Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Filmový debut režiséra Davida Caffreyho představuje netradiční černou komedii, odehrávající se v Severním Irsku v blízké budoucnosti. V hlavní roli se objevuje David Thewlis, který skvěle hraje zhýralého nádeníka, píšícího sarkastické politické články pro Belfastské noviny. Dan Starkey je magnetem na problémy. Když se setká s Margaret, veselou studentkou opilou vínem, situace se zkomplikuje. Začne s ní žít. Jednoho večera, když se vrací domů, najde Margaret ubitou téměř k smrti. Neznámý pachatel zanechal po sobě jedinou stopu, krví napsaný nápis Divorcing Jack. Batemanův scénář je mírně upravenou verzí jeho vlastní knihy. David Caffrey režíruje s rozhodnou a pevnou, ale i uvolněnou rukou a dává divákům šanci, aby spontánně reagovali na násilí. I po 25 letech televizních zpráv o krvavých bombových útocích IRA zůstali irští diváci kupodivu vnímaví přesně tak, jak to bylo znázorněno ve filmu. Je úspěchem, i když se značnou mírou cynismu, když Caffrey publikum rozesměje scénou, jak jsou hlavní hrdinové raněni po výbuchu bomby, jež explodovala v autu. Režisér tuto šokující scénu posunul do komediální polohy. Autoři chtěli poukázat na to, že Irové jsou pořád vnímaví ke svým problémům, vyplývajícím z konfesionálního a politického rozdělení. Metoda černého humoru tváří v tvář irské tragédii vystihuje mentalitu lidí, kteří v této těžce zkoušené krajině musí žít. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Pompeius 

všechny recenze uživatele

Hodně, hodně černá komedie. Ale velmi, velmi originální. Viděl jsem to poprvé už v 90. letech v televizi (asi na HBO) a to pod šíleným názvem Dvořák kontra teroristé (Divorcing Jack-Dvoržak je ona slovní hříčka s poslednínimi slovy Margaret). Když jsem ten film pak chtěl vidět znovu, dlouhá léta se mi ho kvůli tomu českému distributoraskému názvu, podle všeho brzy opuštěnému, nedařilo vyhledat. ()

kagemush 

všechny recenze uživatele

Asi jsem na rozdíl od autora textu obsahu koukal na jiný film. Protože ,,Divorcing Jack" jsou poslední slova Margaret. Kdyby to tam bylo napsaný, byla by pointa slovní hříčky (zkomoleniny) v čudu.--Jinak tmavěčerná výborná ,,komedie". Z čeho jinýho si taky dělat prdel,když ne z toho co nás fakt štve,nebo děsí. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama