Reklama

Reklama

Latcho Drom

  • USA Safe Journey
všechny plakáty
Dokumentární / Hudební
Francie, 1993, 103 min

Režie:

Tony Gatlif

Scénář:

Tony Gatlif

Kamera:

Eric Guichard

Hrají:

La Caita
(další profese)

Obsahy(1)

Netypický dokument, alebo skôr hudobný film, ktorý dokumentuje hudbu Rómov od ich pravlasti - Indie, cez Egypt, Turecko, Rumunsko, Maďarsko, Slovensko až do Francúzska a Španielska. Vo filme sú použité nádherné piesne, ktoré rozširujú obraz o cigánskej hudbe ako ju poznáme z nášho stále úzkeho kultúrneho geopriestoru. Hoci nejde o dokument v čistej podobe, scény sú štylizované ako vo videoklipoch, film nám bez dialógov, prostredníctvom hudby, podáva príbeh o putovaní Rómov cez tri kontinenty. (joseee)

(více)

Recenze (12)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Dokument to vážně moc není, je to taková hudební feérie, z níž mě nejvíc zaujal způsob hry na housle u balady o Nicolai Ceauşescu. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Kdybych měl parafrázovat jednu skvostnou scénu z Life Of Brian a ptát se: "Co nám ti cikáni vlastně dali?" odpověděl bych: "No, nám asi nic, ale Španělům dali flamenco." Tak aspoň něco, že jo... Ani v Rádžasthánu a Egyptě nehrajou špatně, Musafir i Gypsies Of The Nile jsem kdysi dávno viděl dokonce naživo a tak se mi líbili, že i doma jsem si je občas pouštěl. I v těch Kusturicových filmech se mi ti cikáni líbí a pěkně v nich hrajou. Ale pak se člověk rozhlédne u nás, nebo v zemi pod Tatrami, a má hned po iluzích... ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Po několikerém vidění a rozcitlivění až do hloubi duše, nemohu se ubránit říct, co mě přitom napadá: Kdyby mi nějaká baba zazpívala nebo zatancovala tak, jak se tady zpívá a tancuje, tak jsem nadobro ztracen. A potom nevěřte v čarodějnice. V jedné své vrcholně extatické písničce "Changing of the Guard" zpívá Bob Dylan verš, který mi i po desetiletích utkvěl v paměti, když ostatní verše časem z ní vypadly: "renegade priests and treacherous young witches". Možná právě tohle je jádro, poselství, varování... Ostatně znáte z Goyových Caprichos nádherný lept "Linda maestra", na němž stará učí mladou létat (samozřejmě na koštěti); Goya k tomu dodává: "... a letí na něm tam, kam za nimi ďábel nemůže." ()

Lindiště 

všechny recenze uživatele

Výborný hraný dokument o cikánském etniku na starém kontinentě a severní Africe, zejména o jeho výrazné muzikální složce. Zajímavé, že všechny tyto jejich hudební "rituály" jsou všude v podstatě stejné, jen mají na každém místě trochu jiný kabát. Na chvilku jsem zalitovala, že taky nemám "srce cigansko". ()

danliofer 

všechny recenze uživatele

Nádherný a svým způsobem i velmi autentický film, který mě zasáhl ve své autorské "vymazlenosti". Je krásné vidět, když někdo ví, kde jsou jeho kořeny a cesta k nim vede přes takto ušlechtilé věci. ()

Horak 

všechny recenze uživatele

Life of Roma aint easy, free as a birds and never busy.....Vynikající dokument mapující hudbu a tanec cikánské diaspory od Radžastánu po Španělsko. ()

Hawaj 

všechny recenze uživatele

Parádní cesta cikánské kultury od Indie napříč Asií, kouskem Afriky a Evropou až do Ibérie k Atlantiku co začíná a končí skoro stejným chlapeckým zpěvem. Žádný zbytečně vypjatý emoce a kecy, prostě život sám tak jak plyne v rytmu melodie. Nejvíc mě dostala Indie a pak až úplnej závěr. Asi nejlepší Gatlifův film. ()

DjangoMacej 

všechny recenze uživatele

Éj bisťu.. veľmi žiarivý to počin.. hudba.. ktorý sa lial celým mojim telom.. (a najbližší čas znova a znova bude..) ako Rómovia od Indie po Španielsko.. ako by to bola aj moja cesta.. ale najviac u mňa asi po Rumunsko.. pokiaľ sa mi všetky emócie.. sila záberov.. a hlavne čaro, úprimnosť, iskra, či čo to.. čo išlo z očí ľudí.. hudby.. zdali najsilnejšie.. akoby s príchodom do Európy čosi prchalo.. oťažieval osud.. alebo sa len menilo.. ()

StaryMech 

všechny recenze uživatele

Kdyby režisér tu a tam, třeba v maďarské epizodě, netlačil na pilu, byly by jeho dějiny putování Romů po zemi + chvalozpěv na život s hudbou mistrovským kouskem. ()

Reklama

Reklama