Reklama

Reklama

Život a doba soudce A. K.

(seriál)
  • angličtina The Life and Time of Judge A.K.
Trailer
Česko, (2014–2017), 24 h 11 min (Minutáž: 52–57 min)

Scénář:

Zdeněk Zapletal

Hrají:

David Švehlík, Daniela Kolářová, Jitka Čvančarová, Jiří Bartoška, Marek Daniel, Andrea Buršová, Igor Bareš, Ivana Uhlířová, Jaroslav Plesl, Jan Novotný (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(26)

Obsahy(1)

Soudce je člověk, před kterého předstupují lidé se svými problémy a od kterého očekávají jejich řešení. Soudce je člověk, kterému soudní spory vstupují do soukromí a stávají se součástí jeho života, vědomí, konání i snů. Není lehké žít s cizími záležitostmi a den za dnem hledat unikající pravdu, nezbytnou pro spravedlivé rozhodnutí. I soudce má soukromí a snaží se v něm žít podle vlastních představ, ale ani tady pojmy jako láska, čest nebo pravda nelze jednoznačně definovat. Soudce Adam Klos se snaží pochopit nejen své případy, ale i sám sebe. Třináctidílný seriál o životě a době soudce A. K. vypráví současný, reálný a vnitřně dramatický příběh mladého muže, složitě se prodírajícího civilními soudními spory, charakteristickými pro současnou společnost. Každý z nich se musí snažit pochopit a ukončit svým rozsudkem, svou představou o spravedlnosti. A musí nést nikdy nekončící odpovědnost za to, že se jeho verdikt dotýká bolavých míst našich obyčejných životů. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele LachtanShows k tomuto seriálu (26)

Osamělost (2014) (S01E01) 

U tohoto typu seriálů se již celkem šablonovitě překrývá ústřední téma s klasickými vnitřními démony hlavního představitele, tady se ale naštěstí Klosův osobní život veze na dost nenásilné vlně a více se díl věnuje prostředí soudní síně, kterou já mám ve filmovém a seriálovém světě tak v oblibě. ()

Chudák skřítek Melichar (2014) (S01E02) 

Sice je úsměvné, že zdejší hlavní prostředek dalšího soudního sporu nese stejné jméno, jako já nosím příjmení, jinak mě ale tahle kauza příliš nezaujala, a to i navzdory tomu, že se vydala alespoň trochu originální cestou, když vezmeme v potaz, že mnoho epizod okolo se bude točit kolem nejčastějšího soudní případu na našem území - rozvodu. ()

Paulusová versus Paulus (2014) (S01E03) 

Z doposud viděných třech dílů zatím nejintenzivnější hodinka. David Švehlík je ohromný sympaťák a už jen kvůli němu jsem rád, že má seriál poměrně dost dílů. Snad vydrží obdobně kvalitní. ()

Luketka (2014) (S01E04) 

Dřív jsem mladšího Hádka moc nemusel, teď mu ale čím dál tím víc sedám na lep a i tady v roli ošemetného advokáta mě dost bavil. ()

Diskrétní odpad (2014) (S01E05) 

Sice se tu zajímavě vyvíjí background s neviditelným nebezpečím vůči samotné Klosově osobě, případ, který zabírá většinu dílu, mě ale tentokrát vůbec nevzal. ()

Střelec (2014) (S01E06) 

Možná hezky obsazená epizoda, jinak ale nepříliš záživná a jelikož je to už pár dní, co jsem ji viděl, tak musím uznat, že si ji už téměř nepamatuju. ()

Válka pokračuje (2014) (S01E07) 

Spor Paulusů se mi hodně zamlouval a když jsem si předem prozradil, že se ještě vrátí, tak mnou zacloumala radost. Ono doznění už nebylo tak úderné jako prvotní konflikt, jinak ale není třeba dílu nic vyčítat. ()

Rodina (2014) (S01E08) 

Seriál by se mohl soustředit více na ty postranní linky, díky nimž nejsou všechny části totožné. Terapie u Čvančarové, podivné napětí ve vztahu s matkou i vyšetřování výhružných zpráv tvoří aspekty, které tenhle seriál drží nad vodou průměru. ()

Kladivo na důchodce (2014) (S01E09) 

Jeden z těch silně reálných soudních případů, které se kvůli lidské vychcanosti dějí dnes a denně i ve skutečném světě, bohužel. Na druhou stranu by důchodci nemuseli věřit kdejaké ptákovině, kterou uvidí. ()

Odlišnost (2014) (S01E10) 

Šikana mezi dětmi je téma, které mi je v současném věku naštěstí poměrně vzdálené, když už jsem tak daleko od základky a ještě mám pár let do potenciálního založení rodiny. I tak mi ale rostou facky na rukou, když vidím, co jsou si školáci schopni mezi sebou všechno dělat. ()

Kněz (2014) (S01E11) 

Co případ, ten byl dobrý, ale Adamův ožralý výlet na druhý konec velkoměsta byl přímo výborný. Škoda, že tak rychle ztratil grády a ve finále poměrně vyšuměl do ztracena. ()

Místo narození (2014) (S01E12) 

Sice se tu mihnul můj oblíbenec Pechlát a Polívková ve svém doposud nejlepším hávu i makeupu, jinak mě ale nejen kauza, ale celistvý díl příliš neoslovil. ()

Exekuce (2014) (S01E13) 

Případ ok, ale nijak převratný, cliffhanger s dozněním výhrůžek a ztraceného deníku ale více než důležitý. Představitelce sekretářky nejde moc věřit její herecké výkony, tajemnu kolem její postavy ovšem dost fandím a jsem zvědav, co se z toho vyvrbí v následující řadě. ()

Láska (2017) (S02E01) 

Sice se jedná o jediný díl celého seriálu, který se kvůli obecné nespokojenosti dostal do modrých čísel, já s ním byl v celkovém měřítku ale poměrně oukej. Náběh epizody v akčním stylu přinesl do seriálu svěží vítr, přeci jenom byla první řada dělená přes jednu šablonu a ke konci už nebylo možné být s takovým přístupem úplně spokojený, ()

Plán (2017) (S02E02) 

Měl jsem hodně rád Martina Havelku za jeho hezky slizké záporné role (budiž mu země lehká) a ani tady nikterak nezklamal. Celkový dojem z epizody je ale o něco slabší, než jsem schopný u soudce AK akceptovat, abych nemusel zabloudit do vod průměru. ()

Bílý svině (2017) (S02E03) 

Rasismus je na našem území věčné téma, přestože mi přijde, že v posledních letech celkem utichl. Bylo tedy asi jen otázkou času, kdy ho tvůrci zakomponují do jednoho z případů a musím uznat, že mně se strefili do noty. Hlavně hezky krutým úvodem. ()

Sestřička (2017) (S02E04) 

Klidně by se mohl seriál na úkor zkrácení soudních procesů věnovat více vysvětlování všech možných odboček od hlavní linky ze soudní síně. ()

Guru (2017) (S02E05) 

Další poměrně dost ožehavé téma, ke kterému se společnost klaní dnes a denně. Polívkovi jsem zápornou roli moc nevěřil, jinak mě ale případ bavil. ()

Nelidskost (2017) (S02E06) 

Na druhé sérii nejvíce oceňuju úvodní sekvence mimo soudní síň, které mnohdy až surově zobrazují události, které předcházejí následným procesům. Tady byl začátek solidně krutý. ()

Palebná síla (2017) (S02E07) 

Musím to už konečně uznat, že mě druhá série oproti té první vůbec netáhne. V té se v případě nezáživných procesů kladl důraz na intentivní postranní dějové linky. Ty jsou ale v téhle řadě střídmě nezáživné. ()

Reklama

Reklama