Reklama

Reklama

Totem vlka

  • Česko Talisman vlků (festivalový název) (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Mladý Číňan Chen Zhen se za dob tzv. kulturní revoluce ocitá v oblasti Vnitřního Mongolska, kde se seznamuje s nomádským způsobem života. Mongolské stepi symbolicky vévodí vlk, který je člověku nejnebezpečnějším nepřítelem, ale rovněž dobrodincem. Právě v odvěkém zápasu s vlkem ohrožujícím stáda ovcí a koní byl člověk posílen. Chen Zhen je natolik okouzlen místním smýšlením, že se rozhodne odchytit a vychovat vlčí mládě. (Bohemia MP)

(více)

Videa (9)

Trailer 1

Recenze (104)

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Docela mě překvapuje, že si Čína vyprodukovala film, kterej do Číňanů docela nemilosrdně kope a vyobrazuje je v podstatě jako záporáky. A Annaud si opět libuje v nasírání diváka, postavy ve filmu jsem měl chuť opakovaně zaškrtit a nechat těmi vlky sežrat. Je tu znát, že se film, resp. předloha částečně inspirovala skutečným životním příběhem. Z filmařského hlediska to nemá moc směr, nakousne se dost věcí, ale nic není nijak zvlášť pointované a prostě film jen tak poklidně plyne. Annaud má ale dobrý filmařský cit pro snímání přírody a navíc působí tak prazvláštně konzervativně, že jsem měl pocit jako kdybych sledoval o 20 let starší film. Tomuto pocitu dopomáhají i mnohdy nedigitální efekty, někdy na hranici kýče, avšak působící díky tomu neokoukaně. A vyloženě bravurní práci tu odvedl James Horner. I když se dost vykrádá, jeho velkolepé melodie vždycky stály za to. ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Hudba a výprava hrají prim. Jinak děj je poněkud roztahaný a kostrbatý. Herecké výkony prachbídné, tedy až na hlavního pohlavára, jež si soudruhy kupuje horalkou a žvejkou made in US. I přesto, že se děj odehrává prakticky nedávno, tak životní podmínky Mongolů lze situovat do 12. století, kdy se po místním moři strdí proháněl první Velký chán Mongolů z klanu Bordžiginů. 61% ()

Reklama

FIBO 

všechny recenze uživatele

Po vizuální stránce pastva pro oči v kombinaci s nezlomnou přírodou a lidskou tvrdohlavostí. Není to film, který by nějak oslnil, i tak navzdory svému rezervovanému postoji k filmům s tématikou - člověk, příroda, zvíře - mě svým způsobem oslovil. Někdo v tom může vidět klišé nebo nějaký předem vykonstruovaný nature sluníčkarismus, ale záleží na každém, jak to kdo pojme. Vizuální stránka, precizní práce se zvířaty a nádherná Hornerova hudba dělají to, co dělá z obyčejného filmu ten lepší. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„CHYTIL SI BOHA, ABY SI HO ZOTROČIL. JEDNOHO DNE ZA TO ZAPLATÍŠ…“ /// Když naposledy Annaud točil o Číně (SEDM LET V TIBETU), vyfasoval doživotní zákaz vstupu do země. Proto bylo jeho angažmá velkým překvápkem. Když vono moc lidí točit se skutečnou, živou vlčí smečkou neumí. Takže oprášil vzpomínky na MEDVĚDA a DVA BRATRY, kejvnul na rozpočet 40 mega a (samozřejmě) souhlasil se zrušením zákazu ke vstupu do bolševický Číny. Ví totiž, že se pro tenhle typ příběhů narodil. Stačilo jen dát si bacha, aby politický poselství ustoupili těm ekologickejm a aby zvířata dostali víc prostoru než lidi. Asi proto zvířecím protagonistům nemůže konkurovat žádnej z herců. Zato budu dlouho vzpomínat nejen na dramatickou scénu při setkání Chen Zhena s vlčí smečkou, ale hlavně na předvedenou a poučnou akční podívanou, ve který pomstychtivý šelmy zničí socialistickej majetek. Autentickej lov ve sněhový bouři, je pastvou pro oči (i uši), stejně jako nenapodobitelný prostředí plání středního Mongolska. Díky záběrům jako ze žurnálu, se dá zapomenout na chybějící provokativní politickej podtext. J.J.Annaud předkládá ekologickou, politicky nezávadnou agitku, který bez mrknutí uvěříte, že vlk byl (a možná stále je) víc než člověk. Možná sem sedí i trefná poznámka, že kdo chce s vlky žíti, musí s nimi výti. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennou autobiografii, kterou v roce 2004 napsal Lü Jiamin (pod pseudonymem Jiang Rong), jsem nečetl. 2.) Ve stolku mě straší Rudá knížka. 3.) Thx za titule „eleintron“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

PanZahadnyCZ 

všechny recenze uživatele

Film s hezkým příběhem, úžasnou scénografií, místy originálně řešenou kamerou a překrásnou hudbou od Jamese Hornera, který mě v jednu chvíli upoutal natolik, že jsem měl chuť dát plný počet hvězd. Později se ale film stočil trošku jinam, než jsem podle úvodních minut odhadoval, začaly se projevovat mírné nedostatky, například občasné nepříliš zdařilé a kostrbaté pohyby vlků, a nakonec se mu nepovedlo býti tak dojemným, jak to Annaud zamýšlel. ()

Galerie (93)

Zajímavosti (12)

  • K spolupráci na tvorbe filmu bol oslovený aj novozélandský režisér a scenárista, Peter Jackson. (MikaelSVK)
  • Natáčelo se v Číně a Mongolsku. (Terva)
  • Film bol vydaný aj pod názvom The Last Wolf. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama