Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nils se se svým sněžným pluhem prohání zasněženými cestami v okolí chladného norského městečka. Proráží cesty pro své spoluobčany, což považuje za velmi zodpovědnou práci, kterou ostatní dokáží náležitě ocenit. Jednoho dne je dokonce jmenován Občanem roku, ale zároveň se v ten den dozví o úmrtí svého syna. Předávkování drogami není pro Nilse důvěryhodným vysvětlením, a tak vezme spravedlnost do vlastních rukou. Vyhrát krvavý spor s mafií není lehké, avšak Nils už nemá co ztratit. Navíc má v záloze mnohem silnější zbraně – mohutný stroj a štěstí začátečníka. Příběh "spravedlivé" pomsty s lavinou mrtvých těl vypráví režisér s pořádnou dávkou černého humoru, překvapivých zvratů i elegancí a výsledkem je zábavný a inteligentní akční thriller z prostředí zasněžených drsných norských hor. (Film Europe)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (326)

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Velmi atmosférický revenge thriller, jehož český název evokující oddychovou komedii, je zvolený docela nešťastně. Kraftidioten je především stylová gangsterka, která místy svým absurdním černým (ne)humorem a specifickým soundtrackem evokuje Fargo, byť v hodně umírněnější verzi. Dějově je to dost přímočaré, občas se to dost táhne a kdybych řekl, že tam nebyla místa, která mě trochu uspávala, tak bych asi kecal, ale jako celek je to tak svěže divné, že se mi pod 4* nechce. Víte, co je to Stockholmský syndrom? ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Norská kinematografie mě začíná čím dál tím více uchvacovat. Baví mě ta bezvýchodnost krajiny a situací a tím pádem i drastických řešení problémů; nemluvě o tom rukopisu, který je bizarní a odráží krásně atmosféru. Toto je norská svým způsobem detektivka a příběh pomsty. Krev za krev. Stará škola. Ale i komedie, a to mě baví. ()

Reklama

Rominator 

všechny recenze uživatele

Nils Dickman (Stellan Skarsgård) udržuje se svojí zimní technikou průjezdné přístupové cesty a je dokonce jmenován Občanem roku. Zpráva o smrti syna Ingvara přichází nečekaně a Nils se nedokáže smířit s policejní verzí, že se předávkoval, protože nebyl narkoman... Papa mi přišel celou dobu povědomý a teprve v závěru po přečtení jména Bruno Ganz mi došlo, že bych toho pána měl nejméně z jednoho filmu znát. Režisér Hans Petter Moland pracuje na anglicky mluvené předělávce, kde si hlavní roli zahraje Liam Neeson. ()

lenuse 

všechny recenze uživatele

Zklamání. Když před časem manžel chystal článek o premiérách v Norsku a narazil na tenhle film, říkal, že to je titul i do české distribuce. A nespletl se. Stellan Skarsgård býval Bezva chlap, ale stal se z něj Mimořádný idiot (přesný překlad norského názvu). Možná to měla být nějaká kontinuita, která se ztratila v českém překladu. Stejný režisér, stejný herec v hlavní roli. Molandovy filmy pro mě mají sestupnou tendenci. Za jeho nejpovedenější díla zatím stále považuji Aberdeen a epizodu Nejlepší půjdou první z filmu Nejvíce lidí žije v Číně. Jeho poslední dva filmy mají asi u většiny diváků úspěch, ale já si v kině zdřímla. Pål Sverre Valheim Hagen, coby hlavní padouch, se zatoulal z nějakého filmu pro děti? Komediální role mu dle mého názoru prostě nesedí. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Čomá robiť dieťa, ak je v škole šikanované? Podľa otca-mafiána mu to treba vrátiť rovnakou kartou. Dieťa však oponuje, že sa tak stane presne takým istým, ako šikanovateľ. Toľko ústredná myšlienka diela a kľúč k tomu, kým sa stáva chladnokrvne sa mstiaci Nils. Ďalej otázka imigrantov, ktorí majú Nórsko zafixované ako krajinu blahobytu, pretože je tu sneh a ľudia neriešia hľad odtrhnutím si banánu zo stromu. Že to ide aj legálne, dokazuje Nils ako muž roku, že je to ilegálne ľahšie, dokazujú hlavný mafoš so svojou dánskou manželkou a srbsko-albánske východné "prasce" na čele s ťažko identifikovateľným Brunom Ganzom. Film je asi najgeniálnejší v tom, že sa jedná v svojej podstate o veľmi závažný film, ozvláštnený humorným odľahčením, založeným na výraznom kontraste týchto dvoch prístupov. Hláška filmu: "Počul si už o štokholmskom syndróme?" 90%. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (8)

  • Celosvětová premiéra proběhla 10. února 2014 na Berlínském mezinárodním filmovém festivalu. (ČSFD)
  • Natáčení probíhalo v Norsku v obci Beitostølen a ve městě Oslo. (Terva)
  • Greven (Pål Sverre Valheim Hagen) jezdí v luxusním finském sportovním hybridu Fisker Karma. Vůz byl vyráběn ve Finsku v letech 2011 a 2012, je poháněn jedním benzínovým a dvěma elektrickými motory a na plnou nádrž a plně nabité baterie ujede 370 km. Sněžný pluh Nilse (Stellan Skarsgård) je upravený Mercedes-Benz Actros. Papa (Bruno Ganz) se nechává vozit v luxusním Maserati Quattroporte páté generace. (Saur.us)

Související novinky

26. Dny evropského filmu

26. Dny evropského filmu

04.04.2019

Dny evropského filmu již 26. rokem nabízí divákům to nejzajímavější ze současné evropské kinematografie. Letos zvou do kin na 45 filmů z různých koutů Evropy a výběrem filmů se snaží přiblížit… (více)

Přehlídka Scandi v deseti českých městech

Přehlídka Scandi v deseti českých městech

14.01.2017

Třetí ročník přehlídky současného severského filmu Scandi představí v kinech nové tituly i tvůrce. Skandinávský rodinný film, komedie, současné i historické drama, horory i detektivky. Zástupci všech… (více)

Scandi II – horký severský koktejl filmů

Scandi II – horký severský koktejl filmů

12.01.2016

Druhý ročník festivalu Scandi nabídne od 13. do 19. ledna přehlídku špičkových severských filmů v komplexním distribučním „cloudu": 13 filmů v deseti českých kinech, 41 VOD titulů na portálech… (více)

Best Film Fest 2014

Best Film Fest 2014

09.12.2014

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a Mat pořádá od 11. do 17. prosince tohoto roku Best Film Fest, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé… (více)

Reklama

Reklama