Reklama

Reklama

Sputnik

  • Česko Nelezte přes zeď (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Pro desetiletou Frederiku je listopad 1989 katastrofálním startem – její milovaný strýček Mike je vyhoštěn z NDR a musí do 48 hodin zemi opustit. Inspirováni svým velkým idolem kapitánem Kirkem, Frederike a její přátelé Jonathan a Fabian postaví teleportovací stroj, aby se přenesli do Západního Berlína za strýcem Mikem. Ale experiment dramaticky selže. Místo toho, aby úspěšně přenesl tři děti, celá vesnice i s lidmi zmizí! Na okamžik se zdá, že Frederike a její přátelé jsou poslední zbývající děti na Zemi. Nakonec, jak je vidět v televizi, podařilo se přenést do Západního Berlína všechny, kromě nich. Jsou svědky, jak se jejich rodiny a přátelé zoufale snaží vylézt zpět přes Zeď do své vlasti. Jen rychlé jednání může vrátit vše zpět a zabránit tak pohraniční střelbě. Závod s časem a zákeřným místním policistou Mauderem začíná... (A-Company CZ)

(více)

Recenze (4)

JFL 

všechny recenze uživatele

Ačkoli se tato dětská dobrodružka, zasazená do Východního Německa na samém sklonku komunistického režimu, tváří tuze nevázaně a rozverně, v základu je krajně problematická svým trivializováním historie. Hlavní úskalí spočívá v tom, že dětští hrdinové zde nejsou pouhými účastníky velkých dějinných událostí, takže by je po vzoru "Forresta Gumpa" vztahovaly k osobním příběhům, ale podobně jako v případě novo-normalizační lobotomie "Něžné vlny" dějiny přepisují do podoby anekdoty vytržené z kontextu. Konkrétně se takto pád Berlínské zdi ukazuje jako náhodný vedlejší efekt pseudovědeckého aparátu sestaveného dětmi podle fiktivního seriálu (jenž evidentně má být "Star Trekem"). Při tom ale doba vlastně nemá ve filmu žádný reálný vliv na vyprávění (útěk strýce za hranice je podaný tak, že děti z vyprávění nepochopí, kam a proč odjel, takže stejně tak se mohl film odehrávat v současnosti a strýc mohl jet třeba za prací do zahraničí). Rozhodně nelze tvrdit, že by film tímto způsobem dějiny dětem přibližoval, potažmo, že by děti realistický pohled na dobu neunesly. Jako protiklad stačí vzpomenout např. na výtečné "What Have We Learned, Charlie Brown?", které si vyloženě klade za cíl malým dětem představit velké historické události, ale dělá to s úctou k dějinám i intelektu dětí, které nepodceňuje, a výtečně vyvažuje přístupnost a srozumitelnost s vážností. "Sputnik" dětem nepředkládá historii poučnou formou, ani do historie nezasazuje dobrodružný příběh, nýbrž prostě historii ukazuje jako pohádku, kde dějinné události neukotvují vyprávění v realitě, nýbrž se samy proměňují na fantaskní prvek pozbývající jakýkoli svůj primární význam. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Na to, aká veľká koprodukcia sa na filme podieľala, z toho vznikol prepadák. Nápad výborný, ale prostredie zbytočne lacné, charaktery postáv nedotiahnuté. Ich hyperbolizácia spôsobila, že pôsobia odpudivo (policajt) alebo afektovane (Rika). Fakt, že ternto film skresluje viac-menej všetko, o čom sa v ňom hovorí, ma núti skonštatovať, že ako pomôcka na vyučovanie dejepisu, je nepoužiteľný. ()

Robbi 

všechny recenze uživatele

Sputnik má roviny dvě - onen dětský svět, ve kterém se pohybují Friderika, Jonathan, Fabian a jejich odvěký nepřítel Oliver, a potom ten dospělý, naplněný problémy s běžným denním životem. Úvahy o emigraci před dětmi úzkostlivě tajené, přemýšlení, co přinese další den a jak se zachovat pod dohledem místního důstojníka Maudera. Je nutné si uvědomit jednu věc - jak vysvětlil režisér filmu Dietrich, tenhle film je určen především pro mládež a odtud pramení jeho hravost, doplňovaná aspekty ze světa dospělých. Nelze ani po něm chtít, aby děj zaměřený do horizontu několika dnů podal divákovi vyčerpávající politicko-historické informace. To ostatně nedělá ani velké množství takzvaně fundovaných filmů, které si dějiny prostě ohnou podle toho, jak se jim to zlíbí. Tohle je prostě listopad 1989 nahlížený dětmi v malé vesničce v NDR - a tak bychom ho také měli vnímat. ()

baqq 

všechny recenze uživatele

Pekný detský film. Nič viac a nič menej. Je potrebné sa na to presne takto pozerať. Buď je potrebné vysvetľovať dodatočne nejaké súvislosti, alebo aj ako relax pre ľudí, ktorým sú dané súvislosti zrejmé. Existuje viacero špičkových dokumentárnych filmov aj pre mládež s touto tématikou pre tých čo by chceli niečo hlbšie, ale čo sa týka zobrazenia detského sveta, dobrodružstiev atď., to predstavuje silnú stránku tohto filmu. Tiež je dobre zobrazený pohľad na existenčné otázky, nepochopenie problémov dospelých v socialistickom režime detskými očami. ()

Reklama

Reklama