Reklama

Reklama

Totem vlka

  • Česko Talisman vlků (festivalový název) (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Mladý Číňan Chen Zhen se za dob tzv. kulturní revoluce ocitá v oblasti Vnitřního Mongolska, kde se seznamuje s nomádským způsobem života. Mongolské stepi symbolicky vévodí vlk, který je člověku nejnebezpečnějším nepřítelem, ale rovněž dobrodincem. Právě v odvěkém zápasu s vlkem ohrožujícím stáda ovcí a koní byl člověk posílen. Chen Zhen je natolik okouzlen místním smýšlením, že se rozhodne odchytit a vychovat vlčí mládě. (Bohemia MP)

(více)

Recenze (104)

Khalesi 

všechny recenze uživatele

Neviem, či naozaj dokáže vlk spáchať samovraždu, ale viem, že sú to nadmieru inteligentné zvieratá, ktoré majú vo svojej svorke prísnu hierarchiu a ich život prebieha v určitých chvíľach veľmi organizovane. Milujem tieto úžasné zvieratá a považujem za jeden z najvačších hriechov ľudstva, že ich tak prenasledujú a toľko ich vyhubili. Pár krát som mala slzy v očiach nad osudom, ktorý čínsky komunisti vlkom nachystali. Myslím, že by planéte určite prospelo, keby bolo na svete menej takýchto vrahov a oveľa viac vlkov. Zvieratá aspoň zabíjajú len toľko koristi, aby prežili, na rozdiel od človeka, ktorý sa v zabíjaní vyžíva. Najhoršie scény sa týkali vodcu svorky a zabíjania vĺčat. Niektoré boli očividne robené počítačom, ale o to viac si vážim tvorcov, ktorí dúfam neobetovali žiadne životy zvierat. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Docela mě překvapuje, že si Čína vyprodukovala film, kterej do Číňanů docela nemilosrdně kope a vyobrazuje je v podstatě jako záporáky. A Annaud si opět libuje v nasírání diváka, postavy ve filmu jsem měl chuť opakovaně zaškrtit a nechat těmi vlky sežrat. Je tu znát, že se film, resp. předloha částečně inspirovala skutečným životním příběhem. Z filmařského hlediska to nemá moc směr, nakousne se dost věcí, ale nic není nijak zvlášť pointované a prostě film jen tak poklidně plyne. Annaud má ale dobrý filmařský cit pro snímání přírody a navíc působí tak prazvláštně konzervativně, že jsem měl pocit jako kdybych sledoval o 20 let starší film. Tomuto pocitu dopomáhají i mnohdy nedigitální efekty, někdy na hranici kýče, avšak působící díky tomu neokoukaně. A vyloženě bravurní práci tu odvedl James Horner. I když se dost vykrádá, jeho velkolepé melodie vždycky stály za to. ()

baribal 

všechny recenze uživatele

Krásní vlci, bohužel to o nich není ani z poloviny. Naopak je film o debilně chovajících se lidech v čele s hlavním "hrdinou", který vlče přiváže na řetěz, strčí do díry a ještě do ohrady. Takže jaképak souznění člověka s divokou přírodou reprezentovanou "neochočitelným" vlkem. Tenhle vlk se totiž z díry na vejlet se svým páníčkem dostane jenom jednou a ještě na řetězu, takže jaképak partnerství.. vlk je tady jednoznačně v roli otroka, který se nedokáže svému trýzniteli vzepřít. Ve filmu je řečeno, že hlavní hrdina za zotročení boha zaplatí.. ale byli to vlci kdo zaplatil.. takřka všichni byli vyvražděni a hlavní hrdina si navíc našel buchtu, takže přinejhorším nula od nuly pojde.. i když s vlkem se toho asi nedá dělat tolik jako s ženskou.. i když mongolsko. Morálně nečistý film i z pohledu kladně podaných postav. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Tak nějak jsem si myslel, že tohle bude v podání Annauda ještě o něco lepší. Vlastně o hodně lepší. Ale nakonec se ukázalo, že je to jen vizuálně velmi pěkný film se skvělou prací se zvířaty, ale hodně vyumělkované, což v tomhle filmu vadilo víc než v jiných Annaudových filmech. Ale prostředí a smýšlení místních lidí byly dobře podány. ()

..Lucas.. 

všechny recenze uživatele

Naprosto nádherné záběry a krásná hudba. Díky tomu jsem musel dát čtyři hvězdy. Příběh ale také není vůbec špatný, je zajímavý, i když možná trochu delší. Ale myslím, že se Čína za svůj film u akademiků stydět nemusí. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

V poslední době mám pocit, že se dívám jen na filmy o vlcích a malířích. "O malířích" se mi líbilo hned několik filmů, "o vlcích" nejvíc Never Cry Wolf od Carrolla Ballarda na vlčí témata Farleyho Mowata. Annaudův "vlčí film" je sice vizuálně plnotučný, scénář je ale jen ubohou kostřičkou, která tuto plnotučnost neunese. Českému názvu "Talisman vků" nerozumín, původnímu "Le deriner loup" ano, i když co s vlkem bez vlčice... A tak nám tu chybí už jen Vysockého "Идет охота на волков, идет охота. На серых хищников..." ()

PP66 

všechny recenze uživatele

Před lety jsem četl knihu Totem vlka, podle které byl film natočen - už tehdy mě zasáhla moudrost starého Mongola předávaná z generace na generaci, aniž by museli provádět rozsáhlé ekologické studie. Všechno má v přírodě své místo a snímek věrně knihu kopíroval, až na ten happy závěr vypuštění vlka na svobodu. Obrazově úchvatné, příběhem prosté... ()

ibeh 

všechny recenze uživatele

Film o tom, jak lidská naivita, neznalost přírodních zákonitostí a vychytralost způsobí celou řadu na sebe navazujících katastrof. Film jsem vysoko ohodnotila především kvůli vizuální stránce. Nádherné mongolské pláně, úžasní vlci, koně a strhující scéna v bouři. Pěkná hudba. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Jean-Jacques Annaud /Jmeno Ruze, 7 let v tibetu/ natocil pekny film, ktory ale scenaristicky ani rezijne neprekroci hranice priemeru. Vizualne je to fajne, aj fauna /vlk/ sa da dobre zniest, ale pribehovo je film porazdny a dost dlhy : 121 min je sakra dost : 60 % ()

BarryLyndon 

všechny recenze uživatele

Jsem hrozně zklamaný a kroutím hlavou, jak se pod tohle Číňanům mohl Annaud podepsat. Ponechám teď stranou tradiční protizemanovský argument, že s Číňany kurvil, neb se jedná o autera 7 let v Tibetu. *:)* Je tam několik nádherně přepálených kamerových momentů, ale jinak je to tak moc patetické, instantní a prvoplánové, fuj. 5/10 ()

Joges 

všechny recenze uživatele

Strašně naivní a splašený film, Číňani by se do podobných počinů pouštět neměli, výsledkek působí trapně. Podobné témata zpracovává na jedničku Nicolas Vanier, ten nemá ve zpracování námětu konkurenci. Jediná plus Totemu vlka jsou působivé prostředí a český dabing. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

----- "Chytil jsi Boží stvoření a zotročil jsi ho ..." ----- Možná právě v tom spočívá náš základní problém. Protože máme v povaze CHTIVOST - odvěkou touhu vlastnit všechno, co se nám zalíbí ... a naopak zničit všechno, co se nám znelíbí - co nám stojí v cestě a co pokládáme za hrozbu ... pro nás a pro naše hmotné statky. Protože jsme zapomněli náš svět SDÍLET ... protože ho chceme OVLÁDAT - a spolu s ním i ty, kterým patřil dávno před naším příchodem. Protože náš jediný a nenahraditelný společný domov přetváříme k obrazu svému - a přitom se pramálo ohlížíme na prastaré a osvědčené ekosystémy, které se vyvíjely milióny let. Protože spolu s divočinou utlačujeme i poslední národy, které s ní ještě umějí žít v souladu. Možná právě nastává doba, kdy nám matka příroda začíná všechno vracet ... i s úroky, ale nedělám si žádné iluze, že bychom měli dobrou vůli se změnit, takže jeden - byť působivý - snímek nedokáže nijak zásadně ovlivnit naše myšlení a naše činy ... stejně jako jeden osamělý vlk nemůže spasit svůj druh. Nicméně ... ten příběh vás možná zasáhne - a třeba se k vám budou vracet ve snech ... svobodní divocí vlci z mongolských stepí - jako němá výčitka, jako výmluvný symbol všech našich vin. P.S.: Veškeré scény s vlčky jsou neobyčejně působivé, ale ne každé můžu na sto procent uvěřit. Zvířata přemýšlejí po svém a jejich chování nelze poměřovat lidskými způsoby. ----- !!! MOŽNÝ SPOILER !!! ----- Někdy je patrně použitý jen (úmyslně) zavádějící výklad - kupříkladu v případě starého vlčího páru ve skutečnosti mohlo jít "jen" o poslední zoufalý pokus, jak uniknout pronásledovatelům, nikoli o cílenou sebevraždu. Ale překonání vysoké zdi při útěku smečky z ovčí ohrady dle mého soudu už balancuje na pomezí reality a fantazie, neboť způsob provedení předpokládá cosi jako promyšlené používání nástrojů - přičemž nástroje představují těla zabitých ovcí. P.S.: Příběh vychází z autobiografické knihy, jejíž autor vystupuje pod pseudonymem Ťiang Žung. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

"festival - nefestival Annaudov rukopis sa nedá prehliadnúť. Krása prírody a zábery na vlkov loviacich, bojujúcich či drančiacich stáda , boli hlavnými postavami nie Číňania prezlečení za Mongolov. :) Film so silným ekologickým . Mimochodom, keď pred dvadsiatimi či pätnástimi rokmi v Mongolsku zaviedli "rajonizáciu pastvín, v nádeji, že kočovníkov ustália na jedno miesto. Zahynulo v Mongolsku za jeden rok v dôsledku sucha a následnej zimy takmer pol milióna kráv. Hold stranícke rozhodnutia. Ako také "rozhodnutia" pôsobili , hovorí aj tento film. ()

PanZahadnyCZ 

všechny recenze uživatele

Film s hezkým příběhem, úžasnou scénografií, místy originálně řešenou kamerou a překrásnou hudbou od Jamese Hornera, který mě v jednu chvíli upoutal natolik, že jsem měl chuť dát plný počet hvězd. Později se ale film stočil trošku jinam, než jsem podle úvodních minut odhadoval, začaly se projevovat mírné nedostatky, například občasné nepříliš zdařilé a kostrbaté pohyby vlků, a nakonec se mu nepovedlo býti tak dojemným, jak to Annaud zamýšlel. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Vím, že kdybych bral ohled na knihu, musel bych s hodnocením velmi dolu. To, že politická stránka vyprávění byla potlačena, a okupanti tu koexistují se svými obětmi v jakési smutné harmonii (budou vám pomáhat a učit vás náš jazyk), ve které i ten politruk vypadá jako vceku slušný člověk (někdy jako vůdce musím učinit rozhodnutí, ze kterých mi je špatně), může nekoho iritovat. Jenže Annaud nenatočil film o čínské okupaci, ale o odcházejícím "ráji". Je jedno, že s tím začali Čínané, step by dříve nebo později musela ustoupit civilizaci, stejně tak jako ji museli být obětováni vlci. Všechny národy na světě se tak chovají. A ten smutek z tohoto vývoje a zároveň jeho nevyhnutelnost se Annaudovi podařily zachytit dle mého velmi dobře. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Vlky sú nádherné stvorenia zasluhujúce úctu k prírode. Podobne ako vo väčšine ostatných (hraných) filmoch, aj v tomto sú vlkom pripisované vlastnosti, ktoré nemajú (prehnaná inteligencia, krvilačnosť, pomstychtivosť, atď), a odpisované zasa tie, ktoré majú (ale nehodia sa do scenára). Len v záujme toho, aby pritiahli divákov. Keď sa premnožia vlky, príroda si to v dlhodobom meradle upraví do rovnováhy (bude menej potravy, a tak šelmy zahynú; resp. tým reaguje na premnoženie nižšých článov v potravinovom reťazci alebo mrchožrúctvo). To ľudia sú premnožení, je nás ako múch, ako premnožených kobyliek nivočiacich celú Zem, množíme sa ako potkany, nás by trebalo kántriť, lenže príroda má bohužiaľ iba slabé páky, aby s nami zatočila. Tak, ako mal slabé páky hl. hrdina, aby zachránil, resp. ochránil to, na čom mu záležalo. Pochybujem však, že režisér preniesol do filmu to, čo asi zamýšľal. Ani scenáristicky to nie je nič svetoborné. Lietajúce vlky. Vlky predsa nelietajú. Ale lietajú, moj dedo to videl na vlastné oči. A ešte niečo, neodporúčam tento film sledovať vašim ovečkám, mali by z neho nočné mory. ()

danliofer 

všechny recenze uživatele

Nádherný film! Příroda dává lidem stále znamení, že nejsou a nikdy nebudou pány světa, pokud/ dokud se nevrátí k jejím kořenům fungování vztahů... ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Hudba a výprava hrají prim. Jinak děj je poněkud roztahaný a kostrbatý. Herecké výkony prachbídné, tedy až na hlavního pohlavára, jež si soudruhy kupuje horalkou a žvejkou made in US. I přesto, že se děj odehrává prakticky nedávno, tak životní podmínky Mongolů lze situovat do 12. století, kdy se po místním moři strdí proháněl první Velký chán Mongolů z klanu Bordžiginů. 61% ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Plán opustit běžné filmové lokace a jít si pro změnu zapelášit s vlky po mongolských stepích mi vyšel tak napůl. Nemůžu upřít, že jsem se záběry na nádhernou krajinu pokochal dosyta, ale jasná věc je, že tohle byla od tvůrců sázka na jistotu. Na můj vkus příliš digitálně došlechtění vlci a scénář snažící se být emocionálně přesvědčivý. Chybělo mi jednoduše to hlavní, aby film pořádně vycenil tesáky a nenechal mě na holičkách s tím, komu že to mám vlastně v té roztříštěnosti skupinek či témat, držet pěsti. ()

Reklama

Reklama