Reklama

Reklama

Eminem: Lose Yourself

(hudební videoklip)
Krátkometrážní / Hudební
USA, 2002, 5:23 min

Obsahy(1)

Skladba amerického rappera Eminema. Byla vydána v roce 2002 jako součást soundtracku k filmu 8 Mile a poté i ve stejnojmenném albu. (Jocker94)

Zajímavosti (9)

  • Skladba zazněla ve filmu 8. míle (2002) a byla oceněna Oscarem za nejlepší píseň. (orkadimenza)
  • „Lose Yourself“ je i jediná písnička, která nebyla zahrána na předávání Oscarů. Jeden z hlavních důvodů byl ten, že Eminem chtěl interpretovat svojí/syrovou verzi, kdežto byl požádán, aby se přizpůsobil a vynechal vulgarity, aby „Lose Yourself“ bylo co nejvíce rádiové. (Ouwen)
  • „Lose Yourself“ obsahuje vysoce vrstevnatou produkci - jsou zde prvky kláves, pianový motiv, kytara, bubny, trubka, flétna, struny a další zvukové efekty. (Ouwen)
  • Eminem prozradil, že skládání písničky bylo tzv. „na koleni“, při přestávkách, během natáčení 8 míle (2002). Taryn Manning pro MTV prozradila, že během každičké pauzy Eminem psal, respektive „mohli jste z něj poznat, jak si to formuluje v hlavě.“ Steven King, studio inženýr, prohlásil, že Eminem „Lose Yourself“ nahrál během přestávky na „one take“ (jeden zátah), všechny tři sloky. (Ouwen)
  • Mnoho kritiků chválilo agresivní podání písničky a někteří z nich „Lose Yourself“ uznali, jako jednu z nejlepších hip hopových písniček. Dále se stalo „Lose Yourself“ 5x platinové. Jiní kritici popsali počáteční pianový motiv, jako „neustále rozpoznatelný“. Celou písničkou se prolíná „napjatý/neustupující“ kytarový prvek. (Ouwen)
  • List papíru, na který Eminem původně napsal skladbu "Lose Yourself", se prodal na eBay za 10 000 amerických dolarů. (figgo jr.)
  • Skladbu „Lose Yourself“ nahral Eminem na prvýkrát, počas prestávky od natáčania filmu 8. míľa (2002). (busev)
  • Keď filmové štúdio vydalo prvé trailery na film 8. míľa (2002), táto pesnička neexistovala, takže v ňom použili skladbu "Cleanin' Out My Closet", ktorú štúdio chcelo použiť aj vo filme. Eminem si myslel, že je preň príliš osobná, čo bol jeden z dôvodov, prečo bol odhodlaný napísať niečo, čo by sa hodilo ku charakteru postavy. (ChArLeNe)

Reklama

Reklama