Reklama

Reklama

Inteligentní, ale značně nekonvenční, možná trochu bláznivá, ale hlavně dost sebestředná náctiletá Maria má momentálně nejeden důvod k obavám. Přesně k těm obavám, které dokážou lidský charakter napravit a dělají z namyšlených spratků dospělé jedince. Je těhotná, přítel od ní utekl, a i to se stalo důvodem, proč jejího otce schvátil infarkt. Nyní je sama, protože vlastní matka se jí zřekla a nechce s marnotratnou dcerou nic mít. Není proto divu, že Maria tráví čas bloumáním po městě a přemítáním, co vlastně bude dál. Osud nic moc. Každopádně právě díky němu nakonec potká Matthewa, temperamentního a výbušného mladíka se stovkou jiných problémů, s nímž ji možná ne zjevně, ale přesto pojí víc, než by oba původně mysleli. Kdepak, i když jste třeba po uši v blátě, stejně si vás může najít láska. Ve značně netradičním romantickém komediálním dramatu přicházejí Adrienne Shellyová a Martin Donovan pod velením hvězdy amerického nezávislého filmu Hala Hartleyho. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (27)

RHK 

všechny recenze uživatele

Zvláštní, těžký film z USA 90.-tých let s výtečně napsanými drsnými dialogy. Hrdinové - těhotná opuštěná Maria, s prací i vztahy s otcem nespokojený Matthew - od počátku počátku řeší složité problémy, jak vůbec přežít svou situaci. Maria je po hádce s otcem (který po ní rozčílením zemře) vyhozena z domu, agresívní Matthew je po té, co sevřel hlavu šéfa do svěráku, vyhozen ze zaměstnání. Vyřeší jejich problémy opakované čištění koupelny, posluhování ovdovělé matce, nebo ruční granát? Naleznou se svou příšernou povahou zalíbení alespoň v sobě navzájem? Mimochodem - označení komedie v hlavičce filmu na ČSFD mohl dát jen cynik, nebo člověk, který tohle životní drama neviděl. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=pIgv4Tvx3V0 ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Na youtube jsem viděl videoklip, kterej byl sestříhanej z tohoto filmu. Jelikož se mi písnička docela líbila, tak jsem to viděl tolikrát, že mi začalo vrtat hlavou, co je to za film. A nakonec jsem se na film podíval. Označil bych ho jednim slovem - divnej. Divný postavy, divný situace, divnej humor... Já jsem se na tuhle divnou vlnu nedokázal nějak naladit. Vyzdvihnul bych akorát pro mě do teď úplně neznámou Adrienne Shelly, která dokázala svou divnou roli zahrát naprosto uvěřitelně a přirozeně. Chtěl jsem se podívat na nějakej "normální" film, kde hrála, ale koukám, že za svůj krátkej život toho moc natočit nestihla... ()

betelgeuse 

všechny recenze uživatele

RESPECT + ADMIRATION + TRUST = LOVE (?). Klasický Hartley v nejlepší formě mixuje humor s depresí a na místo nějaké precizní charakterové studie nebo katarzního „dějáku“ se soustředí na nevtíravě jemnou výpověď navlečenou na typicky americké vyděděnce (hloupá těhotná holka a nas*raný mladý muž), lehce absurdní stylizaci a především jeho typicky rychlé, ostře řezané a až muzikálně rytmizované dialogové výměny. A taky je to dobrá legrace, s typy jako dominantním tatíkem chorobně háklivým na špínu nebo jeho synem (hrdinou), který si nakumulovanou zlobu ventiluje rozdáváním přesně mířených ran do žaludku, zavíráním hlavy nadřízeného do svěráku a nošením ručního granátu. ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Nevím, komu se HH upsal, aby svedl točit takovéhle filmy (první komentář/kompliment jsem složila u Simple Men, dodatek pak u snímku Ned Rifle, viděla jsem ale celou řadu jich - až na to, že Hartleyovy filmy řadu netvoří, je to předivo, vzájemně propletené a dourčující - i tady, u filmu, který se do tri/tetralogického kompletu Henry Fool-Fay Grim-Ne Rifle neřadí, se alespoň autor knihy Člověk a všehomír jmenuje Ned Rifle - což je milý, vtipný detail, laskavě připomínající, že všechno vzájemně rezonuje a cosi niterného a privátního zrcadlí), jisté je, že musel slíbit, že v každém snímku někdo pronese větu "Drop dead!" Baví mě to, pro sebe filmům Hala Hartleye začínám říkat "bujóny", jsou výživné, hutné, přitažené, chutné, oblažující a esenciální - ozdravné. *~~ ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Marie hledala duši, která ji zachytí, až bude padat z betonové hradby. Z vejšky na znak a prásk! Matt nehledal nikoho. Holka mluvila a mluvila, až mezi matčiným šikanováním a zjištěním, že čeká bytost, našla onu nepříčetnou duši, která nejenže ji zachytila, ale celkově ji protočila vzhůru nohama a dala šanci ukázat se. Vzájemná důvěra je úžasná. Ať už mluvím o tomhle filmu nebo tak nějak...no prostě životně. Chápete? Je tam smůla, která se lepí na paty, špína světa..snad i životní moudra? Spletitá, životní cesta je úděl každýho z nás. To jsem si nikde nepřečet, to vím sám od sebe. Z oslnění a smutku, kterej mě občas přepadl, že jim nemůžu helfnout, mě napadlo, jak moc byl svět na hlavu, když mladičkou Adrienne Shelly nenechal ani pořádně se nadechnout. Z úcty k této mladé herečce, která byla světluškou filmu, posílám tam nahoru vřelej dík... ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Zvláštní film, na který si musí člověk zvyknout. Chvíli mi trvalo, než jsem přijal jeho místy drsnou poetiku, ale pak se z toho vyklubal docela hluboký zážitek. Přes všechny pitoresknosti, kterými příběh autoři protkali, je koneckonců všechno uvěřitelné a přirozené. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Rozbité rodiny, nezodpovední otcovia a manželia, opustené frustrované ženy, ukradnuté deti, potraty. Toť vývin vzťahov ku koncu minulého storočia a pokračujeme v tom ďalej. A k tomu ešte televízie, bez ktorých by náš život v rodinnom kruhu bol absolútne nemysliteľný. Preto je najlepším džobom ich oprava, teda aspoň v tých dväťdesiatkách, v analógových dobách, ale bacha, nastupuje už CD. Hartley sa pohráva s viacerými motívmi, v popredí sú stále ale prepracované vzťahy, ústredný (potenciálny) pár by mal dostať kažého milovníka netradičných romancí.Sledovanie Trust je veľmi príjemne strávený čas, avšak so značne temnými tónmi. A možno po jeho konci začnete premýšľať o tom, čo je to láska, trochu odlišným spôsobom. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Hviezda amerického nezávislého filmu nakrútila film a odo mňa sa asi očakáva, že budem snobsky ochkať nad peripetiami vzťahov, hĺbkou myšlienok a odkrytými pravdami. Ani náhodou! Tých 5 - 6 psychotikov sa viac-menej neúspešne pokúša prežiť so svojimi problémami a ja sa nemám čoho chytiť. Ani jedna z postáv nevzbudzuje vo mne sympatie, či aspoň účasť. Tak mi ostalo iba pozerať sa na dianie očami výskumníka sledujúceho správanie laboratórnych krýs. Ten je aspoň za to platený. Ja iba naštvaný. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

V mnoha ohledech depresivní, dramatické, občas vtipné ale přesto romantické. Nezávislá romantika se všemi klady (herci a reálné vyznění příběhu) i zápory (utahaný děj). ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Stačily mi tři filmy z let 89-92 a mám jasno, že Hartley > Jarmusch. Zvláště, když ten ve stejném období točil pro mě nezajímavé, chladné a ještě k tomu povídkové Tajuplné vlaky a Noci na Zemi. První polovina je zábavnější druhé (zejména úvodní scény jako čištění koupelny nebo svěrák jsou top-notch), ale i tak skvělá věc, narvaná říznými dialogy a situacemi jako vyseknutými z reality. "Family is like a gun. You point it in a wrong direction, you´re gonna kill somebody." ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

betelgeuse to napísal presne, nemá zmysel preklad do slovenčiny. TRUST me ! ! ! ! Btw, Quentin sa určite nechal inšpirovať: "Where is dad ? DEAD. Dad ? DEAD." Potenciál dlhodobo kultovej záležitosti - videl som dva dni za sebou a oba dni sa BÁječne BAvil. ()

5150 

všechny recenze uživatele

Příběh o lásce a zodpovědnosti, ale také o vzdoru vůči otupělé rodičovské generaci.. Film získal několik festivalových cen a na Febiofestu 2005 ho osobně uvedl režisér Hal Hartley. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Tohle je tak podivný film, ale celkem snadno se vám dovede dostat pod kůži postavami, které jsou tak nějak dobře napsané, realistické, ale přitom karikované. Není to třeskutá komedie, ale přesto je to celé tak hezky postavené na hlavu, že se prostě musíte smát. Anebo od filmu odejít znechuceni. Já jsem se bavil. ()

Cushing 

všechny recenze uživatele

Podivnůstka, s kterou jsem nejdřív zápasil, aby se mi pak zalíbila. Míra stylizace mě poněkud vyvedla z míry, chvílemi mi to připomínalo divadlo Sklep, pak zase nějakou recitaci na plátně, je to velmi povídavé, a přece ne upovídané. A pak tam vpadne "opravdovost" a divák jí věří a veze se na její lopatě, což je ošidné, ovšem to riziko se vyplácí. Rozodně jsem teď zvědav na další dílka pana Hartleyho. Udělat si z takových filmů "vlastní nezávislé léto" -- toť jeden z návodů, jak přetlouct prázninový čas, pro ty, kteří na vodu opravdu nejezdí a od nabídky programů české televize už pranic nečekají. ()

derryl 

všechny recenze uživatele

Hal Hartley je zajímavý tvůrce a nezávislost z filmu přímo čiší. Osudy postav jsou prázdné, záměrně. Muselo to tak být. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

[3,5*]     "He's dangerous but sincere." "Sincerely dangerous." "No, he's dangerous because he's sincere."     Nezávislá komediálna dráma zaradená v zozname 1001 filmov, ktoré musíte vidieť, než umriete. Rovnako ako v prípade predchádzajúceho režisérovho filmu The Unbelievable Truth (1989) sa dej odohráva v dosť bizarnom svete s bizarnými postavami a takisto tu v hlavnej role hraje výborná Adrienne Shelly. Ten svet síce pôsobí dosť bezútešne (čo sa môže pokašľať, to sa i pokašle), film sa ale napriek tomu veľmi dobre sleduje kvôli jeho výbornej atmosfére, perfektne zapadajúcej hudbe a osviežujúcemu čiernemu humoru. Na pretrase tu sú viac než problematické rodinné vzťahy, hlavne vzťahy medzi deťmi a rodičmi, kde takmer všetci trpia na citovú vyprahnutosť (a najmä rodičia tu sú vykreslení ako poriadne mrchy).     "Why do you put up with me like this?" "Someone had to." "But why you?" "I just happened to be here." ()

Oralfabet 

všechny recenze uživatele

Nejdřív jsem moc nevěděl, co si o tom myslet, na kombinaci značně depresivního obsahu a tak nějak odlehčené nálady s občas ne zrovna přirozeně znějícími dialogy, jsem si musel chvíli zvykat. Navíc dokud se neobjevila Edie Falco, nikoho z herců jsem neznal. Ale s každou minutou se mi to líbilo víc a na konci už jsem se do toho víceméně zamiloval a protagonistku jsem si fakt oblíbil. Prostě celkem příjemně pesimistická, ne přímo bizarní, ale rozhodně dost netradiční romantika. Silných 8/10 ()

Reklama

Reklama