Reklama

Reklama

Zrodila se legenda

  • Hongkong Huang fei hong zhi ying xiong you meng (více)
Trailer

Aby si naklonil svého zlotřilého šéfa, vydává se osiřelý kung fu génius sejmout vůdce nepřátelského gangu. Plán, který má, je ale ve skutečnosti o hodně nebezpečnější. (Netflix)

Recenze (48)

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Film budete někteří milovat díky jeho stylovosti a perfektní choreografii soubojů, někteří naopak nenávidět kvůli častým slow motionům a občas přehnané digitalizaci. Slow motiony miluji, ty mi nevadily, ale digitální oheň a občas nefungující gravitace mně lehce štvala, ale vše se dá překousnout, film totiž nabízí spousta akce v zajímavých lokacích, nechybí jak souboje 1 v 1, tak souboje 1 v 30 a nebo souboj s meči a to vše je podtrženo občasnou krví, což definitivně potěší. Příběh mě příliš nezaujal, ale o ten zde až tak nešlo. Slušný Blockbuster se sympatickým hlavním hrdinou. 70% ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Wong Fei-hung je největší národní hrdina Číny. Údajně nikdy neporažený mega - mistr v kung fu, učitel kung -fu, lékař, vědec, lidumil, ale i mstitel. Údajně si na něj ve stovkách soubojů žádný soupeř ani nesáhl ... Legenda pěkná, o jejím významu rozhodně dosvědčuje to, že Hong Kong a Čína vyprodukovala za historii kinematografie více než 100 (!!!!) snímků o této historické postavě. Osobně jsem viděl asi necelých 20 snímků, takže mám co dohánět ... Při sledování této moderně zpracované filmové legendy jsem byl dost dlouho zmaten dějem, protože Fei zde není vyobrazený vůbec tak, jak jsem zvyklý a co o něm vím. Je členem největší mafie a pravá ruka chladného mega-BOSSE, kterého si zahrál a DOKONALE užil ve všech ohledech dnes již legendární herec a choreograf bojových scén Sammo Hung Kam-Bo. Ten již dnes je také již žijící "martial arts" filmovou legendou, za svoji kariéru se utkal snad se všemi (nejen) čínskými mistry vystupujících ve filmech a to od Bruce Leeho až po Donie Yena ... Dlouhá stopáž mi nakonec napovídala, že jde vlastně o docela dobrý mafiánský film, kde nejde tolik o fighty, ale o děj samotný a ve finále právě o zrození legendárního Wong Fei-hunga tak, jak jej dobře znám ... Když se mladík obrátil proti svému namyšlenému chlebodárci a začal s povstaleckými lidmi trénovat kung -fu a chystat se na pomstu, rozjela se kultovní "Wong Fei-hungova skladba - soundtrack", která nesmí chybět v ŽÁDNÉM jeho filmu a měl sem co dělat abych utíral dostatečně slzy dojetím, abych si mohl vychutnat závěrečnou pomstu. Filmu není v podstatě co vytknout, pokud jste aspoň trochu gramotní v historii HK-martial arts filmů, máte průměrnou abstraktní paměť, takže vám všichni Asiaté nepřipadají stejní (kdo tímto trpí, je to JEHO problém špatně vyvinuté části jistého centra zapamatování si abstraktních vizuálních informací v mozku, nikoliv problém filmu, nebo Asiatů ...) a pokud si tyto filmy užíváte i ve wuxia formě (nebudu popisovat, pojem zná snad každé dítě ...), pak je to rozhodně film pro vás. Ostatní mají smůlu. Úžasnej, nádhernej a dojemnej film ... ()

tombac 

všechny recenze uživatele

Dunění úderů a řinčení mečů v přepáleně stylizovaném souboji se synem šéfa konkurenčního gangu, včetně zbytečně použitého matrixovského bullet-timu, uvozují dějově rozbředlou poslední třetinu filmu, jež poněkud kazí dojem z našlapaných prvních dvou třetin. V těch se v soubojích sice také jede dost na efekt, ale drží se víceméně při zemi. A šetří se v nich digitálním ohněm. Za pěknou choreografii, výrazný vizuál a sympaťáka Eddieho Penga zaokrouhluji hodnocení nahoru. 7/10 ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to nadpriemerný akčný historický film. Má pomerne dobrý príbeh o mladom majstrovi bojových umení, Wong Fei-Hungovi, ktorý sa pridáva k mocnej zločineckej organizácii, ktorá spolu s ďalšou súperí o úplný vplyv nad prístavom, čo má kvôli obchodu so západom pre obe strany veľkú hodnotu. Vďaka svojim schopnostiam sa už čoskoro dostáva na najvyššie miesta vedenia a stáva sa obľúbencom hlavného šéfa, ale Wong Fei-Hung má aj svoje vlastné ciele, ktoré mu môžu priniesť plno problémov. Spracovanie nie je zlé, ale ani ničím výnimočné. Najviac ma mrzí už tento samotný nápad včleniť národného hrdinu do štandardnej zápletky o boji zločineckých organizácií a vnútorných intríg, ktorá už pôsobí až moc ohrane, tieto uznávané postavy by si predsa len zaslúžili niečo lepšie. Takže dejovo ma to nedokázalo upútať a bolo mi takmer jedno, ako sa to skončí, pričom výraznejšie ma zaujímal vlastne iba gang sirôt, ktorý dostane viac priestoru v druhej polovici. Ale zase určite musím pochváliť výborné tempo, keďže tu sa prakticky stále niečo deje, počas tej dvojhodinovej dĺžky je hluchých miest len veľmi málo a navyše to má až prekvapivo veľkolepé prevedenie, čo v tomto žánri nebýva moc zvykom. Akcie je tu pomerne dosť a nie je zlá, ale ani s ňou nie som až tak moc spokojný. Súboje síce sú prehľadné, vizuálne nápadité, chválim hlavne občasné zábery z prvej osoby a občas aj choreograficky ponúknu nejaký zaujímavý moment, ale inak je to presne ten štýl, ktorý nemusím. Jednoducho celé je to až príliš moderné, bojovníci sa ani nemôžu predviesť, keďže všetko je tu úplne prehnané a navyše aj zbytočne digitálne. Kvôli tomu sa tu nenájde ani jedna akčná scéna, ktorá by ma celkovo bavila, ale aspoň poteší tých pár občasných lepších momentov. Herecké obsadenie nie je zlé, sklamaním je v prvom rade hlavný hrdina Eddie Peng, ktorému úplne chýba charizma a národného hrdinu som mu neveril ani trochu, ale poteší hlavný záporák Sammo Hung, v menšej úlohe sa objaví aj Tony Leung Ka-Fai a chválim aj ženské duo, len mohlo mať viac priestoru. Čo sa týka réžie a technickej stránky, tvorcom to síce pravdepodobne vyšlo presne tak, ako aj mali v pláne a aj rozpočet bol viditeľne dostatočný, ale mňa jednoducho tento moderný blockbusterový štýl moc nebaví a v tomto žánri už vôbec nie. Takže to jedno pozretie neľutujem, nenudil som sa a viacero prvkov sa mi aj celkom páčilo, ale nad lepší priemer sa to nedostane a národní hrdinovia si teda zaslúžia omnoho kvalitnejšie filmy. 59% ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Král akční choreografie Corey Yuen rozpoutal akční peklo, kde ukazuje, že v čínských teritoriích za to ještě umějí pořádně vzít. Národní legenda podána velmi přístupně a působivě, Sammo Hung nepatří do starého železa, Eddie Peng, asi největší hvězda současnosti velmi sympatický, má charisma v jakékoliv roli. Ač ve vedlejší roli, tak Angelababy urvala docela solidní prostor svým výkonem pro sebe. Filmu možná škodí některé prvoplánově tragické momenty (bez kterých by se to podle mě obešlo). Nicméně film má vše - hudbu, akci, příběh, výrazné postavy. Není důvod nezařadit ho mezi nej filmy roku 2014. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Čínský Jára Cimrman v supermoderním kabátku. Začátek jak z vlhkého snu fanouška leteckého drátovaného kung-fu však velmi rychle vyšumí a na řadu přichází konverzační mafiánské drama se skrytou identitou, exhibice digitální Číny, ptačích perspektiv a táhlého patosu. Několika nereálných, ale pohledných, šarvátek se sice dočkáme, ale uspávací účinek filmu výrazně nesnižují, to se podaří snad jen jedné scéně, té v kádi, ovšem ta je prosta bojového umění. S takovým Yip Manem zcela nesrovnatelné. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Oproti korejské či indonéské produkci, která se snaží o co nejdrsnější a nejsyrovější pojetí akce tělo na tělo, se čínská vrací spíše do dob Bruce Lee a Jackieho Chana. Absolutně předimenzované bitky, které se vymykají jakékoliv fyzice a velice špatně vyprávěný příběh, který divákovi, dějiny Číny příliš dobře nepřiblíží. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Ne fakt tihle copanky mě až moc nepobavily, ano pár slušných boju bylo ale několik litajících faktoru děs, rana do hlavy krvave oči a podobně mě nezvedlo ze sedačky ale chválim zpomalené záběry škoda přehnanosti. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Prva polhodina je uchvatna a ja som myslel, ze ma caka nezabudnutelny zazitok. Lenze postupne nadsenie opadalo a zaver bol prinajlepsom priemerny. Jak ja neznasam, ked sa tak dobre rozbehnuty film postupne prepadne do priemeru. Zapletka je zaujimava. Taka jedna väcsia pravdepodobne vymyslená epizodka (ale na tom nezalezi) zo zivota legendarneho hrdinu Wong Fei-hunga. Problem je, ze strasne dlho trva, kym pochopime o co tu vlastne ide. Keby to bolo podane chronologicky, tak by bol film podla mna napinavejsi, pretoze by divak nebol zmeteny a hned od zaciatku by mohol s hrdinom prezivat trnistu misiu, na ktoru sa Wong Fei-hung odhodlal. Dalsim problemom je stopaz. Skratenie aspon o 20 minut by tempu filmu rozhodne prospelo. Vysledok bol take hutne susto a ja som sa miestami nevedel dockat, kedy skonci. Ale podme ku kladom. Film ma velkolepu vypravu, ktora je zaznamenana v nadhernych dlhych kamerovych najazdoch. Pribeh sice nie je podany tak strhujuco, ako by mohol byt, ale postavy su dostacne charizmaticke, aby vas zaujimal ich osud. U mna jednoznacne vedie viacvrstva postava zaporaka v podani Samma Hunga. Dalej Eddie Peng ako hlavny hrdina, v malej epizodke jeho otca Tony Leung Ka-fai a nakoniec ma potesil aj beckar Byron Mann. Skoda len, ze on nemal ziadny suboj. A pri bitkach. Tie su dost umelecky stylyzovane jak nieco z Matrixu. Evidentne to kazdemu nesadne, ale mne sa väcsina z nich neskutocne pacila. Choreografia od Corey Yuena je spickova a hlavne vsetko je absolutne dokonale prehladne. Pomaha tomu minimum strihov a kopa spomalovaciek. Paradoxne jedine bitky, ktore sa mi vôbec nepacili su tie dve, ktorych sa zucastni Sammo, ktore su absurdne predratovane. Aj v ostatnych bitkach su pouzite lana na zvyraznenie uderov, takze super odlete nerealne daleko. To som ochotny akceptovat, ale ked riadne plnotucny Sammo zacne poskakovat jak gasparko, robi premety ake nerobil ani za mlada a dokonca nezmyselne meni trajektoriu pri tom poskakovani, tak to na mna absolutne nepôsobi. A takto dokalicena je cela finalna bitka v hnusne digitalne horiacej budove. Skoda, ze choreografiu neprispôsobili Sammovej sucasnej kondicii. Stale ma rychle a neskutocne silne ruky, takze by sa bez problemu dala vymysliet pôsobiva bitka. Ale napriek vsetkym vytkam vysledok rozhodne odporucam. Ponuka dost kvalitnych ingrediencii, akurat vysledny pokrm je dost tazky a preto ho neodporucam konzumovat prilis casto. Raz za cas, ale stoji za to. 7/10. ()

kikuka

všechny recenze uživatele

Bullet time a wire-fu pre Samma Hunga? Miestami obaliteľné a žmurk na Tsui Harka, inokedy len bohapusté orgie. Čínština Eddieho Penga je mega keai, konečne, ako aj on sám. V zásade ďalší z radu kung fu superhero movies. Fajn, ale nie výnimočný. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Vžum, buch, třísk, švih, skok, eh, rána, přemet, břink, sek, svoboda, rána, sek, třísk, podvod, sek, švih, klany, opium, sek, oddanost, bum, skok, digitální oheň, konec. Nuda, akce, nuda, voda, nuda. Sterilněji to už asi ani nešlo. ()

Tony.cs 

všechny recenze uživatele

|Jackie Chan, Jet Li a Gordon Liu jsou Wong Fei Hungové. A všichni skvělí. Miluju tu legendu. Tento film chtěl navázat na úspěchy Liových filmů, jak naznačuje známá melodie, jež se ke konci náhle zjeví z prostoru. No, co se týče akce...super. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Na úvod musím napísať, že meno Wong Fei-Hung mi nič nehovorí, nepoznám túto čínsku historickú postavu, preto som si užil film bez kritického porovnávania s historickými skutočnosťami. Ide o moderne poňatý film, nielen akčnými a počítačovými prvkami, ale hlavne poňatím príbehu. Infiltrácia do gangu a silný prvok pomsty z neho robia nadštadartné historicko-akčné dielko. Kvôli dlhšej stopáži sa ale nevyhne niektorým hluchším miestam a množstvo flešbekov, počítačových efektoch pri súbojoch i menej výrazné obsadenie zasa nie sú jeho silnou stránkou. Vrátane Sammo Hunga, ktorý je síce legenda, ale v zápornej postave Krstného otca je málo vierohodný a pri efektoch mu hutne vypomáhal počítačový "dvojník", takže nie príliš šťastné obsadenie.Napriek tomu film ako celok nenudí, fajnšmekri si pochutnajú na štandartne dobrej akcii a dobre fungujúcom príbehu. ()

Ceres 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně je tento film zklamání, protože souboje stojí za nic a ten zasraný digitální marast tam byl pro mě tak otravný. Film je dobrý jen v těch dramatických scénách, ale přepálená stopáž to tahá zase dolů. Takže typický nahypovaný čínský spektákl, který ma s MA málo společného. Je to tedy celkově podprůměrný film a mnoho povyku pro nic. ()

Trustme 

všechny recenze uživatele

Kung-fu movie má stále ty stejné hrdiny a zápletky, jen technika snímání se modernizuje - kamera, dynamika střihu i choreografie, maximalizace digitálních efektů (oheň, kapky, krev, kouř) dotvářející divácké vnímání živelnosti soubojů, špičkový mix zvuku. Poslední módou je i vytěžení 3D prostorovosti pro martial arts filmy made in CHINA. Rise of the Legend je přímo referenčním filmem pro ukázku i důkaz, že Číňané to prostě zvládají v tomhle žánru stále nejlíp. Pokud budu brát v potaz čistě podívanou pro zážitek z parádních soubojů, bude tento film dokonalý. Že jsou nereálné? Ano, sledujeme filmové souboje, exhibici vybroušenou pro efekt. Dřív jsme byli vykulení, když někdo ve filmu proskočil bambusový paravan. Dnes se ve zpomalených záběrech v dešti urve pěstí betonová zeď, bojovník dopadne do kaluže a kolem hlavy mu obkrouží zakrvácený meč protivníka s dunivě litinovým zvukem v Dolby Atmos, aby divák, fanoušek mohl říct: "所以這是很好的". S příběhem, dějem je to jako u většiny asijských filmů v této branži bídné a doporučuji ho ignorovat. Démonický a nezničitelný Sammo Hung, kterého si nespletete s ostatními asijskými herci se zde opět sám dosadil do hlavního padoucha. Corey Yuen předvádí, že mu nápady stále nedošly a stvořil jedny z nejúchvatnějších vizuálních bitek. Pokud máte možnost tohle vidět za pomocí domácího kina se subwooferem a jste fanoušky okázalých soubojů budete nadšeni. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Příběh dlouhodobě chystané pomsty (a vymýcení nespravedlnosti = dvou gangů ovládajících přístav) byl vyprávěný zpočátku poutavě, ale když se přidala láska a dialogové scény nabobtnaly, vlastně mě moc nezajímal. Dynamické drátové bitky překvapily svou (relativní) surovostí, ve skvělé choreografii s divokou kinetickou kamerou (kratičké záběry z pohledu první osoby!) dokázaly opravdu vtáhnout. Jenže jich bylo méně, než by se slušelo, takže ke konci jsem se vší tou mafiánskou osudovostí nepokrytě nudil, což nezměnil ani slabý finální fight v digitálně hořícím skladu. ()

iXtr3m3 

všechny recenze uživatele

Lepšie tri hviezdy, ale už sa fakt nedá pozerať na niekdajšiu legendu Sammo Hunga ako lieta a hýbe sa ako tridsať rokov dozadu. Jackie je Jackie, ale Sammo to už má za sebou, žiaľ. Inak fajn choreografie, nie zlé spracovanie, ale slabší rozpočet pri stvárnení jedného "móla" bolo vidieť. ()

Reklama

Reklama