Reklama

Reklama

Částicová horečka

(festivalový název)
  • USA Particle Fever
Trailer

Obsahy(1)

Spuštění velkého hadronového urychlovače v CERNu je pro fyziky z celého světa důležitou událostí. Do jednoho z nejambicióznějších, nejnákladnějších a zároveň nejnadějnějších vědeckých projektů současnosti se zapojilo téměř 10 000 odborníků z více než stovky zemí. Dokument režiséra Marka A. Levinsona, původním povoláním fyzika, obsáhle mapuje úspěchy i nezdary spojené s tímto zařízením, jenž má potvrdit nejaktuálnější fyzikální teorie. Informacemi nabitý snímek zachycující unikátní spolupráci teoretických a experimentálních fyziků se zabývá také mediálním ohlasem kolem CERNu. Vědci se vyjádří k nepodloženým obavám o potenciální destrukci Země způsobené spuštěním velkého hadronového urychlovače. Nikdo si ovšem předem nemůže být jistý výsledkem. Fyzici očekávají odpovědi na otázky týkající se původu vesmíru a smyslu naší existence v něm a doufají v nalezení zbývající částice, která má teorii velkého třesku doplnit – Higgsova bosonu. Pokud by se ale jejich domněnky nepotvrdily, následovala by úplná revize našeho dosavadního poznání vesmíru... A co by znamenal objev Higgsova bosonu pro další výzkum? Nepřijde nakonec veškeré úsilí vniveč? (Academia Film Olomouc)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (6)

maddy 

všechny recenze uživatele

Zabudnite na tých pár informácii z televíznych novín, toto je dokument pre všetkých tých ktorí chcú skutočne vedieť čo sa v tom „bájnom“ veľkom hadronovom urýchľovači skúma, čo je to tá Higgsonova „božia“ častica a prečo vlastne boli už od 80. rokov minulého storočia vynaložené toľké milióny na jeho výstavbu a prevádzku. Dokument podáva vedecké zdôvodnenia veľmi prístupnou a zrozumiteľnou cestou. Ponúkne pohľad ako nadšencov, tak aj skeptikov, ozrejmí život vedcov CERNE, má spád a je to dokonca aj zábava, ktorá pritom ani raz nestratí na odbornosti. Pre tých ktorí majú napozerané dokumenty od Stephena Hawkinga vyslovene povinnosť. Obzvlášť sa mi páčila odpoveď vedca na otázku ekonóma na to akú má celý tento projekt finančnú návratnosť? kde odznelo niečo v zmysle, že ani keď boli objavené rádiové vlny neexistovalo v tom čase žiadne rádio. Presne tak! Možnosť, že nenájdeme nakoniec vôbec nič alebo že to čo nájdeme nebude mať žiadne využitie je veľká, rovnako však aj možnosť, že sa názory z teoretickej fyziky potvrdia a vzíde z toho jeden z najväčších objavov sveta, ktorý nám ozrejmí fungovanie všetkého. Bude to však ešte dlhá cesta. CELKOVO: 4* (8/10) ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Pokud jste nikdy neslyšeli o Higgsově bozonu anebo Velkém hadronovém urychlovači, je tohle přesně snímek pro vás. Snímek, který je schopen podat vědu celkem srozumitelně, abyste si uvědomili, že se kolem vás skutečně děje něco zásadní. A ono se to děje, jen ještě pořádně nechápeme, jaký je význam toho všeho. A to je na tom to krásné. ()

Reklama

doMchek 

všechny recenze uživatele

Teoretická fyzika a jej experimentálne hračky ako cern sú okrem klaunovania a zjavných divadelných juxtapozícií niektorých jej aktérov vymakané mentálne zábavky, a možno aj cesta k efektným technológiám, ale mám pocit, že v samotnej paradigme seba samej môže nejakú podstatu pochopiť asi tak ako ten, čo sa snaží splodiť dieťa s ftákom v ruke nad obrázkom ženy. ()

Eldar80 

všechny recenze uživatele

Doporučuju všem zájemcům o LHC a dění v CERNU, které předcházelo objevení Higgsova bosonu. Z dokumentu získáme představu o tom jaké je LHC neuvěřitelné zařízení a povrchně pronikneme do fyzikálního pozadí objevu Higgsova bosonu. Přišlo mi to docela umně natočené a perfektně zvolená hudba dává dokumentu určitou akčnost a spád. Protože se o tyhle věci zajímám vůbec jsem se nenudil a když jsem viděl dojetí Petera Higgse, málem jsem se rozbrečel taky. ()

Galerie (9)

Související novinky

AFO 2014: Festival plný hvězd

AFO 2014: Festival plný hvězd

08.04.2014

Měsíc duben patří Mezinárodnímu festivalu populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc. Ve dnech 15. – 20. 4. se uskuteční jeho 49. ročník, který diváky vezme přímo ke hvězdám. AFO totiž letos… (více)

Reklama

Reklama