Reklama

Reklama

Život a doba soudce A. K.

(seriál)
  • angličtina The Life and Time of Judge A.K.
Trailer
Česko, (2014–2017), 24 h 11 min (Minutáž: 52–57 min)

Scénář:

Zdeněk Zapletal

Hrají:

David Švehlík, Daniela Kolářová, Jitka Čvančarová, Jiří Bartoška, Marek Daniel, Andrea Buršová, Igor Bareš, Ivana Uhlířová, Jaroslav Plesl, Jan Novotný (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(26)

Obsahy(1)

Soudce je člověk, před kterého předstupují lidé se svými problémy a od kterého očekávají jejich řešení. Soudce je člověk, kterému soudní spory vstupují do soukromí a stávají se součástí jeho života, vědomí, konání i snů. Není lehké žít s cizími záležitostmi a den za dnem hledat unikající pravdu, nezbytnou pro spravedlivé rozhodnutí. I soudce má soukromí a snaží se v něm žít podle vlastních představ, ale ani tady pojmy jako láska, čest nebo pravda nelze jednoznačně definovat. Soudce Adam Klos se snaží pochopit nejen své případy, ale i sám sebe. Třináctidílný seriál o životě a době soudce A. K. vypráví současný, reálný a vnitřně dramatický příběh mladého muže, složitě se prodírajícího civilními soudními spory, charakteristickými pro současnou společnost. Každý z nich se musí snažit pochopit a ukončit svým rozsudkem, svou představou o spravedlnosti. A musí nést nikdy nekončící odpovědnost za to, že se jeho verdikt dotýká bolavých míst našich obyčejných životů. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele otík k tomuto seriálu (16)

Život a doba soudce A. K. (2014) 

Zatím se to vyvíjí docela slibně. Sice to sleduji jen poočku vedle manželky, která to hltá, ale musím uznat, že se mi to začíná líbit a vedle strašných konin, které se teď na různých programech vysílají, mi to přijde jako zjevení. Má to hlavu a patu, dobrého hlavního hrdinu, zajímavě obsazené vedlejší role. Jo, zatím spokojen. Seriál se uzavřel po 13ti dílech a musím se přiznat, že se těším na pokračování. Tedy ano, seriál se mi líbil. Také druhá série potvrdila statut dobrého seriálu. Příběhy ze soudní síně jsou snad ještě zajímavější (teda aspoň některé), životní osudy soudce naopak asi méně. I tak hodnotím druhou sérii ještě lépe než první. ()

Série 1 (2014) (S01) 

První série ukázala, že se dá natočit zajímavý seriál i bez akčních scén nebo podivných dějových linek. Scény ze soudní síně jsou dobře zahrané, osobní život Adama Klose příběhy okořeňuje. Spokojenost. ()

Série 2 (2017) (S02) 

Druhá série je stejně stavěná jako první, bohužel série trpí velkou nevyvážeností zajímavosti soudních příběhů. Jinak osobní rovina pohledu příběhu je kvalitní a funguje i bez Čvančarové. ()

Láska (2017) (S02E01) 

Adam Klos bez jediného vysvětlení povýšil a soudí trestné případy. Má dceru, jeho matka, Laura, je nezvěstná. A do toho přichází případ mileneckého páru, kdy on je ve vězení a ona ho se zbraní v ruce osvobodí. Pak ale přijde na střelení policisty a malér je na světě. Rozhodně dobrý začátek druhé série, poměrně akční díl, sice sem tam myšky jsou, ale i tak to jen nadprůměrná televizní podívaná. Vyprávění zůstává v duchu první série, což je dobře, protože seriál má své určité kouzlo a svou atmosféru. ()

Plán (2017) (S02E02) 

Dobrý příběh, který ukazuje, jak to se soudci je. Znají jen to, co jim právníci a svědkové řeknou, znají fakta a okolnosti, ale jak to vlastně ve skutečnosti bylo, vůbec neví. Dějově jsme se nijak moc neposunuli, celý příběh se řešila vražda manželky, kterou si objednal její manžel, ale vymyslel to s kámošem opravdu slušně. Dobře zahrané i natočené. Velmi dobrý díl. ()

Bílý svině (2017) (S02E03) 

Dobrý, fakt dobrý díl. Rozdráždit Róma, navíc tak honestujícím způsobem, se prostě nevyplácí ani tvrdým holým lebkám. Pak se nelze divit, že dojde na "cikánskou férovku" deset proti dvěma. Soudní líčení zábavně zajímavé. Soudce potkává mladou malířku, se kterou začne spát, kámoš policajt zaplete do případu jím ulitých 22 milionů soudcovu matku. Soudce se ke konci dílu vypořádá se sousedem a jeho dlužnou částkou za bouračku Adamova auta. ()

Sestřička (2017) (S02E04) 

Vynikající Mihulová v roli zcela profesně i životem vyčerpané ženy, která byla u podivných úmrtí v nemocnici jako zdravotní personál. Důkazy v podstatě chybí, Klos tentokrát moc váhat nemusí. Sem tam dá pořádně vtipnou hlášku. Osobní život se nijak zásadně neposunul, manželka stále nezvěstná, sousedka stále divná, Klosova matka se víc zaplétá do průšvihu kámoše policisty. Malinko horší díl než ostatní, ale i tak stále nadprůměrné. ()

Guru (2017) (S02E05) 

Adam soudí guru jakési sekty, který využívá psychicky nalomených žen a zasvěcuje je do jakéhosi odháčkování (prostě se s něma vyspí), které je má zbavit škodlivostí od svých předchozím vztahů. Do toho kamarád policajt hledá peníze, které si u Adama ukryl v tašce pod záminkou ukrytí tajných dokumentů, jakási gorila jde také po těchto penězích a Adam si užívá tatínkovského života. Díky celkem neakčnímu případu díl umírněný, bez většího napětí. ()

Nelidskost (2017) (S02E06) 

Hodně dobrý a zajímavý díl o brutální vraždě nezletilé dívky třemi "obyčejnými" mladíky. Soudce sice ví, že to byli oni, ale jsou důkazy tak pádné, aby udělil výjimečný trest? Vztah k sousedům se nijak dál nevyvíjí, kámoš policajt se schází s ruským majitelem jím ukrytých peněz. Díl hodně zaměřený na soudní kauzu a i proto velmi dobrý. Osobní život soudce mě docela přestává zajímat. ()

Palebná síla (2017) (S02E07) 

Trošku jinak postavený díl a to je dobře, bylo to určitě koření série. Zatímco jindy víme, jak událost probíhala, tentokrát sledujeme zločin průběžně. Soudce má podařené hlášky. Kámoš předává zpět mafiánovi peníze a je při tom ošizen, soudcova matka poznává tvrdou realitu důchodcovského života. Velmi slušný a podařený díl, zábavný a místy i vtipný, přestože šlo o vyšetřování chladnokrevného zločinu. ()

Pánská jízda (2017) (S02E08) 

Téměř kompletně celý díl z prostředí soudu, vidíme a slyšíme výslech dvou mužů, kteří jsou obviněni ze znásilnění. Tentokrát z úvodu film vůbec nevíme, jak to doopravdy bylo, čímž se dostáváme do podobné role jako soudce Adam, který také neví, kde je pravda. Jinak se děj nijak zásadně neposunul, kámoš policajt jen dostal fotky od mafiána a soudce Adam se zase malinko sblíží s matkou kámošky jeho dcery. Na konci však Adam nachází svou maminku ve velmi špatném zdravotním stavu. ()

Policejní svět (2017) (S02E09) 

Od začátku soudně asi nejkomplikovanější případ, ale je hezky proložen dokazovými šoty, takže určitě dobrý díl. Navíc i lidské stránky příběhu slušně pokračuji - kámoš policajt je úplně v hajzlu a sám si to uvědomuje, Adamova matka se po zhroucení bije se životem jak umí, Adam si s novou kamarádkou čím dál víc rozumí a hlavní obžalovaný jako revanš za neodsouzení dává divákům i Adamovi jasnou informaci. Jo, spokojenost. ()

Patláci (2017) (S02E10) 

Pro mně nejlepší díl. Na rozdíl od většiny dílů je to nesmírná sranda a asi nejvíce vtipné je sledovat soudce jak zadržuje smích při výpovědích dvou neskutečně netalentovaných zlodějích. To jsou skutečně Pat a Mat kriminalistiky. Škoda jen, že po geniální první půlce (především výslech Kozáka - výtečný Hanuš) následuje už jen průměrné dokončení dílu a nezbytný soudcovský verdikt. V osobním životě se soudci pomalu uzdravuje matka, "kámoš" z minulého dílu opět soudci potvrdí, že jeho kámoš policajt je pořádně namočený v brindě a v milostném soukromém životě začíná výraznou roli hrát nová přítelkyně. PS: navrhuji Miroslava Hanuše na Českého lva :-) ()

Postavení mimo hru (2017) (S02E11) 

První polovina dílu velmi dobrá, skvělá a hustá atmosféra, to však během druhé poloviny jaksi vyprchá. Navíc divák už od poloviny filmu ví, jak to všechno asi skončí (i když přiznávám, že jsem čekal odsouzení na méně let) a nic výrazně jiného mu tento díl nenabídne. Dozvíme se alespoň, že soudcova matka nastoupila léčbu ze závislosti na alkoholu, že jeho kámoš policajt je pěkný detektivní patlák a že čím dál víc upadá do sraček s mafiánem, kterému dluží peníze. Neposuneme se v dějové lince se sousedy ani zmizelou Laurou. Určitě jeden z mála výrazně nadprůměrných dílů, ale na stovku to zdaleka nemá. PS: tentokrát o skutečnosti kriminálního činu nevíme vůbec nic a ani se to v žádném ze záběrů nedozvíme. Ve scénáři je čitelná inspirace příběhem paralympionika Oscara Pistoria a jeho příběhem vraždy (zabitím?) vlastní přítelkyně stejným způsobem jako v tomto díle. ()

Pirát (2017) (S02E12) 

Ačkoli seriál finišuje, moc jsme se zase nedozvěděli. Soudní příběh o pirátovi je slušný, Petr Stach výborně hraje arogantního a ani trochu litujícího podnikatele, který vytlačil dodávku se třemi pasažéry. V osobním životě u soudce nic nového, jeho matka se v odmaštovně trápí, kamarád policajt dostane výhružku od mafiána. Další díl už ale přinese zásadní zlom v sérii. Průměrný díl, který zcela zapadá do druhé série. ()

Konec hry (2017) (S02E13) 

Dávám plné hodnocení především za rozumné ukončení druhé série. Ačkoli otevřených příběhů bylo hodně, vše se rozumně uzavřelo a ještě navíc jsme dostali hezký náhled na vztah soudců mezi sebou. Ano, poslední díl opět potvrdil nevyváženost dílů v sérii, ale ten závěrečný rozhodně patřil k těm nadprůměrným. Autorům zdar a díky. ()

Reklama

Reklama