Reklama

Reklama

Člověk a technika

všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní
Československo, 1958, 28 min

Obsahy(1)

Člověk a technika představí divákům nejrůznější odvětví lidské činnosti, které v průběhu desetiletích výrazně ovlinily nové technologie. (oficiální text distributora)

Recenze (2)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Být to jen o člověku a technice, neřeknu ani kliková hřídel... Jenže tenhle film je zase jen a jen propagandou. Sice tam ukazují čeho všeho lidé dosáhli, vysvětlují vznik otrokářství, feudalismu, kapitalismu i nejskvělejšího zřízení ze všech možných - socialismu. Zárověň však jsou Sověti ti nejhodnější na světě pracující pro lidstvo a mír, zatímco USA jsou zlotřilci zaprodavší duči prachům a válce což je divákovi ukazováno třeba tak, že za Američany tam ukazují jako vrchol techniky a lidského umu balistickou střelu a za Rusy atomový ledoborec, vše samozřejmě hezky podkresleno agresivní hudbou u USA a hezkou hudbou u Rusáků... Zaujala ukázka prvních počítačů, kdy ,,dříve bylo třeba celého domu matematiků a dnes stačí jen jedna místnost s počítačem''... Kdyby tenkrát tušili, že za 60 let jich do té jedné cimry narvou co se do ní vejde... * ()

Aelita 

všechny recenze uživatele

"Člověk je živočich vyrábějící nástroje. Člověk utvořil nástroj a nástroj utvořil člověka. Každý technický převrat vynucuje převrat společenský." ____ Technika je stejně dualistická jako sám svět, jehož nedílnou součástí je. Na jednu stranu technika pomáhá rozrůstajícímu se lidstvu přežít a často mnohem pohodlněji a bezpečněji než v prostředí podobném podmínkám pravěku. Na druhou stranu technika nejen zotročuje a dehumanizuje lidi, ale i přináší prostředky k globálnímu sebezničení lidstva. Problém člověka a techniky tedy tkví v tom, že ani bez techniky, ani s technikou není zaručené přežití lidstva v té podobě, v jaké dnes lidstvo existuje a funguje. Zato je možné přežití buďto lidstva v jiné podobě (původní přírodní nebo biotechnické), nebo jenom techniky, která se osamostatní a osvobodí od lidstva. Nejméně je pravděpodobné přežití lidstva v duchovní podobě jako čirého informačně-duševního pole nebo oblaka ne nepodobného oblakům internetových dat ... ačkoliv prý ve Facebooku to funguje. ____ Poplatně své době ideologicky orientovaná, přesto nebo možná právě proto zajímavá školácky názorná a srozumitelná ilustrace Marxovy koncepce základny a nadstavby (vzájemná propojenost výrobních sil i vztahů a zřízení, světonázorů a celkově kultury společnosti). Škoda, že tento a podobné dokumenty z různých období dějin a vládnoucích ideologií neukazují ve školách, aby si žáci a studenti v porovnání a diskusích mohli utvořit vlastní představy o světě, ve kterém žijí. ()

Reklama

Reklama