Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Artur píše projevy na Ministerstvu zahraničních věcí, kde na jedné straně žongluje s výstředními požadavky nadřízených a na druhé přežívá v džungli spodní zaměstnanecké linie. A tak mimochodem potřebuje zabránit hrozící mezinárodní krizi. Alexandre Taillard de Vorms je vysoký úchvatný muž s vybroušeným stylem, který to umí se ženami. Ne náhodou je zároveň Ministrem zahraničních věcí. Se svým zvučným jménem a vypracovanou postavou proplouvá skrz Organizaci národů až do New Yorku, kde chce zabránit válce a následně za zásluhy získat snad i Nobelovu cenu míru. Narozdíl od něj je Arhtur Vlaminck obyčejný studovaný úředníček, který pro ministra píše projevy. Kromě toho, že musí snášet veškeré ministrovy excesy, musí také proplouvat džunglí poslíčků a podřízených na ministerstvu. Politická komedie, která si bere na paškál byrokratický svět diplomacie, je adaptací stejnojmenného komiksu Christopha Blaina a Abela Lanzaca o svérázném ministru zahraničí a jeho týmu osobních poradců. Byla oceněna na festivalu v San Sebastinau a nominována na tři ceny Cézar. (Cinemax)

(více)

Videa (11)

Trailer 1

Recenze (22)

emma53 

všechny recenze uživatele

Souhlasím s Malarkeyem, že je to místy opravdu náročnější na soustředění, ale ve své podstatě mně okamžitě vytanul na mysli jeden Renčínův vtip, který možná zdánlivě nesouvisí s námětem, ale parament s jeho proslovy versus obyčejný lidský faktor nešlo přejít, aniž bych si ho nepřipomněla. Tady je : "S Robertem už nežiji.- Řekla jsem mu, že egoismus je tak hluboce zakořeněný charakter veškeré individuality, že egoistická dogmata jsou primárně jediná, na něž je možno s určitostí spolehnout, má-li povzbudit k akci individuální subjekt, a že by mu jeho signální soustava mohla transportovat informaci, že by se neměl dívat na televizi, když já se v kuchyni potýkám s kolosálním objektem špinavého nádobí. A víte, co mi to individuum sdělilo ve své malosti? - Že jsem kráva!" Připravte se na satirickou mixáž ze zákulisí parlamentu, jejich ministrů a hlavně těch jejich proslovů, možná na konci zjistíte, že není až tak moc těžké orazítkovat to jako reál. A co se stalo nakonec s tím medvědem? ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Musím upozornit na fakt, že tenhle film není na jedno shlédnutí. Stejně tak jako seriál Jistě pane ministře není na jedno zkouknutí. Ono totiž ty politický kecy není vůbec jednoduchý poslouchat a člověk se na to musí z politického hlediska psychologicky dost připravit, jinak jím budou procházet věty plný hlášek a on z toho ve výsledku bude jalovej tak, že to pak bude hodnotit tak, jak zdejší uživatele typu StarsFan nebo xxmartinxx. Mně bylo jasný, že půjde o politickou satiru, jenže i tak jsem na to nebyl připravenej tak, jak bych měl. Prostě na to asi nebyl ten správnej moment, jakej by si film zasloužil. Thierry Lhermitte si tak jakožto politik svojí roli užíval naprosto precizně. Tam nešlo vytknout skoro nic. Horší bylo, že jsem se někdy smál a někdy jsem to nechápal. Myslím si ale, že když to dám ještě jednou, pochopím toho víc, než poprvý. Tudíž na první shlédnutí tři hvězdy. ()

Reklama

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Komedie s vysoce prostou zápletkou točící se kolem toho, jak jeden nadaný autor projevů musí neustále přepisovat proslov podle absurdních požadavků excentrického ministra, který by nejradějí v deseti minutách rozboru současné vládní krize obsáhl vše od antické filosofie po moderní francouzskou poezii. Sedne-li vám Tavernierův humor, máte vyhráno; minete-li se však jako já s většinou vtipů, bude to jeden z nejzdlouhavějších filmů, které ve svém životě uvidíte. [Glasgow Film Festival] ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

„Neuvěřitelné tolik energie věnujete na projev, který vlastně nikdo nebude poslouchat..“ :D Pár projevů pro ministra (ne zahraniční ale dopravy) jsem pomáhal tvořit, tak jsem měl s mladým Arthurem poměrně soucit, když jej jeho ministr neustále nutil ty projevy přepracovávat: "Musíte to celé přestavět, chce to strukturovat.... Zodpovědnost, jednotnost, účinnost...Legitimita, ratata, jednotnost ratata a pak účinnost raz, dva, tři, jinak bude válka." Celý film je jinak vcelku trefná politická satira ala "Jistě pane ministře", jen tento ministr je možná ještě větší egoista, excentrik (a taky odborník na Hérakleita :D). Humorných ale i příhodných hlášek se tu jistě pár najde (viz třeba: "Setkání státníků to je spíše jako domovní schůze než jako schůzka filosofů"). Trefný (alespoň co mohu soudit z vlastní zkušenost) je i popis fungování úřednické byrokracie a třeba takový šéf kabinetu ministra, velmi distingovaný, uvážlivý (a někdy i podřimující) Claude, to je taky docela přesná figurka. Stačí přitom, aby dotyčný hned na začátku o nově příchozím Arturovi prohlásil, že je "jediný, kdo má použitelný mozek, ty naše jsou už poněkud opotřebované," a vy už máte jasno, že tento humoristický pohled na to, jak se dělá zahraniční politika, bude stát za to. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Politické komédie sú fajn, francúzske komédie majú šmrnc, obvykle aj výborné dialógy a Thierry Lhermitte zvykol hrávať v tých lepších. Avšak tento spôsob komédie zdá sa mi trochu nešťastný. Zamini je prekonverzované do tej miery, až ma totálne unavilo, vypúšťala som celé pasáže, kedy som rozmýšľala nad niečím úplne iným, a to bol koniec ešte v nedohľadne. Oceňujem niektoré opakujúce sa gagy, rafinovaný humor aj celkové satirické posolstvo... ale práve tá únavnosť a kolotoč opakujúcich sa (hoci pri každom obrate o kúsok sa posunuvších) motívov ma strašne ubíjala, preto len 2*. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (2)

  • Natáčení probíhalo ve městech Paříž, Berlín a New York. Dále se natáčelo v Senegalu. (Terva)

Reklama

Reklama