Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh je založen na skutečné události, která se odehrála 8. srpna 1963, kdy skupina lupičů vedená Brucem Reynoldsem vykradla poštovní vlak směřující z Glasgow do Londýna. Dvoudílná minisérie BBC popisuje události jak z pohledu pachatelů (1. díl: A Robber's Tale), tak i z pohledu vyšetřovatelů (2.díl: A Copper's Tale). (Scylla)

Recenze (17)

Spooner 

všechny recenze uživatele

The Great Train Robbery rozhodně není úplně špatnou minisérií. Tvůrci rozhodně umí nabídnout slušnou atmosféru šedesátých let, silnou hereckou dvojici (Jim Brodbent válí) a pár výborných momentů. Kvůli zvolenému přístupu však oběma částem chybí jakási přidána hodnota, která by sérii vyšvihla z vod pouhé chladné a velmi pečlivé rekonstrukce historických událostí. Velká vlaková loupež tak bohužel zůstává malinko promarněnou šancí, od níž jsem čekal malinko více. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Brit jako stvořitel i ničitel v jedné osobě. Něco tak zajímavého a originálního totiž může vymyslet jen pohunek Alžběty, zároveň ale jenom Anglán dokáže něco takovým způsobem i vysušit. Škoda. Film se nemá zapíjet, měl by se rozplynout na jazyku a zanechat svěží chuť. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Až překvapivě kvalitně zpracovaný snímek na motivy skutečné události, ukazující průběh přepadení poštovního vlaku, z pohledu pachatelů i vyšetřovatelů. Výprava, herci i celkové zpracování je na TV poměry více než kvalitní. ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Velká vlaková loupež mi sedla jak rozdělením děje do dvou částí (aby mělo oko diváka slušný rozptyl úhlů pohledu), tak herecky. Člověku skoro nezbývá než fandit těm prohnaným zlodějíčkům, i když tuší, že happy-end slavit nejspíš nebudou (spoiler? Nee..) Samozřejmě- krást se nemá. Všichni to víme. Ale co když taky víte o vlaku plném peněz, který jezdí pravidelně sem a tam? Líbilo se mi, jak se hlavní strůjce zděsí, když mu kumpáni sdělí výši lupu. "Bylo toho MOC. My jsme jen chtěli ukrást nějaké prachy, ne udělat loupež století!" Prostě příběh ze života pár podnikavců, kterým nevoněla pravidelná pracovní směna. ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Největší přednost tohoto dvoudílného filmu? Že je to natočené pěkně po anglicku, žádný přehnaně klišoidní a trapný záběry, ve kterých by si liboval bratránek z JůEsEj (Dva! Celkově dva takové záběry tam byly, jeden zpomalený na ty hlavní vyšetřovatele ve stylu Míši Zátoky a pak to závěrečné pokývnutí vrchního vyšetřovatele a vrchního zloděje). Páčilo se to velice, druhý, detektivní, díl možná ještě víc než ten první, kde ti zlostníci vybrali onen vlak převážející pár £ (překvapilo mě, že ten vlak nedoprovázela, resp. nehlídala žádná ozbrojená jednotka, ale to jsou inu Angláni, kde ti jejich Bobíci snad dodnes nosí maximálně vobuchy, pistolí prostí). A ještě bych zmínil skvělé herecké obsazení, Jim Broadbent je sympaťák, i když zrovna hraje křeslo, kdežto Luke Evans překvapil, snad poprvý jsem neměl pražádný úmysl udělat mu něco moc ošklivého :-) BBC nezklamala ani tentokrát. ()

Heroine 

všechny recenze uživatele

Není to vůbec špatně zpracované, pěkně obsazené to taky je, ale něco tomu stejně chybí. Něco, co by přidalo na napětí, a tím na zapamatovatelnosti. ()

Raziel_cz 

všechny recenze uživatele

A Robber's Tale: Stylová kriminálka plná obleků na míru, naleštěných automobilů a sympatických antihrdinů. Příběhově je to docela standardní "příprava na loupež-loupež", ale ani si to na nic jiného nehraje. Má to švih a tempo a napětí a humor a bezútěšné finále. Informace a komplexnost charakterů a motivací to dávkuje s britským minimalismem. Skvělé řemeslo, ke kterému se určitě vrátím. | A Copper's Tale: Policejní procedurálka, která má sice pořád styl, obleky na míru a naleštěná auta, ale nic z toho už nepůsobí tak uhlazeně, rytmicky a zábavně. Z velké části i proto, že kvůli zakořenění v realitě pátrání nefunguje (a ani nemůže fungovat) jako detektivka. Spíš tady někdo někomu zatelefonuje informaci, na jejím základě hrdinové někoho dopadnou, a ten napráská někoho jiného. Naštěstí to scenárista věděl a mohl se tak víc orientovat na charaktery – především Thomase Butlera a Franka Williamse. Ve výsledku ale druhá část existuje spíš jen proto, aby vymalovala obraz Británie po loupeži a podtrhla, že Bruce Reynolds a jeho parťáci byli mnohem míň cool, než to z prvního dílu vypadá. Bezútěšné finále má taky. Tempo a napětí a humor tolik ne (i když pasáž s Evansem všechny absentující humory vynahradí), ale pořád se to vyplatí vidět jako doplněk toho, pro co na The Great Train Robbery budete koukat doopravdy. Akorát to úplně postačí jenom jednou. ()

bararich8 

všechny recenze uživatele

Výborné dílko. První díl naprosto super, k druhému dílu jsem přistupoval s obavami, jelikož pohled z druhé strany nesliboval takovou atraktivitu - naštěstí do dobře dopadlo a maximální spokojenost. Skvěle padnoucí hudba Překvapivě dobrá forma vyprávění, která dokáže na celou dobu zaujmout, jako bonus sympatičtí hlavní hrdinové. Navíc hned první scéna prvního dílu je vynikající až dokonalá :) 4* ()

1985lula 

všechny recenze uživatele

“I tried the church, the army. It was like finding a family. Brothers in arms, that’s what they were.“ Už v úvode som tušila, že toto bude to pravé orechové. Výborne obsadenie, ktorému dominuje Luke Evans a Jim Broadbent, rozdelené do dvoch častí, jedna z pohľadu samotných páchateľov, druhá z pohľadu policajných zložiek. Kúzelným okamihom bolo, keď si Reynolds uvedomil, že si odhryzli obrovské sústo z koláča... “It’s too much.” Toto si budem pamätať ešte veľmi dlho. :) ()

Rimland 

všechny recenze uživatele

A Robber´s Tale: Překvapilo mě, jak rychle se vlastně dostaneme k samotné loupeži (čekal jsem ji až tak v závěrečné 20timinutovce). Celé to svižně ubíhá a nejsou tu tak žádná hluchá a zbytečná místa. Úvodní "prácička" na letišti je navíc velmi stylově zpracovaná (konečně jsem se dočkal adekvátního použití skladby "Sinnerman" ve filmu). Výtky některých kritiků, že není dost prostoru věnováno pozadí jednotlivých postav, mě rozhodně netrápí (beztak by na to byl třeba rovnou seriál), protože z té palety účastníků vyčnívají cca 4, z nichž stejně jediný kdo vám pořádně utkví v paměti a komu budete fandit je "plánovač" Bruce Reynolds v podání ultra-charismatického Evanse. V tomhle snímku jde především o loupež jako takovou, britský ekvivalent Dannyho parťáků tu ale v žádném případě nečekejte. Trochu mě nicméně zklamalo, že nebylo o něco víc prostoru věnováno plánování a přípravě samotné loupeže (např. jak si gang obstaral uniformy a vozidla, vyhlížení místa přepadu, apod.). Chápu, že to bylo z důvodů stopáže, ale přidalo by to na atmosféře (jinak perfektně podkreslené sychravým anglickým venkovem) a napětí. Zajímavým překvapením bylo posledních 15 minut, které ukázaly, jak snadno se může takovej kšeft podělat. A Evansovo "It´s too much..." bylo geniální :-) A Copper´s Tale: Očekávatelně o dost slabší než první díl. Přeci jen v policejním pátrání není moc co nabídnout, vzhledem k tomu, že divák ví, koho policie chytá a je jen otázkou kdy k tomu dojde. Broadbentův Butler, ač skvěle zahraný, je svým charakterem na hony vzdálený diváckým sympatiím (což je o to problematičtější vzhledem k faktu, že je tu de facto hlavní postavou), a tak vrchol tohoto dílu tvoří hlavně scény s Evansem. Ale hudební doprovod je parádní :-) Jako celek další povedený kousek z dílny BBC. ()

paradoxman 

všechny recenze uživatele

Zábavný první díl vystřídalo pokračování, při jehož sledování jsem jen čekal na konec. Bylo jasné jak to dopadne. Velký detektiv nakonec všechny pochytal na základě udání a borci, kteří spáchali loupež století, byli do jednoho amatéři. Nakonec z toho jako jediný vyšel nemaskovaný popletený taťulda, co zapomněl, jak se řídí vlak... ()

Bluerider 

všechny recenze uživatele

Skvělá retro podívaná, které nechybí spád, napětí, dějové zvraty (i když historicky poučený divák samozřejmě ví, jak to všechno dopadne, stejně bude asi držet lupičům palce) ani trocha britského humoru. Luke Evans a Jim Broadbent jako proti sobě stojící hlavy lupičů a poldů jsou brilantní, neztratí se ani představitelé dalších postav (za všechny Nick Moran jako "Slipper of the Yard") a nezapomínejme, že jednu z hlavních rolí tu hraje ten neuvěřitelný balík prachů, který se partičce z jižního Londýna podařilo uloupit a následně rozfofrovat (závěrečné titulky uvádějí, že v dnešních cenách by šlo o 41 milionů liber). Divácky atraktivnější je první část minisérie, zaměřená na samotnou loupež, která navíc dává prostor většímu množství postav, druhá část je spíše "one man show" Broadbentova komisaře Butlera, navíc vzhledem k časovému rozpětí policejního pátrání vyznívá poněkud schematicky. Minisérii by prospěla delší stopáž, i tak jde však o další klenot z produkce BBC. ()

erceee 

všechny recenze uživatele

Super film so super námetom podľa skutočnej udalosti celý čas som bol napetý aby im ta lúpež vyšla a držal som im palce. Film ktorý vcuncne diváka do deju ako máloktory v dnešnej dobe. Super ()

neskvik 

všechny recenze uživatele

1. pohlad fajn, druhy slabota...nemozem si pomoct, ale tomu dedovi som nic neveril, skor mi prisiel smiesne, scenar priserne slaby. Asi som sa moc tesil, sudiac podla toho ako to tu opät vyhviezdickovali. ()

Reklama

Reklama