Reklama

Reklama

Život a doba soudce A. K.

(seriál)
  • angličtina The Life and Time of Judge A.K.
Trailer
Česko, (2014–2017), 24 h 11 min (Minutáž: 52–57 min)

Scénář:

Zdeněk Zapletal

Hrají:

David Švehlík, Daniela Kolářová, Jitka Čvančarová, Jiří Bartoška, Marek Daniel, Andrea Buršová, Igor Bareš, Ivana Uhlířová, Jaroslav Plesl, Jan Novotný (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(26)

Obsahy(1)

Soudce je člověk, před kterého předstupují lidé se svými problémy a od kterého očekávají jejich řešení. Soudce je člověk, kterému soudní spory vstupují do soukromí a stávají se součástí jeho života, vědomí, konání i snů. Není lehké žít s cizími záležitostmi a den za dnem hledat unikající pravdu, nezbytnou pro spravedlivé rozhodnutí. I soudce má soukromí a snaží se v něm žít podle vlastních představ, ale ani tady pojmy jako láska, čest nebo pravda nelze jednoznačně definovat. Soudce Adam Klos se snaží pochopit nejen své případy, ale i sám sebe. Třináctidílný seriál o životě a době soudce A. K. vypráví současný, reálný a vnitřně dramatický příběh mladého muže, složitě se prodírajícího civilními soudními spory, charakteristickými pro současnou společnost. Každý z nich se musí snažit pochopit a ukončit svým rozsudkem, svou představou o spravedlnosti. A musí nést nikdy nekončící odpovědnost za to, že se jeho verdikt dotýká bolavých míst našich obyčejných životů. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (218)

viperDavid 

všechny recenze uživatele

Docela zajimavý scénář i když soudce A.K. přináší do seriálu víc ticha než slov. Ani soudní přelíčení není tak reálné, na druhou stranu stejně dramatické viz. první díl (soudím z osobních zážitků). Ale člověka to určitě neurazí a na další díly se podívám. Hodnotit budu až po konci všech dílů... Tak dokonáno viděl jsem vše a díky otevřenému konci dali hlavu na špalek ()

zette 

všechny recenze uživatele

David Svehlik je sympaticky herec, jeho vnitrni hlas, ktery je divakovi prezentovan je ale mnohdy neuveritelne otravny. Alespon v takove hojne mire... Soudni spory jsou hlavnim tematem celeho serialu a bezesporu take jeho nejvetsi devizou. Klosuv osobni zivot je ovsem tragedie, v prvnim dile se rozejde s holkou a musi vyhledat pomoc terapeutky (kterou samozrejme zacne balit), soudce by mel byt prece jen vyraznejsi osobnost, ktereho by jakysi konec vztahu (bez deti a manzelstvi) nemel rozhodit. Jeho nejvetsi kamarad, kriminalista (Marek Daniel) je neskutecne spatne napsana postava a jejich spolecne dialogy patri do zumpy, jako cely dej ohledne vyhrozovani. Danielu Kolarovou jsem nikdy moc rad nemel, nevim do jake miry za to muze jeji role, tady me ale stve jako jeste nikdy! Soudni spory jsou kvalitativne nevyrovnane a cele serii chybi vetsi naboj, napeti a nejaka atmosfera. Urcite jsem od tohoto serialu cekal vice, zvlast, kdyz se na nataceni podileli tri relativne znami a kvalitni reziseri. ()

Reklama

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zatím se to vyvíjí docela slibně. Sice to sleduji jen poočku vedle manželky, která to hltá, ale musím uznat, že se mi to začíná líbit a vedle strašných konin, které se teď na různých programech vysílají, mi to přijde jako zjevení. Má to hlavu a patu, dobrého hlavního hrdinu, zajímavě obsazené vedlejší role. Jo, zatím spokojen. Seriál se uzavřel po 13ti dílech a musím se přiznat, že se těším na pokračování. Tedy ano, seriál se mi líbil. Také druhá série potvrdila statut dobrého seriálu. Příběhy ze soudní síně jsou snad ještě zajímavější (teda aspoň některé), životní osudy soudce naopak asi méně. I tak hodnotím druhou sérii ještě lépe než první. ()

Agatha 

všechny recenze uživatele

Těžko říct, jak si s tímhle oříškem poradit. Ale nedalo mi moc práce přijít na to, že když jsem vyšťavenej z rachoty a horko těžko vydržim existovat do 22:00, tak tenhle žánr není vůbec vhodný k udržení pozornosti, by spíše naopak - dokonale to uspává. Když je naopak sil dostatek, lze si povšimnout i jistých kvalit a jakéhosi záměru tohoto seriálu. Jelikož u mě bohužel platí spíše ta první verze, nemůžu hodnotit víc než za 3*. Ta celková UNYLOST prostě přehlušuje to ostatní. Vemte se jen ty závěrečné titulky: něco tak unylého a nudného se jen tak nevidí. ()

Elyssea 

všechny recenze uživatele

Soudce Melancholik, který se dvanáct dílů plácá v porozchodové krizi, a vše provází svým vnitřním komentářem. V některých případech ukrajuje zdlouhavou část soudních jednání (některé jeho asociace jsou velmi úsměvné), někdy jsou to kecy v kleci. Mix jednotlivých případů a krize identity není úplně marný, jenže to by Švehlík musel dostat spolehlivé a dobře napsané spoluhráče. V osobní rovině totiž neexistuje jediná žena (Tereza, Laura, Iva), která by měla nějakou osobnost. A co se rodičů Klosových týče, tam ani Bartoška nemá, co hrát. Všech dvanáct dílů nemá uspokojivou ústřední linku, která by vás držela v jakémkoli napětí. Proto už se ke konci seriál táhne (díl Kněz je dokonalou ukázkou výplně) a závěrem vás spíš romrzí než cokoli jiného. V rámci české tvorby originální počin, který je bohužel nedotažený ve všech směrech (úvodní a závěrečné titulky jsou graficky otřesné). ()

Galerie (666)

Zajímavosti (42)

  • V prvním díle soud nesprávně označuje účastníky, v tomto nesporném řízení nejde o žalobce a žalovanou. Kontroverzní je i předběžné opatření soudu, kdy bez jakéhokoliv výslechu a souhlasu babičky by dítě svěřil do její péče, v praxi nereálné. (DonQ)
  • Klose (David Švehlík) hluboce zasáhne případ kněze, který soudí a který nenašel odvahu odejít z církve. Tu David Švehlík ve svém životě našel, jeho kroky, které vedly do katolického semináře, nakonec obrátil ke světskému životu. (sator)
  • Epizoda vykazuje reálie skutečného případu ze srpna roku 2013. V Žabovřeské ulici v Brně vytlačil Martin Novák svým jaguárem dodávku se šesti lidmi na svodidla. O dva roky pozděj si řidič vyslechl trest, který v ČR dosud neměl obdoby. Za pokus o vraždu dostal 15,5 roku. Původně mu hrozilo 12 let vězení, kvůli ublížení na zdraví. Soud ale jeho čin přehodnotil na pokus o vraždu a neposkytnutí první pomoci, kde je přísnější postih, řidič totiž z místa nehody ujel. Odvolací soud mu však trest snížil na 6,5 roku. Novák měl dlouhodobé problémy s alkoholem, i k soudu přišel opilý. Podle dřívějších informací Novák prohlásil, že do vězení nikdy nenastoupí a raději se upije k smrti. Zemřel pře nástupem trestu, pravděpodobně na selhání orgánů. (sator)

Reklama

Reklama