Reklama

Reklama

O trhu s orgány

(festivalový název) (TV film)
  • Kanada Tales from the Organ Trade (více)
Trailer
Kanada / Srbsko / Moldavsko / Filipíny / Turecko / USA / Izrael, 2013, 82 min

Obsahy(1)

Stovky tisíc lidí ročně umírají na selhání ledvin. Většina z nich se v přísně regulovaných zdravotnických systémech zkrátka nedočká dárce. Poptávka vysoce převyšuje nabídku, a tak se zoufalí pacienti obracejí na černý trh, kde prodávají své orgány ti nejchudší z rozvojových zemí. Filmový štáb procestoval USA, Filipíny, Kosovo, Turecko, Izrael, Kanadu, Moldavsko, aby přinesl svědectví dárců, pacientů, lékařů i žalobců. Investigativní dokument rozpoutává debatu o etických i právních aspektech celosvětového obchodu s lidskými orgány a klade provokativní otázku: Je morální zachránit vlastní život na úkor kvality života někoho jiného? (Jeden svět)

(více)

Recenze (4)

Alex 

všechny recenze uživatele

Tento problém s nedostatkem dárců a dlouhými čekajícími lhůtami na transplantaci je určitě komplikovaný. Morální odsouzení černého trhu s orgány je neoddiskutovatelné, ale vlastní trh s orgány (nějak úředně legalizovaný) už tak jasně nemorální není. Z filmu mi utkvěla v paměti nahraná scénka : Hořící dům, spousta čumilů a ve druhém patře dítě volající o pomoc. Přestože dole v davu běduje jeho zoufalá matka, nikomu se do plamenů nechce. Když matka vykřikne : "Dám tisíc dolarů tomu, kdo ho zachrání" , vyběhne z davu mladík s tím, že to zkusí. Vtom mu však zastoupí cestu úředník a řekne : "To nedovolím! To je vydírání! Dnes se pro peníze vrháte do plamenů a zítra byste byl schopen třeba prodat svou ledvinu!" Každý máme svou morálku, jiné je hodnocení dané problematiky z pohledu zdravého a určitě jiné bude z pohledu nemocného závislého na dialýze a čekající několik let na transplantaci... ()

Litsarch 

všechny recenze uživatele

"Před půl rokem zatkli obchodníka s ledvinami. Vydělal peníze. Zbohatl. Porušil zákon, ale zachránil stovky lidí. Já zákon dodržuji, ale nechám stovky lidí zemřít. Co je morálně správné? Já nejsem morální. Ten obchodník, který porušuje zákon, je morálnější. Zachránil stovky životů! Já ani jeden. Já se pohybuji v mezích systému, ale dělá se mi z toho špatně." Tento názor naprosto sdílím. Jak bylo v dokumentu také řečeno. Proč nezištně to legální je, ale za peníze to je již nelegální? Nezištné darování by přitom mohlo dál být. Je to na hlavu. Přitom legalizování by se zachránilo tisíce životů. A to jak dárců, tak příjemců. Příjemce by nezemřel na selhání ledvin a dárce, mnohdy s rodinou, na chudobu. Jenže to v tomto posraném systému nikdy nebude možné. Takže teď máme situaci, že každý den umírají tisíce lidí, kteří by mohli žít, protože se chtějí/musí chovat "morálně" a ti, kteří "nemorálně" zachraňují v ten samý čas stovky lidí jsou pronásledováni a zatýkáni... ()

Kalda69 

všechny recenze uživatele

Nj co k tomu dodat? Snad jen, ze se plno lidi shodne, ze ne vsechny zakony nejsou spravne a obcas i kdyz se tak tvari tak jdou proti moralnim hodnotam lidi. Stejne jako v tomto pripade, kde je nezakone dobrovolne prodat svoji ledvinu. To jestli clovek vyuzije ziskane penize pro zlepseni sve zivotni situace nebo je rozhazi v putyce uz je na kazdem jednotlivci a jeho preferencich. Vzdyt za krevni plazmu apod. se normalne plati, tak kde je problem? Samozrejme cerny trh je spatny, zvlast kdyz jsou do toho zapleteni lide nedobrovolne, ci umyslne zabijeni kvuli prekupnictvi organu ale podle tohoto dokumentu to bude nejspis cerny trh s organy ktery je jeste vic na vychod (napr. Indie, Cina apod.) BTW: Uz vim proc nelze prosadit placene darcovstvi. A pointa je jednoducha -> firmam zprostredkujicim transplantace by totiz vzrostly naklady o castky, ktere by museli vynalozit na odmeny darcum! ()

zjs 

všechny recenze uživatele

Trh s orgány je protizákonný z morálních důvodů. Prvním z nich je, že hlavně chudí by se tak stali zdrojem orgánů. Druhým, že by se nedostalo na chudé příjemce. Zaměříme-li se na darování ledvin, film vám ukáže první důvod v realitě. Jak takový obchod chudým dárcům dokáže zachránit budoucnost. Moralismus v druhém případě postrádá rozum. Jsou tři zdroje orgánů: živí dárce, zesnulý dárce a černý trh. Živý dárce u nás může darovat orgán pouze v rámci rodiny nebo dobrému příteli, bezplatně. Zlegalizování trhu s orgány by v rámci rodiny chudé nepostihlo. Darování orgánů od zesnulých by se zákonem řídilo podle současného systému, tedy bezplatně. Nabídka orgánů za peníze na trhu je dostatečná, ale bez legalizace trhu s orgány není možné poptávku pokrýt a zachránit tak mnoho životů. ()

Reklama

Reklama