Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Případy rasově motivovaných trestních činů patří v soudní praxi k nejtěžším, neprotivnějším a společensky nejnebezpečnějším. Kdosi objede skinovo auto mincí. Cikorky, vrčí skini a chystají se čin pomstít. Chystají se vrazit do pasti. Přepadení Romů se změní na přepadení bílých. Romů je víc, rozbijí bílým auto a poté i huby. Dosti vážné následky a po nich soud, kterému předsedá Adam Klos.

Svým způsobem je odvážné postavit tyhle věci naopak, většinou trpí Romové, bílí jsou ti silnější. Proces nicméně probíhá podle očekávání, skini vypadají jako slušní, úctyhodní občané, Romové působí jako násilníci, kdykoli ochotní vyrazit do boje o svou čest. Ale vše je složitější. Animozita světa bílých i světa Romů je zřetelná a nezvratná. Chce to hodně nervů do něčeho takového vstoupit. Adam do toho vstupuje. Zákon je neúprosný a rozsudek nakonec musí být vynesen... (Česká televize)

(více)

Recenze (12)

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dobrý, fakt dobrý díl. Rozdráždit Róma, navíc tak honestujícím způsobem, se prostě nevyplácí ani tvrdým holým lebkám. Pak se nelze divit, že dojde na "cikánskou férovku" deset proti dvěma. Soudní líčení zábavně zajímavé. Soudce potkává mladou malířku, se kterou začne spát, kámoš policajt zaplete do případu jím ulitých 22 milionů soudcovu matku. Soudce se ke konci dílu vypořádá se sousedem a jeho dlužnou částkou za bouračku Adamova auta. ()

Eleanor05 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Celkem mě překvapilo, že se tvůrci odvážili ukázat Romy tak, jak je zná většina obyvatel České republiky. Bála jsem se, že tento díl bude klasická výchovná limonáda o tom, jak bílí ubližují hodným, poctivým, charakterově ryzím a hudebně talentovaným snědým spoluobčanům, naštěstí byl opak pravdou. Už proto 3*. Ideální podoba Života a doby soudce A. K. by byla - čtvrtina dílu kus případu bez znalosti, jak se konflikt dořešil, poté půlhodina u soudu, kdy divák neví, stejně jako soudce, zda je obžalovaný vinen, či nikoliv a po rozsudku by následovala poslední scéna, kde bychom viděli, jak se to skutečně stalo. Bylo by to efektnější. Rozhodně je ale tato série pro mě daleko zábavnější, než první. ()

mira007 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Wow!! Nejakčnější bitka posledních x let v českém filmu a TV. Celkem parádní případ plus vedlejší linky sousedi a kamarád policajt s kupou peněz. Po dvou dílech za sebou tenhle seriál u mne stoupá do absolutní první ligy. ()

IvcaSammet 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kdyby tvůrci věnovali tolik snahy do propracování příběhu, tak jako to dělali v první řadě, než aby se soustředili na více méně naprosto ubohou a amatérskou otevírací scénu se rvačkou, udělali by daleko líp. Vtip se vytratil, popřípadě se snížil až do trapnosti. Vedlejší příběhy se stále nijak nerozjíždí, spíš nudí a ruší plynulost seriálu. Dvě hvězdičky za soudní proces, za zbytek sotva půlku ... Být tento díl ve stylu první řady, věřím, že bych hodnotila i pěti, protože námět to byl opravdu skvělý. ()

LachtanShows 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rasismus je na našem území věčné téma, přestože mi přijde, že v posledních letech celkem utichl. Bylo tedy asi jen otázkou času, kdy ho tvůrci zakomponují do jednoho z případů a musím uznat, že mně se strefili do noty. Hlavně hezky krutým úvodem. ()

RenataD 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Druhá řada je horší než první a ukazuje to i tento díl. Připomíná mi to dost "Soudkyni Barbaru", chybí více detailů, proč byl daný člověk osvobozen a proč byl odsouzen. Zbytečně moc se plýtvá na soukromí advokáta. Nepřesvědčivé výkony herců. ()

lineker 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kvituji hlavně odvahu, ukázat odvrácenou stranu bílo-černé agitky. Ano funguje to i naopak. Co mně trochu mrzelo jsou ty chvilkové přitaženosti za vlasy ve snaze ukázat všechny možná klišé daného tématu ( vtip o Rómech z úst jejich obhájce ). Děsivý rozsudek v podobě jednoho osvobozeného navzdory třem přímým svědectvím nechávám bez komentáře.. ()

Reklama

Reklama