Reklama

Reklama

Nejvýznamnější operace 2. světové války: Bitva na Východě

(TV film)
  • Velká Británie Battle for Russia
všechny plakáty
Velká Británie, 1996, 2x58 min

Obsahy(1)

V období mezi červnem 1941 a únorem 1942 se Třetí říše střetla se Sovětským svazem v gigantické srážce na život a na smrt. Dokonale vycvičená a vyzbrojená armáda vpadla na sovětské území, aby pro Německo získala nový životní prostor.
První měsíce operace Barbarossa byly spektakulárním úspěchem. Až neuvěřitelně dlouhé denní postupy wehrmachtu, statisíce zajatců, nekonečné haldy trosek vojenské techniky označené rudou hvězdou. Plánovala se dokonce už přehlídka na Rudém náměstí a likvidace Moskvy jako takové. Vše nakonec skončilo jinak. Sovětské vedení sáhlo po posledních rezervách a svou roli sehrálo i počasí. Porážka Němců u Moskvy byla předznamenáním Hitlerova konce. I když do onoho skutečného konce bylo ještě hodně daleko... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

Shakers 

všechny recenze uživatele

Ďalší perfektný dokument s toho seriálu. Hitlerov neuveriteľný postup na východe, kde sa dostal až na dohlaď Moskvy. Neuveriteľne ako blízko sa jednotky Osy dostali. Plány na zničenie a likvidáciu námestia v Moskve, všetko už bolo nachystané, dokonca chcel Adolf na tomto území spraviť vodnú nádrž a vymazať Moskvu s mapy. No ešte neuveriteľnejšie je to ako Rusi povstali a zatlačili nemecké vojsko, keď Stalin presunul skúsené jednotky zo Sibíra. Vtedy prišiel zvrat a ťažká rana, s ktorej sa nemecké jednotky už nespamätali a ostali iba na ústupe. 100% - 5* ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Česká televízia pripravila do vysielania 1. a 2. sériu z Britského seriálu Battlefield (Bojisko) pod názvom „Najvýznamnejšie operácie 2. svetovej vojny“. Dokumenty boli spracované s použitím archívnych materiálov z Moskovského archívu, ktorý sa po prvý krát otvoril po 50 rokoch od významných udalosti v priebehu vojny. A tak tieto dve série boli spracované v rokoch 1994 až 1996. Dostali sme sa k 12. dielom (1.diel Bitka o Francúzsko, 2.diel Bitka o Britániu, 3.diel Bitka o severnú Afriku, 4.diel Bitka na východe, 5.diel Bitka u Midway, 6.diel Bitka o Atlantik, 7.diel Bitka u Stalingradu, 8.diel Bitka o Taliansko, 9.diel Bitka o Normandiu, 10.diel Bitka o Leyte, 11.diel Bitka o Rýn, 12.diel Bitka o Berlín). Každý z dielov je rozdelený do dvoch časti, 1. časť je informatívna a zachytáva udalosti ktoré predchádzali bitkám, ktorá sa odohráva v druhej časti a zároveň je podrobená rozboru príčin porážky respektíve víťazstva. ()

DocBrown 

všechny recenze uživatele

Narozdíl od předchozích dílů je "battle for Russia" příliš stručný a zjednodušený. V prvním dílu zbytečně věnují opakováním bitev o Francii, Norsko, Řecko a druhý díl je spíše jen o postupu a bitvě o Moskvu. O Stalingradu, Kharkovu, Kursku atd. tu není prakticky nic. ()

Godhaj 

všechny recenze uživatele

,,Hitler byl přesvědčen, že další rozhodný úder už Sověti nevydrží.“ Tento díl má trochu zavádějící název, protože je celý jen o tažení na Moskvu, boje na jihu se vůbec neřeší. Jinak jde ale znovu o precizní dokument, informačně hutný a pro člověka bez trpělivosti asi i nudný. Mně ale podobné dokumenty bez hraných sekvencí či počítačových animací sednou jako ulité. Velmi se mi líbí představení sil a výzbroje obou stran konfliktu, tanky a letadla, ale i mapové animace, které zpřehledňují postupy vojsk a různé obličovací manévry. Český dabing, jak bývá u historických dokumentů zvykem, je vynikající. ()

subic 

všechny recenze uživatele

Chceš srovnání techniky, jejich počtů a kdo kde s čím v jakém počtu bojoval? Tady to máš. Ze všech válečných dokumentů tento je dost zaměřený na techniku i logistiku. 70% ()

radek.896 

všechny recenze uživatele

Pěkně podrobně a jasně ukázáno, jak se němci mýlili, že Moskva zmizí z mapy světa navždy a že už mají válku v Rusku vyhranou. Vždycky jsem si myslel, že všichni rusové měli v zimě to bílé oblečení a ouha - byli to speciální oddíly až z daleké sibiři. ()

Reklama

Reklama