Reklama

Reklama

Secrets of the Tribe

Velká Británie / Brazílie / Francie, 2010, 110 min

VOD (1)

Recenze (4)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Odvrácená strana antropologie skrze rozkol na akademické půdě s přesahem na řešení základních otázek, co si ještě antropolog (ne)může dovolit. Středobodem je jak si pro ambice, vyřizování účtů s jinými vědci či pro ukojení choutek (nejen) antropologové berou (ne)vědomě jako rukojmí proslulý a i mezi veřejností dobře známý "pravěký" kmen indiánů Yanomami. Jak je u dokumentární tvorby José Padilhy zvykem, tak hlavní předností je, že nechává vše čistě na divákovi a neříká "ten je tuze moc zlý, ten je háklivý na vyvracení závěrů celoživotního výzkumu, ten je takový a ten onaký". Jen předkládá fakta a nechá je prodiskutivat ze všech stran; a to včetně nezúčastněné akademické obce či samotných Yanomamotů. ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

Nějak nevím, co si o tom myslet. Předpokládala jsem, že se bude jednat o vědeckou exkurzi do nitra amazonské džungle, do duše tamních lidí a do podstaty uspořádání jejich kmene a zvyklostí. Pak to vypadalo, že se bude jednat spíše o pohled na antropology, kteří se výzkumu věnují. Možná o bližší pohled na antropologické přístupy. Vyústilo to v selhání lidskosti. Jsem ráda, že se odvrácené straně vědy někdo věnuje, i když téma bylo otevřeno dosti extrémně, možná to ani jinak nejde, když se otevírají dveře, které zůstávaly zamčené dlouho a na mnoho západů. Neodnáším si z toho dobré pocity, ale je dobře, že to bylo řečeno. Snaha o nezaujatost je však pofidérní, neboť vyznění je celkem nasnadě :( ()

bratr.Milan 

všechny recenze uživatele

Z tohoto filmu mi bylo velmi smutno u srdce. Málem mě přesvědčil, že antropologie je nesmyslná a zbytečná. Ba co víc, přímo zhoubná a nebezpečná pro přírodní národy, které by měla poznávat a chránit, ale místo toho je ničí. Musel jsem hodně bojovat o to, že ne vědecký výzkum, ale sobectví a nemorálnost některých „vědců“ zničila tyto indiány. Jsem si vědom komplikovanosti kontaktu naší civilizace s posledními zbytky přírodních národů. Že v současnosti už nebudou moci žít v úplné izolaci a musí se najít cesta ke vzájemné interakci. Právě proto je v antropologii potřeba být opatrný, citlivý, profesionální a morální mnohem víc než u jiných vědních oborů. Bohužel toto v dokumentu neuvidíte. Protáhne vás morálním bahnem, malicherným soupeřením sobců s dobrými úmysly. Samotní indiáni, také nebyli žádné čisté duše. Asi 40% mužů z kmene už někdy někoho zavraždili a vedou kmenové a loupeživé války. Přírodní národy rozhodně nežijí v původní nevinnosti, jak se nás občas snaží někteří rádoby duchovní hledači a guruové přesvědčit. Přesto mi bylo těch indiánů líto. Proti síle a lstivosti bílých mužů neměli šanci. Místo toho, aby vědci přinášeli do kmene opatrně krok z krokem dobré hodnoty z naší civilizace, které jim mohou pomáhat, pošleme k nim „vědce“ sexuálního predátora. Ten se ukájí na malých chlapcích a jejich „služby“ si kupuje za železné mačety a sekery. A pak se mezi sebou antropologové hádají, kdo za to může a vysvětlují, jak to vlastně bylo. Ach jo! ()

Galgan 

všechny recenze uživatele

Čakal som od toho exkurziu do pralesu ku kmeňom, dobrodružstvo za neznámymi kmeňmi a prvým kontaktom. Dostal som ... zlú pachuť na jazyku z vtedajšej antropológie, hnev a pocit, že ľudstvo je jednoducho zlé či už je dostatočne civilizované alebo nie. Nemal som naivný pohľad ale očakávať, že vedec v 20 storočí by sa mal chovať vedecky a nie ako kresťania počas conquisty Južnej Ameriky bolo bláhové. Film bol dostatočne vyvážený a nerobil závery, poskytol dostatočné množstvo pohľadov na prácu vtedajších antropológov. Veľmi dobrý dokument, ak si niekto chce pokaziť večer sledovaním dokumentu o ľudskej arogancii a pedofiloch nech sa páči. ()

Reklama

Reklama