Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Koho by napadlo, když v království krále Florinda srovnali se zemí hraniční horu, aby nestínila slunci, že se ztratí ozvěna. A o ztracenou ozvěnu se měla vést nesmyslná válka. A že se nakonec nekonala, o to se zasloužila chytrá a statečná princezna Bianka. Zato se konalo hned několik svateb najednou a o ozvěnu se postarala miminka, která se mladým dvojicím narodila. (Česká televize)

(více)

Recenze (17)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

To je tak blbý až je to hezký. Hlavně uznání hercům, kteří dokáží pronášet ty absurdní věty jako kdyby míněny vážně. Není to sice až tak ulítlá legrace jako Růže a prsten, ale stále je to odlehčená vtipná pohádka. Ten mužský šat jí vůbec nesluší. A ostatně to mužské hrubé chování taky ne. Tak si to pamatujte, zastydlé feministky. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně humorná pohádka, utahující si z lidské malichernosti, ale taky z armády a hlavně z autoritativních ješitů. Kolářová jako krásná princezna se tu převlékne za maršálka (slovy jejího snoubence z Noci na Karlštejně, kde udělala totéž, i když tam se převlékla jen za panoše, "a strašně jí to sluší") a jede v čele vojsk zabránit válce. Pacifistický princ Tříska její rafinovanou válečnou lest prohlédne na první dobrou, ale jak po něm holka hodí očkem, je nenávratně ztracen a začne proti jejímu plánu válečnému snovat plán neméně rafinovaný ovšem svatební. Královna Medřická je svou budoucí snachou, coby mužným tanečníkem, příjemně překvapena, ne tak tchán in futuro, který stále postrádá ztracenou ozvěnu. V dramatickém závěru vidíme krále Lorenca nečekaně s mečem, ze kterého ho sundají tak akorát včas, aby mu meč svou vahou nevykloubil rameno. Jak mi mohl tenhle skvost takových let unikat? ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Lukavský, jak ho určitě neznáte ("tisíc mordů na mym kordu"). Úchvatné jezdecké scény na zbrojných koních, kteří nedokáží klidně stát na místě. Princ - jediná postava v dějinách dramatu, která naiviní trik protistrany prohlédá zároveň s divákem. To vše a mnohem víc v traghoedii shakespearovských rozměrů a antické hloubky. - A co teď učiníme, co myslíš, Marčelo? - Já nevím, co ráčíte učinit, Vaše Veličenstvo. - Né my, ale vy co učiníte, královské dvořanstvo, no, třeba ty, Lodovico? -Nevíme prosím, co učiníme, vaše královská Výsosti. -Tak já vám tedy povím, co učiníme. Oblékneme zbroj a nevrátí-li nám Lorenzo ozvěnu, vypovíme mu válku! -Válku, otče? - Ano, válku. Všichni na kůň! Kupředu! -Všichni na kůň! Kupředu! ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Archivní studiová pohádka plná bláznivých nápadů a lehce ztřeštěných postav s italskými jmény. Pečeť kvalitního humoru zaručuje plejáda vynikajících hereckých osobností v čele s neodolatelným Janem Třískou a půvabnou Danielou Kolářovou v poněkud netradičním mužském přestrojení. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Podaktoré prvky krvimilstva a pošahanosti pripomínajú Čapkovú Bílú nemoc, ale poväčšine ide skôr len o takú divadelnú adaptáciu (televízneho charakteru), v ktorej dominuje Kemr, ale nemá nikoho, kto by mu zdatne sekundoval. Aj preto sa myšlienky a odľahčená rovina snímky nestretáva s hravejšou, humornejšou odozvou. Podpriemer. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Tolik komparzistů jsem snad ve studiové pohádce nikdy neviděl. Také houpací koně v životní velikosti byli pozoruhodní. Stejně jako plejáda mých oblíbených herců. Ale obsah mi přišel slabý a nezajímavý. O rok později si střihla Daniela Kolářová dalšího kluka, ovšem o dost lépe. ()

otík 

všechny recenze uživatele

"Hora byla jejich, ozvěna naše." I tak se dá shrnout děj této pohádky. Motivaci pro válku mezi královstvími díky odstraněné hoře a tím pádem ztracené ozvěně jsem teda ještě opravdu nezažil. Už tento námět je pro pohádku přinejmenším podivný a nepodařený, stejně jako totální studiové kulisy a příšerně stylizovaní neživí koně. Černobílá, studiová pohádka s hodně slibnými obsazením, které nemohlo naplnit očekávání díky velmi špatnému scénáři, ačkoli se od půlky děj vlastně točí jen kolem Kolářové a Třísky. ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Další z černobílých studiových pohádek z televizního archivu, na kterou si musíte v sobotu ráno přivstat, pokud ji chcete vidět. Do programu jsou tyto pohádky zařazovány v méně sledovaném čase, protože jsou určeny spíše pamětnickému publiku, než dnešním dětem, které dávají přednost barvě. Co ale brání ČT, aby místo natáčení stále horších pohádek, některé z těch kostýmních nakolorovala a tím přiblížila i dnešním dětem. Pro mne si i ty černobílé zachovaly kouzlo dávných časů. Vyprávěný příběh je vtipný, jednoduchý, srozumitelný, i když na dnešní dobu trochu naivní. Herecké obsazení je prvotřídní, výprava je sice levná, ale nevšední. ()

PollyJean 

všechny recenze uživatele

I vzhledem k době vzniku tragické papundeklové kulisy a navíc ti neustále křivě stojící falešní koně, dávající se steskem vzpomenout na Pythonovské koně ze svatého grálu. Kemrův král střídá Bartoškova na pomyslném trůnu nejdementnějšího pohádkového panovníka. Tento nejen že není schopen žádného činu, on už není schopen ani vyjádřit myšlenku - s výjimkou neustálého stesku nad synem, který se mu nikdy nenarodil (ježto se v království nevyskytuje královna, je celkem s podivem, vzhledem k neustálým lamentacím, že se o jeho výrobu nepokusil v druhém kole). Co ale drží tuto pohádku nad vodou jsou dobré herecké výkony (Kolářová, Ráž, Tříska i poněkud netypický vojácky jakože drsný Lukavský) a některé velmi zdařilé dialogy (zvl. Florimond s manželkou a synem při posílání syna do války a všechny dialogy přestrojené Bianky s Matteem). ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Zvlastni pohadka...Kral Kemr ma 3 dcery, z nichz ta nejchytrejsi (Kolarova) se prevlekne za vojevudce, a jde "bojovat" se sousednim kralovstvim. Tam maji prince Trisku, takze asi uhodnete jak to dopadne. Predmetem sporu je zmizela ozvena. :D 3+ ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

Zápletka může působit absurdně, ale to proto, že pohádka chce v prvé řadě říci, že právě z takových malicherných důvodů se často dějí války, že tyto malicherné důvody nejsou víc záminky, ve které vyústí nuda z toho, že "se nic neděje" nebo je ve svůj prospěch využije mysl vedená touhou po slávě. Láska však umí pýchu porazit a zmýlené zase k pravdě a míru vrátit. Pohádka má malý rozpočet a tak využívá kulisy, které však oplývají roztomilostí, za to má velké herce, které povznesou i jinak skromné dílko. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Tak tady se s kolegy neshodnu. Pohádka je opravdu blbá i na tehdejší dobu. Ale co je ještě horší...to jsou ty kulisy. Ty jsou fakt hrozné. K tomu jízda na koni naoko. Alespoň trochu to zachraňují kvalitní herci. ()

dogrose 

všechny recenze uživatele

Je tu zvykem posílat do odpadu všechny televizní "papundeklové" pohádky. Já na nich vyrostla, na těch studiových černobílých... Myslím, že když má dítě fantazii a je k ní vedeno, je mu jedno, že pohádka není natočena v reálu se super efekty nejnovější generace. Naopak - české studiové pohádky podporují v rozvoji představivosti. Je mi líto, že nikdy nebyl (a už asi nebude) vzdán hold průkopníkům české tv pohádky, a to bez ohledu na profesi... Tohle je vynikající pohádka po všech stránkách: výborné obsazení až po poslední roličku - herci, kteří umějí hrát (zejména je jim rozumět každé slovo), skvěle odvyprávěno, mám to zápletku i spád, děj graduje, inteligentní a vtipné dialogy. Mezi Kolářovou a Třískou to nádherně jiskří. Vše dokresluje podmanivá hudba. Co mě hodně dostalo, bylo výborně vymyšlené ztvárnění koní, kteří vypadají jako opravdoví. Dokonalá učebnice, jak správně točit pohádky. ()

horskejvlk 

všechny recenze uživatele

Skvěle vše zde napsala “Jezinka-jezinka” mluví mi z duše. Pohádka takChudá na výpravu i na poměry “studiovek” bohatá na humor, herce a pohádkovost. Zde je vidět proč za komunistů byly filmové pohádky tak atraktivní, převážně se točily tyto chuďoučké studiové- divadelní. Divadlo bylo grunt tak i kulisy odpovídaly záměru o to víc jde vidět jak jsou herci v této pozici spokojení. Tříska je úžasný, koně a jejich jízda je super nápaditá, scénář vtipný: “Všichni na Kůň!”,  “ozvěna potvrzovala mé poslání můj životní úděl”. Škoda že Mateo a Maršálek nebyly spolu i na filmovém plátně. ()

Reklama

Reklama