Reklama

Reklama

Vojáček

  • Francie Le Petit Soldat (více)
Trailer

Počas alžírskej vojny sa Ženeva stáva bojiskom, kde si na neutrálnej pôde vybavujú svoje účty rôzne tajné organizácie. Francúzsky dezertér Bruno má za úlohu zabiť arabského prostredníka, aby dokázal, že nie je dvojitým agentom. Stále však váha a pochybuje a pritom sníva o úteku do Brazílie s krásnou Veronikou. Aj ona však má svoje tajomstvá... (RTVS)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (25)

pollstro 

všechny recenze uživatele

Godardova filmová výpověď o alžírské válce a mučení na obou stranách, jenž lze považovat za hlavní témata. Ačkoliv se film odehrává ve špionážním prostředí, převážně se skládá z četných panoram města Ženevy, nebo se odehrává v interiéru bytu. Pozoruhodná černobílá kamera je k veškerému dění citlivá a jemná, ale přesto se nelze zbavit pocitu naivního vidění světa, do kterého Godard vkládá svůj osobitý úhel pohledu. Výslech o povaze kinematografie a mnoho narážek na jiná filmová díla, které uspokojí zasvěcené obecenstvo jenž sdílí podobný umělecký vkus a jsou schopni většině porozumět. "Fotografie je pravda. Kino, to je pravda 24 krát za sekundu." ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

To je asi najviac komunistický film zo západného sveta, aký som kedy videl. Snažil som sa v ňom politiku ignorovať, ale nedalo sa, ten záverečný monológ hlavného hrdinu bola taká zmes zbytočných žvástov, že filmu ubral tretiu hviezdu, ktorú som mu chcel dať za niekoľko zaujímavých scén. Inak film mohol byť radšej rozhlasovou hrou, obraz s textom málokedy súvisí, všetko podstatné z deja je len vyrozprávané. ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

Prvních 20 minut bylo fajn, pak nastala strašná nuda (vlastně nejnudnější byly bůhvíproč scény s Veronikou - a teď to neberte špatně, ženská je to hezká, ale taky se jí kromě té krásy podařilo mě znudit), ale nakonec to pak přece jenom ušlo. Pár zajímavých myšlenek se tu objevilo a i když to koncepcí poněkud připomíná U konce s dechem, tak to až tak nudné nebylo. A jedna věc mi tu připomněla Alphaville. Jinak mi teda Vojáček připadá jako takový Godardův lepší průměr, sice se zajímavým tématem, ale nijak výrazně zpracovaným. 3* ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

26 ročný "vojačik" proste žije naplno. Stretáva sa s krásnou babou, s ktorou vedú dialógy o umení a živote a možno sa aj milujú. Popritom má na starosti odstránenie istej nepohodlnej osoby, ale vždy mu do toho vpadne nejaký náhodný okoloidúci alebo cyklista a z vraždy nič nie je. Je to Francúz, ale užíva si krásy Ženevy a jej jazera. A keď ho mučia, tvári sa ako keby jeho obľúbený futbalový tím prehral zápas. No a do toho nás Godard obšťasňuje namiesto záberu a protizáberu divokými švenkami, až máte dojem, že sledujete vážne záber a protizáber. Finále je celkom divoké, ale množstvo deja (na ďalšiu cca polhodinku) je zhrnutého v audiokomentári hlavnej postavy. Pre tých, ktorí hľadajú niečo zrozumiteľnejšie od Ggodarda absolútne ideálne a pripomínajúce Na konci s dychom. Vojačik sa mi páčil asi o chlp viac. 70% ()

ad 

všechny recenze uživatele

Wow, tak tenhle film ve mně bude ještě pořádnou chvíli rezonovat!!! Takový zážitek jsem popravdě ani nečekal.. Ono se toho zpočátku ani tak moc neděje, postavy mluví tajuplně o věcech, která zprvu nedávají smysl, ale jak do sebe začne vše zapadat, dostává film na neuvěřitelné síle a dojde i na proslulé mrazení v zádech... O čem tedy Vojáček je? Hmmm... Možná o mučení, jak psychickém, tak fyzickém... Nebo o lidské nesvéprávnosti a manipulovatelnosti, nebo o smutně vykoupeném dospívání jednoho člověka, který byl zmaten nesmyslným světem okolo něj plným idejí a prázdných frází... Nebo je to prostě jen romantický příběh, vystřižený podle klasické tragédie (muž a žena z různých zemí, které spolu vedou tajnou válku - ten Shakespeare je snad všude)... Možná od všeho trošku, ale určitě je to veliký filmový zážitek, ke kterému se trochu hodí i ten již dnes trochu zpopularizovaný přípomen "noir"... TO F1 : Díky, kouknu, už je to dlouho, co sem to viděl naposledy :) ()

Galerie (8)

Zajímavosti (3)

  • Jelikož v době natáčení neměla Anna Karina 21 let, musela za ní smlouvu podepsat její matka. (Duoscop)

Související novinky

Zemřel režisér Jean-Luc Godard

Zemřel režisér Jean-Luc Godard

13.09.2022

Na filmovém nebi nad Francií dnes přibyla další velká hvězda, ve věku 91 let totiž ve Švýcarsku zemřel významný francouzský režisér, scenárista, střihač, herec, producent a jedna z nejvýraznějších… (více)

Reklama

Reklama