Reklama

Reklama

Skazka o care Saltaně

  • Sovětský svaz Сказка о царе Салтане (více)
všechny plakáty
Animovaný / Pohádka / Krátkometrážní
Sovětský svaz, 1943, 35 min

Obsahy(1)

Car Saltán při svých cestách zemí vyslechne rozhovor tří sester, které rozjímají, co by si přály udělat, kdyby se staly carevnou. Nejstarší by si přála udělat hostinu pro celou zemi, prostřední by si přála utkat pro celou zem plátno, nejmladší ze sester vysloví skromné přání, porodit carovi syna. Právě nejmladší ze sester a její přání se carovi zalíbí a dívku si vezme za ženu. Jejím sestrám potom u dvora přiřkne úlohy, které si samy přály, stanou se kuchařkou a tkadlenou. Starší sestry jsou nepřející a závidí carevně její získané štěstí, když car Saltán odjede do boje, zamění dopis o narození syna za jinou zprávu a poté lstí dosáhnou toho, že je carevna i se synkem v sudu svržena do moře. Sud přistane na ostrově Bujan, mladý kníže Kvidon zachrání kouzelnou labuť a s její pomocí získá postupně veverku louskající zlaté oříšky, ochranu svého ostrova prostřednictvím třiatřiceti mládenců z moře a posléze i ruku samotné carevny-labutě. Mezi tím vyprávění námořníků vzbudí v caru Saltánovi chuť poznat neznámého zámořského knížete a zázraky jeho ostrova. (Jezinka.Jezinka)

(více)

Recenze (2)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Nejstarší mně známá filmová verze mojí milované pohádky. Některé vtípky, které se objevily zde, si vypůjčili i pozdější tvůrci, hudební motiv při zpěvu veverky si je ve všech verzích natolik podobný, že jsem došla k závěru, že to je tradiční veverčí písnička, dobře známá veverkám a režisérům pohádek. Veverka tu nejen tančí, zpívá a louská ze zlatých skořápek smaragdy, louská ty smaragdy rovnou s briliantovým výbrusem, není to obyčejná veverka, je totiž kouzelná, dokonce si troufám říct, že nejkouzelnější. Sestry Brumbergovy byly docela koumáci, ač jsem se snažila, bohatýrů jsem se nedopočítala, z definice jich tedy byl správný počet. Skutečnost, že je pohádka černobílá, tomu opravdu na půvabu neubírá ani v nejmenším. ()

Ej Hlemýžď 

všechny recenze uživatele

Pěkná pohádka, nikdy jsem ji neviděl, až dnes. Netuším, zda byla či nebyla u nás v kinech, každopádně mne v dětském věku minula. Velmi zajímavá briliantotvorná činnost veverky. V popiscích útoku komára pozor na pravé a levé oko, strany jsou zde zaměněny! Ale na děj filmu to nemá žádný vliv. ()

Reklama

Reklama