve preto sa mi nepáčili tie konštatovania, že s peniazmi prišla aj bezpečnosť. Keď sme dokázali cestovať do vesmíru, mohli pár rokov počkať, testovať, vyvinúť bezpečné vozidlá, keď už boli takí maniaci a potom sa do toho pustiť. Nesúhlasím s tvrdeniami, že motošport pomáha bežnej doprave, je síce pravda, že vývoj tam sa odzrkadľuje aj v tej ostatnej, no ide to aj bez závodov, pretože tie sú o inom. Bezpečnosť si nevážime v bežnej doprave aj tak, stále sme za súčasnými možnosťami a to len často kvôli chamtivosti a tvrdohlavosti vidieť a riešiť problém. Taktiež z ekologického hľadiska, či finančného je to plytvanie, proste je to šou, zábava pre ľudí, akýsi priam životný štýl a proste viac pohľadov na vec mi tu chýbalo, nehovoriac, že tú históriu to chronologicky dobre nerozobralo, najmä pre mňa zaujímavé obdobia z úplných začiatkov, či z období dominancie Sennu a Schumachera. Čakal som viac než len pár rozhovorov a zaujímavý vizuál. ()

CageDepp 

všechny recenze uživatele

Dokument o tom, že musel zemřít jeden z nejlepších, aby se někdo začal zajmat víc o bezpečnost. Ale je dobře, že za 20 let už nikdo nezemřel. Dokument o Sennovi je o dost lepší. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Formula 1 by si už konečne zaslúžila poriadny dokument, ktorý by poriadne zachytil všetky tie nezabudnuteľné momenty histórie tohto slávneho športu. Tak trochu som dúfal, že práve tento dokument tento sen splní, ale napokon som trošku sklamaný. Bolo síce skvelé ako zachytili všetky tie najviac zlomové okamihy histórie, a najmä s plnou autenticitou záberov doplnených komentárom legendárnych jazdcov, ale aj ľudí čo pôsobili v zákulisí. Je mi jasné, že do 111-minút sa nedá napchať všetko - no niečo bolo aj navyše, a niektoré podstatné momenty zas úplne vynechané. Keď už robiť dokument, tak komplexne a ucelene - aj keby za cenu, že by mal 3 hodiny. Veď oddaný fanúšik a milovník F1 by bol ochotný na to pozerať isto aj dlhšie. Snáď sa aj toho časom dočkáme... ()

Attta 

všechny recenze uživatele

Jenoznačně nejkomplexnější dokument o F1. Skvěle vybrané momenty ze všech ér formule a provedení díváka celou historií až téměř po dnešní moderní formuli jakou známe dnes. Ale hlavní myšlenka tohoto dokumentu je, aby divák pochopil proč "muselo" zemřít tolik jezdců abychom se dostali tam, kde jsme ted. Jiná doba přináší jiné trendy a ve formuli to platí dvojnásobně. Vynikající hudba s úžasným střihem a skvostnými záběry mi navodili husí kůži ne jednou ani ne dvakrát ale několikrát za celý film a jakožto skalní fanoušek F1 nemám jedinou výtku. ()

Rocky88 

všechny recenze uživatele

Troufnu si říct, že dokument je zpracován dokonale, protože toto musí být poutavé i pro nefandy tohoto sportu. Strašidelná délka není znát, naopak, ještě spousta informací chyběla. To by ale vydalo na další dva dokumenty. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Je úžasné sledovat, jak moc velký pokrok udělala bezpečnost v průběhu let v F1. Nejvyšší cenu musela zaplatit spousta závodníků, v čele s Ayrtonem Sennou, aby se staly monoposty téměř nezničitelnými, ale ovoce to nakonec přineslo, protože dnes se umírá už jenom shodou špatných okolností. 75% ()

zette 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem nebyl fanouskem F1, tento dokument, prevazne resici tema bezpecnosti zavodu a jeho vyvoj v dekadach me ale velmi zaujal. At uz po strance obsahove, tak predevsim svym zpracovanim. Maloktery dokument ma "vetsi tah na branku" nez tento. Pro fanousky povinnost, film je ale natolik nabity zajimavostmi, ze potesi i ostatni divaky. Po Rivalech dalsi pocin z prostredi Formule 1, kteremu za rok 2013 davam maximalni hodnoceni, tak nevim, zda se nakonec tim fanouskem nestanu:-)! ()

Reklama

Reklama