Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Inscenace Divadla Komedie Proces získala Cenu Alfréda Radoka v kategorii inscenace roku 2007 a byla vyhlášena inscenací roku také v anketě Divadelních novin. Martin Finger získal cenu Alfréda Radoka v kategorii mužský herecký výkon za postavu Josefa K.
Proces je jedním z nejvýstižnějších podobenství existence, která byla kdy vytvořena. Dnešní doba je plná jevů svědčících o nadčasové metaforické kvalitě tohoto románového fragmentu: na jedné straně objektivní sledování osobních „dat" z nejrůznějších oblastí života, na straně druhé stále silnější subjektivní pocit „pronásledování a utlačování" okolím, které čím dál víc přestává respektovat intimní sféru jednotlivce, a tím bere člověku i poslední zbytky jeho niterných tajemství. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (8)

Misoponia 

všechny recenze uživatele

Česká televize natočila 11 inscenací Divadla Komedie, které byly vysílány každou sobotu od 19. 10. 2013. Dokument Divadlo Komedie 2002-2012. 1. Proces (Franz Kafka) 19. 10. 2013 2. Antiklimax (Werner Schwab) 26. 10. 2013 3. Utrpení knížete Sternenhocha (Ladislav Klíma) 2. 11. 2013 4. Nadváha, nedůležité: Neforemnost (Werner Schwab) 9. 11. 2013 5. Weissenstein (Johannes Urzidil) 16. 11. 2013 6. Legenda o sv. pijanovi (Joseph Roth) 23. 11. 2013 7. Poslední chvíle lidstva (Karl Kraus) 30. 11. 2013 8. Srdce temnoty (Joseph Conrad) 7. 12. 2013 9. Odpad, město, smrt (Rainer Werner Fassbinder) 14. 12. 2013 10. Spílání publiku 2010 (Peter Handke) 21. 12. 2013 11. Hodina, ve které jsme o sobě nevěděli (Peter Handke) 28. 12. 2013 ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Ano, převádět Kafku na podium je troufalé a převést ho do současného kabátu je ještě troufalejší. V tomto případě jde ale o troufalost, která se vyplatila. To si troufám s jistotou říct. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

U převodů Kafky mám předem vždycky obavy. Je těžké a je to troufalost pouštět se do předělávek a dodělávek génia. Tato vynalézavá a chytrá inscenace se však bezpochyby povedla. Scéna, herecké výkony, zkratky (oproti knize), pokora před předlohou... Všechno dopadlo dobře. Jestli srážím hvězdičku, tak kvůli hudbě. ()

M.Macho 

všechny recenze uživatele

Pařízkův Proces je "systematickým obrazem bezčasí, kde si někdo nemůže připadat bezpečně". Martin Finger představuje seriózního zaměstnance banky s úhlednými životními rituály a návyky. Proč by zrovna on - v době, kdy jsou banky odrazem prosperity společnosti měl být zatýkán, když dbá o blaho svého okolí. Je to právě proto, že tomu tak činí? Hra s jeho absolutní dezorientací v situací, přílivy i odlivy falešné naděje, že absurdní řízení skončí co nejdřív a postupné mizení jsou precizně dokreslené až k řízené sebevraždě. Zásadní interpretace románu i cynický komentář Dušana Pařízka k vykloubené době "kdy je člověk sledován, aby si připadal bezpečně". ()

radeckator 

všechny recenze uživatele

U divadelních záznamů nelze hodnotit nic jiného než kvalitu divadelní hry, protože to vlastně ani film není stejně jako například záznamy z koncertů, no a tady nic jiného než 100% nepřipadá v úvahu, i když v divadle to mělo samozřejmě nesporně lepší atmosféru, tak díky bohu za něj, když že nám už toto skvostné divadlo zaniklo. ()

PetrJulian 

všechny recenze uživatele

Převést Kafku na divadelní prkna není lehké. Herecké výkony oceňuji - zvláště za schopnost herců naučit se bez chyb náročné, skoro až filozofické texty, někdy s dlouhými monology. Přesto - Kafka asi není to, co bych si chtěl opakovaně připomínat. ()

kolodej1 

všechny recenze uživatele

hereckým výkonům se nedá nic vytknout, ty byly velmi dobré až výborné. V samotné inscenaci mi vadilo snad jen použití skladby Stand by me, Chápu záměr, proč byla použita, ale působila podle mě jako pěst na oko. Spíš mám problém s předlohou jako takovou. Protože se jedná jen o takovou teoretickou hříčku. Ve skutečnosti se ale v historii české i světové setkáváme s procesy, kdy šlo o vykonstruované obvinění nebo obvinění založené na zločinných zákonech, zatímco uvedené pseudotéma je sice celkem chytře vymyšleno, ale má to jednu vadu - nemá to nic společného s realitou, spíš to připomíná zlý sen ()

Reklama

Reklama