Reklama

Reklama

První učitel

  • Sovětský svaz Pervyj učitel (více)
Sovětský svaz / Kyrgyzstán, 1965, 102 min

Obsahy(1)

Příběh Prvního učitele se odehrává v roce 1923, po skončení občanské války. Mladý rudoarmějec je vyslán do zapadlé kyrgyzské vesnice, aby zde založil první školu v širokém okolí. Ve svém odhodlaném souboji proti starým pořádkům se střetává s ostrou nevolí a posměchem, ale také s půvabnou šestnáctiletou dívkou (Natalja Arinbasarova, představitelka hlavní ženské role a tehdejší režisérova manželka, byla za svůj výkon oceněna na MFF v Benátkách). Českého diváka První učitel osloví především uchvacující krásou kyrgyzské krajiny a zobrazením exotické kultury a lidových zvyků. Nabídne mu však i mnohem víc. (krvavamera)

(více)

Recenze (5)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Prvy ucitel v sovietskom Kyrgyzstane, nicim vynimocna vec, Koncalovskij potom ked mal pobyt v USA natocil napriklad Tango a Cash 60 % ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Nehostinnou krajinou přímo nabitý film, který vytěžil z tohoto prostředí, co se dalo. Nemýlím-li se, chtěl Andrej Končalovskij svým filmem vyjádřit zejména pravdivou sovětizaci ve venkovských komunitách, která ukazuje, že šlo z valné části o zosobněnou nelidskost. Je to zvláštní film, a když jsem jej viděl, říkal jsem si, že to nebylo vůbec špatný. Obtíž byla v tom, že jsem musel oprášit znalosti ruštiny. ()

Bernhardiner 

všechny recenze uživatele

Snímek První učitel vypráví zajímavý příběh o strastiplných začátcích učitele komunisty vyslaného do zapadlé horské osady kdesi v dnešním Kyrygzstánu. Postava kantora se vyznačuje silnou vírou v komunismus, ale nemusíme to brát jako nějakou propagandistickou záležitost - v té době to byla věc naprosto běžná a nemyslím si, že by tvůrci do toho něco uměle přidávali. Musím se poklonit hercům za naprosto přesvědčivé herecké výkony a za to, že toho museli během natáčení dost vytrpět - zvlášť při scéně, kdy se učitel snaží narovnat kameny v ledové řece tak, aby jí bylo možno projít suchou nohou. Velmi reálně je zde zobrazený konflikt tamních drsných tradic s komunismem. A upřímně řečeno mě velmi překvapila na dobu a místo vzniku dost odvážná scéna s Nataljou Arinbasarovou, při které si mužská část publika všimne, že to byla fakt pěkná holka :-). Na filmu vás sice může odradit silně komunistické smýšlení hlavního hrdiny, avšak mě si snímek získal svou neuvěřitelnou lidskostí a pravdivostí. 90% ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Tohoto Končalovského jsem chtěl vidět tak, že mi v tom nezabránila ani absence jakýchkoli titulků. A v podstatě také jedinou větu, které jsem rozumněl vcelku bylo: "pervaja svobodnaja ženščina na vostoke". V tomto případě byl risk ziskem, příběh napůl fanatického a napůl potrhlého učitele bolševika (škola sice vyhořela do základů, ale na jeho fotce Lenina nebyl sežehnut ani vlásek - pokud tam ovšem nějaký ještě byl) v prostředí silných citů a silných svalů domorodých Kirgizů, koňů, jurt a kumysu, byl skutečným zážitkem. Na některé symbolické děje jsem si ovšem netroufnul; kácení stromu z jedné strany učitelem a z druhé domorodcem zřejmě znamenalo konec starého a počátek nového řádu. Pozn.: Film byl natočen podle románu slavného Čingize Ajtmatova "První učitel" vydaného v roce 1962. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama