Reklama

Reklama

Život a doba soudce A. K. - Série 2

(série)
TV spot
Česko, 2017, 12 h 9 min (Minutáž: 56–57 min)

Scénář:

Zdeněk Zapletal

Kamera:

Jan Šuster

Hudba:

Michal Rataj

Hrají:

David Švehlík, Daniela Kolářová, Marek Daniel, Daniela Byrtusová, Čestmír Řanda ml., Gabriela Mikulková, Lenka Vlasáková, Ivan Lupták, Jaroslav Plesl, Jan Potměšil, Martin Havelka (více)
(další profese)

Epizody(13)

Obsahy(1)

Druhá řada seriálu Soudce A. K., na které se podíleli čtyři přední čeští režiséři, Robert Sedláček, Bohdan Sláma, Radim Špaček a Petr Marek, bude dynamičtější i napínavější. Nyní je totiž Adam Klos soudcem trestního práva u Městského soudu v Praze. Už nesoudí rodinné spory, ale ty největší zločince. Nejzávažnější trestné činy a problematické trestní kauzy. U nich se navíc tvůrci druhé řady originálního seriálu inspirovali ve většině případů skutečnými zločiny, které často ve své době vzbuzovaly velký zájem veřejnosti. „Jde o podobnost základního motivu, naše případy jsou fabulované fikce, ale postupy a rozhodnutí soudu by měly odrážet realitu," říká kreativní producent Jan Lekeš. I osobní život Adamovi přinesl zásadní změnu. Stará se o dceru, která mu zůstala po Lauře, a bydlí u matky, jež žila po smrti svého manžela a Adamova otce sama. „Narození dcery je pro Adama velmi silný moment. Je zaneprázdněn hledáním spravedlnosti a najednou přijdou velmi silné city k dceři, které jsou ještě posíleny tím, že je matka nezvěstná. Dcera v příběhu slouží jako takový protipól soudní síně," říká představitel hlavní role David Švehlík. Neméně podstatnou vedlejší linku příběhu pak tvoří Adamovi sousedi. Ve vedlejší vile se totiž dějí velmi zvláštní věci provokující jeho představivost, a když si začne dávat dohromady souvislosti, zatáhne nakonec do svých úvah i svého kamaráda Igora známého už z první série...
„Druhá řada seriálu bude o dost dynamičtější než první série," říká Jan Lekeš a pokračuje: „Soudní síň bude sice i nadále tvořit těžiště příběhů, ale nabídneme mnohem více exteriérů, akčních scén a ústřední kriminální případ budeme často sledovat i naživo, tak jak se odehrál. A hlavně, dopad trestních činů a Adamových rozhodnutí je mnohem fatálnější. Jak pro společnost, tak pro svědomí samotného soudce." V každé epizodě se divák nejprve dozví, co se skutečně v daném případu stalo. Má tak následně sám možnost sledovat, jakým způsobem je u soudního líčení věc všemi relativizována a zamlžována. Na jedné straně stojí státní zástupce rozebírající s policisty důkazy, návrh trestu či slabá místa obhajoby. Na druhé straně právníci s obžalovaným rekapitulují vlastní strategii a hledají trhliny v obžalobě. To vše pak vrcholí u soudu v čele s Adamem Klosem, kde začíná bitva, v níž vítězství nebo prohra mohou znamenat ztrátu svobody a naprostý existenční krach. „Zatímco dříve jsme viděli všechno výhradně z pohledu soudce, tak nyní se důležitým spoluhráčem stává i obžalovaný. Taky se více soustředíme na to, jak je konstruovaná obhajoba a jak obžaloba," prozrazuje režisér Robert Sedláček. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (19)

Lachtaan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jakožto milovník soudních a právnických filmů jsem se těšil, až vyzkouším český televizní výtvor, který se rozhodl směřovat do těchto vod. Jeho první série se jich poměrně důstojně držela a dokázala je divákovi podat ve většině případů zajímavě. V té nadcházející jsem se ale už musel hodně přemlouvat, abych se při sledování nenechal rozptylovat čímkoli jiným, protože mě přestala tankovat i jakákoli snaha o postranní linie. A přes co jsem se nedokázal rozhodně přenést, byly nelogické rozdíly mezi dějstvím první sezóny a dějstvím této. Kde Klos najednou vzal dceru? On se stačil oženit? Co se stalo s vyděračem z první řady? [viděno v iVysílání] ()

Tosim 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

VY POŘÁD S TÍM JÁGREM... Druhá řada jde na vyprávění jinak, do jisté míry obyčejněji a v podstatě se stejným účinkem, jako ta první. V civilním pojetí ve stylu "seznámení s případem - dokazování - vsuvka z Klosova soukromého života - pokračování soudu - různá skrytá fakta případu - pointa" (ne nutně v tomto pořadí) dokazuje, že není třeba všemožných kejklů, ale stačí realita, podpořená adekvátním dějem, herci a režiséry a na kvalitu je zaděláno. Vychází z naší reality, dotýká se každého z nás a druhá řada má i jako celek sympatický a překvapivý konec. 90%. ()

Reklama

Signore 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Neuháraně První dojmy: a) Potěšilo: 1. Je to „karakter“, chová se (morálně-volně) konzistentně (i když nechápu, proč leze do cizích baráků, ve kterých jsou navíc na každém čtverečním centimetru kamery …). 2. Závěrečná rezignace tak představuje zcela logické (a potěšitelné) vyústění předchozího děje, nicméně 3. je otázkou, jak toto vše vlastně vnímat; Víme, že A.K. dělal svou práci dobře, ale už vlastně přesně nevíme, zda ho ta práce i bavila, a zda tedy ona rezignace je, či není skutečnou obětí … S tím pak souvisí i výtka (kterou by bylo možno směřovat vůči řekněme třetině dílů „Jistě, pane ministře“, tedy zda A.K. na beztrestnost svého přítele (nadto je otázka, jak moc toho na něho měli) nevsadil příliš mnoho (talár + kompromitující materiály proti spolužákovi, kterého zjevně neměl rád, a jenž zastává značně vysokou funkci). b) Nepotěšilo: 1. Drobnosti: kupř.: Fiala přichází ráno vítězoslavně se stížností proti usnesení o zahájení trestního stíhání (?), aniž by bylo zjevné, kde vzal (přes noc) nějaké podkladovém materiály (kupř. právě to usnesení, že:)). 2. Celá dějová linie s divnými sousedy mi přijde nadbytečná, a bez ní bych měl z druhé série určitě výrazně lepší pocit! 3. Že nevyřešili dějovou linku „Laura“ je sice na jedné straně dobře, na straně druhé se ale nabízí otázka, proč to v tom seriálu vlastně vůbec bylo; pokud totiž nebude další série (moc si nedokážu představit, jak by to dál mohlo mít v titulu „soudce“), nedává mi to celé smysl, a celé to působí jako nechtěný Godot. Celkové dojmy z posledního dílu jsou převážně pozitivní, bylo to napínavé a převážně i uvěřitelné. ()

Garch 

všechny recenze uživatele

Dle skutečných případů, stylem Colombo a ne vždy zvítězí spravedlnost. To vše, spolu s linkou příběhu kolem A. K., a dobrému zpracování i hereckým výkonům - velmi výrazně převyšuje první řadu. ...P.S. zobrazit natvrdo obecně hodně slabé výkony policie, to vidím jako silnou stránku seriálu, to si ve filmu vícekrát troufli snad jen Francouzi před čtyřiceti lety. Za to je ta pátá hvězda. P.P.S. Product placement mi tu nevadí, není přehnaný. ()

subic 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Druhá řada možná ani nemusela přijít. Začala poněkud překotně, Adam má z ničeho nic dceru už školačku a to po 3 letech od 1. série? Bydlí s ní u matky v prominentní vile s velkým bazénem, to už není ta z první řady, a hned vedle má celkem zajímavé sousedy. Nutno říct, že tuhle řadu hodně dorovná až poslední díl. Na rozdíl od první řady tu už Adam tolik nebojuje se svými myšlenkami, nelétá už vůbec letadlem a vevesluje, otec zemřel, matka chlastá jak duha, jeho bejvalku někde hledá interpol, jeho kámoš od policie schovává 22 mega a právě tohle to celé nakonec rozčísne. ()

Galerie (270)

Zajímavosti (21)

  • Igor (Marek Daniel) předává zadržený řidičák konspirativně Klosové (Daniela Kolářová) v knize „Hvězda padá“ od Martina Kurela. Takovou knihu však scénograf a filmový architekt nenapsal. Jednalo se o skryté poděkování a připomenutí v souvislosti s jeho předčasnou smrtí. Martin Kurel byl scénografem také tohoto seriálu. (sator)
  • Filmová loupež nese reálie trestného činu loupeže z roku 2013, kdy pachatelé přepadli v Přemyslovicích na Prostějovsku vůz bezpečnostní agentury Loomis a připravili je o 33 milionů korun. Pachatelé na vůz stříleli samopaly a brokovnicí. Odsouzený byl recidivista Ján Bakalár na 22 let ve vězení, který byl z tříčlenné skupiny jako jediný potrestaný, jeho komplice policie nedopadla a nenašla ani peníze. (sator)
  • Ve 47. minutě píše Adam Klos (David Švehlík) dopis s hlavičkou, z níž je vidět adresa Ovocný trh 14. Na této adrese sídlí Obvodní soud pro Prahu 1, ale Klos je ve druhé sérii seriálu soudcem Městského soudu v Praze, který má budovy v ulicích Slezská a Spálená. (melica)

Reklama

Reklama