Reklama

Reklama

Osudové dny 1. světové války

(seriál)
  • Česko Konec světa - první světová válka (více)

Epizody(3)

Obsahy(1)

Začátkem roku 1914 si nikdo nedokázal představit, do jaké katastrofy se svět řítí. Další válečné roky přinesly válečnou euforii i vystřízlivění. V závěru války se většina zúčastněných zemí natolik vyčerpala, že si přála její konec i za cenu, že se rozpadne známý svět. Poznejte klíčový konflikt v širších souvislostech... První světová válka byla tak ničivou událostí, jakou svět do té doby nezažil. Ale jak to všechno začalo? A jak se některým klíčovým postavám druhé světové války dařilo v té první? Během tří epizod této dokumentární mini série kráčíme po jejich stopách na bojiště první světové války, kde nechyběl Adolf Hitler, Bernard L. Montgomery, Hermann Göring, Charles de Gaulle, George S. Patton ani Walter Model. Na pozadí jejich osobních příběhů se odehrávají klíčové politické a strategické události té doby. (TV Prima)

(více)

Recenze (12)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Hezky vyprávěný a vybarvený výlet první světovou z produkce německé ZDF, který cením hlavně souvislostí se světovou následující, a to sice na příkladě několika význačných osobností zúčastněných v obou z těch nejnámrdovějších konfliktů (Hitler, Montgomery, Goering, De Gaulle, Patton, Model). Opět musím říct, že síle cyklu Apokalyps se sice nerovná, ale rozhodně stojí za přehrání. Ten sled událostí je fascinující, zatracený vagon v Compiègne... ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Na Apokalypsu to samozrejme z hľadiska informácií nemá, ale predsa len kolorizovaná verzia prvej svetovej vojny má vždy uchváti. A nájdu sa tu aj špeciálne informácie a zábery, ktoré som inde nevidel. Zaujímavá informácia: Na západnom fronte na Vianoce 1914 utíchli boje a je minimálne 30 potvrdených vianočných "siest" medzi nemeckými a anglickými vojakmi, ktorí si navzájom vymenili cigarety, dai niečo tvrdšie, akoby kamoši. A po sviatkoch museli na seba znova strieľať. Drvivá väčšina zahynula. ()

janesX 

všechny recenze uživatele

Zatial som videl prvú časť, a už tu, na začiatku prvej, sa komentuje neúnosná (130 miliárd mariek ako pokuta pre Nemecko) Versaillská zmluva ako hlavná príčina vzniku druhej svetovej vojny. To sa bude snažiť zrejme tento nemecký dokument deklarovať aj v ďalších dieloch, čo by som videl ako hlavný dôvod vzniku dokumentu. Som ale hlavne fascinovaný týmito starými obrázkami, preto dávam štyri, ale za lepší dokument o 1svetovej vojne (a jeden z najlepších dokumentov vôbec) považujem anglickú sériu "První světová válka v číslech". ()

Guran 

všechny recenze uživatele

Další dokument o 1. sv. válce a to je dobře. Tento dokument je souhrn celé války ve zkratce. Moc se zde neřešili ostatní fronty, hlavní cíl byla západní, která také po pravdě byla nejzajímavější, ale tvůrci mohli dát i více prostoru Turkům, Rusům, nebo válčení v Africe. Co hodně chválím je, že tvůrci nám ukázali mladé tváře známých hrdinů, kteří v zákopech bojovali, jako byl Bernard Montgomery či Charles de Gaulle. Snímek také obsahuje spoustu hraných záběrů a samozřejmě zkolorované archivní záběry. Jsem také rád, že se zde více řešil shell shock a záběry postižených lidí tímto šokem nebyly vůbec příjemné. Pěkný dokument, ale ne nejlepší. Moc rád jsem u něj strávil svůj čas. ()

Neklan006 

všechny recenze uživatele

Je to německý dokument, takže se věnuje téměř výhradně jen Německu ve WW I. Seznámíte se i s jedním frustrovaným malířem pohlednic a jeho příhodami za Velké války. ()

Teachman 

všechny recenze uživatele

Tento televizní projekt je vhodný do hodin dějepisu, protože shrnuje to nejpodstatnější z období první světové války. ()

Dr.dogous 

všechny recenze uživatele

scénář 5, režie 5 herci 3 výprava 5, celkem 18 tj. celkem 90 %., Válku rozhodl plyn a tanky a protože lidský život se stal nicotný, Vojákům se stala vlast ukradená, chtěli si zachránit holý život. ()

Jadsy 

všechny recenze uživatele

Velmi stručně vysvětlené jednotlivé okolnosti a průběhy vzniku této války. Západní fronta je zde zastoupena z 90%, zbytek je protkán náhodnými vzpomínkami kdo si co napsal do deníku či kdo na tento okamžik vzpomíná což negativně ovlivňuje pozornost diváka a odvádí ho, z dobře vypadající situace, zpět do zmatku, který tento dokument od počátku zasívá. Nejsou zde detailně popsané jednotlivé strany konfliktu ani představitelé válčicích států. O Wilsonovi či Pershingovi zde není ani zmínka, stejně jako o Karlovi I. Východní fronta je zde omezena na pár minut a Rakousko Uhersko jakoby neexistovalo, stejně jako Italská fronta nebo Osmanská říše. Ani jednotlivé bitvy zde nemají svůj název, jen že se válčící strany připravují na jakýsi průlom z toho a toho dne... Nutno podotknout, že je zde spousta informací o vojácích později zapojených do následujícího konflitku s celkem detailním popisem jejich funkcích v tehdejších armádách. ()

Reklama

Reklama