Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Milius je dokumentární film o spisovateli, producentovi a režisérovi Johnu Miliusovi. (sator)

Videa (1)

Trailer

Recenze (5)

Matty 

všechny recenze uživatele

Dokument, ve kterém se sejdou Bogdanovich, Coppola, Scorsese a Spielberg, u mě má vyhráno ještě před zhlédnutím. Neznamená to ovšem, že by tenhle zábavný portrét „zenového anarchisty“ nedisponoval jinými než čistě cinefilními kvalitami. Informačně chudé historky z natáčení si tvůrci z větší části ušetřili pro závěrečné titulky, kterým bezprostředně předchází jediná vyloženě hagiografická, otevřeně sentimentální část celého povídání, což lze pochopit s ohledem na Miliusův zdravotní stav po mozkové mrtvici. Jinak je býčí povaha otevřeně pravičáckého mačisty, sebou samým zaujatého milovníka zbraní, surfování a samurajských filmů, vykreslována ve více barvách, než bývá u podobných dokumentů zvykem. Přičemž k jednotlivým složkám jeho „bigger than life“ persóny se povětšinou vyjadřují lidé, kteří by měli vědět, o čem mluví (Oliver Stone, k politice rozhodně ne lhostejný, například poukazuje na Miliusovu politickou naivitu). Formální i obsahová nadsázka při rekapitulování Miliusových výstřelků (jako byl Rudý úsvit), které mu krom jiných faktorů mohly zabránit v tom, aby v levicově-liberálním Hollywoodu někdy skutečně prorazil, film přibližuje jiným profilům filmujících rebelů, jež také dokázaly utvářenou legendu jedním dechem ironizovat (Ten kluk bude točit, Bezstarostní jezdci, zuřící býci). Ať máte Nový Hollywood nakoukaný od Bonnie a Clydea po Zuřícího býka, nebo Miliuse znáte pouze jako režiséra Barbara Conana, nudit se zaručeně nebudete. 75% ()

Derek 

všechny recenze uživatele

cakal som viac (a to hlavne vdaka pritomnosti takych kalibrov ako spielber ci coppola) ale je to iba slusny priemer, extra hviezda za celkom emocionalny koniec ukazujuci ako je milius na tom dnes... ()

Sunwheel 

všechny recenze uživatele

Ak poznáte čo i len jeden kultový film tohto režiséra, odporúčam pozrieť! Hollywoodske legendy rozoberajú rozporuplného a kultového zenového anarchistu, hroziaceho sem tam zbraňou, vojnového mača a posledného muža mesta anjelov od jeho začiatkov až po nešťastné posledné roky. O tom ako Hollywood vie zastaviť jednu legendu, ako funguje filmový priemysel, alebo o tom ako tento pán zabrdol aj do iných kultových filmov svojich kamošov (Coppolu, Lucasa, Spielberga či iných)... ()

Galerie (4)

Související novinky

Malkovich vykrade Comic-Con

Malkovich vykrade Comic-Con

05.07.2016

John Malkovich už se objevil ve třech comicsových filmech (Red, Red 2, Jonah Hex) a teď se ke kresleným sešitům vrací. Výjimečně se ale neupsal klasické adaptaci, nýbrž komediálnímu heistu jménem… (více)

Reklama

Reklama