Reklama

Reklama

Malchik i golub

  • Sovětský svaz Malčik i golub (více)
Krátkometrážní / Poetický / Rodinný
Sovětský svaz, 1961, 20 min

Obsahy(1)

Poetické podobenství o přátelství chlapce a holuba. O touze po svobodě a volnosti. O lásce k někomu, kdo náklonnost nedokáže ocenit ani opětovat. (Jezinka.Jezinka)

Recenze (5)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Celkem (celkem dost) mě překvapila kamera, některý záběry byly výborný a na svou dobu asi i dost neobvyklý. Např. když kamera chlapce oblítává ve chvíli, kdy kolem něj letí hejno. Jinak sice nijak výjimečný, nicméně kvalitní dětská/rodinná záležitost. Tehdy se ještě chápalo, že dítě může být naivní, ale není pitomé a nepotřebuje pitvoření a bezduchou zábavu. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Chlapec si uvedomí cenu slobody zvieraťa (holuba) napriek značným hmotným obetiam, ktoré zaň vynaložil. Jemné, kruté, symbolické, poetické. ()

Una111 

všechny recenze uživatele

Chlapec sleduje holuby a jejich let. Chce si také koupit holuba, ale nemá požadovaných 100 rublů. Nabídne tedy za něj to nejcennější, co má - vzácnou sbírku známek. Je šťastný, že holuba získal; vypustí ho, ale holub zakrouží párkrát nad jeho hlavou a vrátí se k předchozímu majiteli. Chlapec vykoupí holuba zpět novými dary: gramofonovými deskami a akvariem se zlatými rybičkami. Holubář mu poradí trik, jak holuba zkrotit - má ho přivázat na šňůru a vypustit. Pokus se šňůrou však málem skončí smrtí holuba. Chlapec se rozhodne: Vystoupí i s holubem na střechu a vypustí ho na svobodu. - - - Krátký snímek Chlapec a holub je debutem režiséra Končalovského, vlastně to byla jeho seminární práce. Tehdy patnáctiletého školáka Kolju Burljajeva uviděl režisér na ulici a ihned ho obsadil do svého filmu. Burljajev později nazýval Končalovského svým filmovým "křestním kmotrem". ()

fragre 

všechny recenze uživatele

To by jeden nečekal, tak starý sovětský film je vlastně podobenstvím o svobodě, kterou je také nutno přát jiným, když ji chci cítit sám. Moc hezká formální stránka, tedy kamera - běh chlapcův rozvěšeným prádlem a pak scéna jak stojí ve víru vzlétajícího holubího hejna, to je poezie. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

V hlavni roli tohoto poetickeho kratkeho filmu zaujme v prve rade detska sovetska superstar - Коля Бурляев. Bez irone. To byl opravdu moc sikovnej a sympatickej klucina... (resp. zadne z filmu, ktere natocil pozdeji, jako dospely, jsem asi zatim nevidel...nebo si ted nevzpominam.) ()

Reklama

Reklama