Reklama

Reklama

Steven Universe

(seriál)
USA, (2013–2020), 34 h 58 min (Minutáž: 7–44 min)

Tvůrci:

Rebecca Sugar

Hrají:

Matthew Moy, Kate Micucci, Tom Scharpling, Dee Bradley Baker, Atticus Shaffer, Estelle, Kevin Michael Richardson, Godfrey, Eric Bauza, Toks Olagundoye (více)
(další profese)

Série(6) / Epizody(175)

Steven je tím příslovečným "mladším bráškou" strážkyň lidstva, Křišťálových drahokamů! Steven zatím nedokáže pořádně ovládat své kouzelné schopnosti, ale to mu nebrání, aby se nepřidal ke Garnet, Amethyst a Pearl na jejich kouzelných dobrodružstvích, kde se Stevenovi vždy nějakým nečekaným způsobem podaří vše zachránit. Za starých časů byla Země domovem jak lidí, tak celé řady různých Drahokamů – kouzelných bytostí s úžasnými schopnostmi, dalece přesahujícími ty lidské. Dnes už na Zemi zbyly jen Křišťálové drahokamy a jejich nejnovější člen, Steven! Křišťálové drahokamy jako ochránkyně lidstva putují do dalekých koutů světa a skrytých míst, která tu zbyla z Kouzelné éry. Prozkoumávají chrámy a podzemní chodby, hledají kouzelné artefakty a bojují s tajuplnými příšerami. (HBO Max)

(více)

Recenze uživatele JFL k tomuto seriálu (1)

Steven Universe (2013) 

Opravdový klenot mezi animovanými seriály. V době, kdy všichni sází na překotné tempo, afekt a vršení vyšinutých nápadů, přichází autorský projekt Rebeccy Sugar se svěžím konceptem, který harmonicky spojuje odvázanou obrazotvornost a atmosféru ospalého maloměsta s lehkou příměsí melancholie. Právě fakt, že tvůrci vytvořili svět s ohromnou fantaskní mytologií, ale přitom nám jej nepředkládají v bombastickém spektáklu, ale naopak se soustřeďují na jeho hořkosladkou každodennost, představuje jeden z klíčů k nekřiklavosti i maximální uhrančivosti "Steven Universe". Jednotlivé epizody navíc okouzlí nevídaně inteligentními scénáři, které jsou stejnou měrou bizarní, metažánrové i delikátně emotivní. Při tom všem ale středobodem seriálu zůstávají geniálně koncipované ústřední i vedlejší postavy. Jak říká autorka, seriál vychází z milostného vzplanutí mezi fantazií a realitou, což jednak popisuje zdejší zastřešující princip, kde fantaskní bytosti žasnou nad realitou stejně jako ty obyčejné nad nadpřirozenými jevy, ale vlastně také doslovně konstatuje i původ titulního hrdiny. Steven je novým přírůstkem do skupiny "drahokamů", jež jinak sestává z famózně charakterově odstíněných bojovnic s magickými schopnostmi, jež střídavě vůči Stevenovi vystupují jako cool mentorky, starostlivé opatrovnice i kamarádské ségry. Steven sám je evidentně předurčený k velikým věcem, ale sám své schopnosti ještě neumí ovládat. Právě pohled tohoto malého obtloustlého a uhrančivě roztomilého kluka, pro něhož je všechno magické nové, ale současně v základu obyčejné, seriál zprostředkovává divákům. Navíc Stevenova nesmělá dobrosrdečnost, snaha přiložit ruku k dílu, nemotorné objevování vlastních schopností, a především upřímná bezprostřednost a naivní nadšení jsou vyloženě neodolatelné. Celkový dojem zásadně dotváří výrazně stylizovaná kresba, která se namísto striktně naplňovaného designu postav díky hravé animaci proměňuje jako v karikaturním komiksu, syté barvy a chromaticky vychýlené ladění jednotlivých sekvencí, ale i famózní mix klávesové a elektronické hudby od dua Aivi & Surasshu. "Steven Universe" představuje i v rámci jinak vysoce osobitých a svobodomyslně obrazotvorných seriálů stanice Cartoon Network zcela ojedinělý skvost, jenž coby outsider neodzbrojí diváky svou sebevědomostí, ale zato si najde cestu přímo do jejich srdcí. ____ více k seriálu a celé tvorbě Cartoon Networku v článku pro A2 ()

Reklama

Reklama