Reklama

Reklama

Muž bez minulosti

  • Finsko Mies vailla menneisyyttä (více)
Trailer 2
Finsko / Německo / Francie, 2002, 97 min

Režie:

Aki Kaurismäki

Scénář:

Aki Kaurismäki

Kamera:

Timo Salminen

Hrají:

Markku Peltola, Kati Outinen, Juhani Niemelä, Kaija Pakarinen, Sakari Kuosmanen, Annikki Tähti, Anneli Sauli, Elina Salo, Outi Mäenpää, Esko Nikkari (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Z vlaku přijíždějícího do města vystoupí muž s cestovní brašnou, ale ještě než stačí dorazit na místo určení, je přepaden, zmlácen do bezvědomí a okraden. Muž se nějakou dobu potácí na hranici života a smrti, ale díky péči dvou bezdomovců se po čase uzdraví, aniž ovšem nabude ztracenou paměť. Neví, jak se jmenuje, odkud přišel, čím je, nicméně projevuje činorodost, jíž imponuje nejen svým novým přátelům bezdomovcům, ale i nepříliš půvabné a nemladé důstojnici Armády spásy Irmě. Poté, co ho odmítne pracovní úřad, protože nemá jméno ani doklady, začne muž vypomáhat v kancelářích místní Armády spásy a sbližuje se nejen s Irmou, ale také s kapelou, která si pod jeho vedením osvojí zbrusu nový repertoár a stane se populární. Po konfliktu s policií, jež zveřejní fotografii člověka, který neví, kdo je, se přihlásí mužova minulost. Jak s ní naloží, když už si vybudoval novou identitu a je mu v ní dobře?

Film byl v rove 2002 oceněn v Cannes Velkou cenou poroty a představitelka Irmy Kati Outinen získala Cenu za ženský herecký výkon. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (142)

honajz2 

všechny recenze uživatele

Zatím to nejlepší, co jsem od Kaurismäkiho viděl. Muž bez minulosti je film se zvláštní atmosférou, která mě do filmu vtáhla už od začátku a až do konce mě nepustila. Příběh to má zajímavý (kdo by podle obsahu čekal, že ho čeká klasický příběh o ztrátě paměti, tak musím podotknout, že opravdu ne), má to i sympatické postav, je to dobře natočené... Prostě se jedná o další Kaurismäkiho povedený film, ale tenhle mě bavil o něco víc, než ty, co jsem od něj viděl. Celkově je to takový příjemný film, na který bych se klidně podíval znovu. 5* ()

Topco 

všechny recenze uživatele

Akiho postavy väčšinou hľadajú útek zo spoločenského okraja. Tu je príbeh ozvláštnený o (thrillerový) aspekt amnézie, vplyvom ktorého sa hl. postava dostáva priamo a doslova na perifériu spoločnosti, medzi bezdomovcov a Armádu spásy. (Westernové) Klišé o príchode cudzinca vlakom je ironizované: ani on sám nevie, kto je. Tak, ako mám rád Akiho postavy, tejto konkrétnej láske som však akosi neveril. Nekazilo mi to našťastie celkový dojem z filmu. Za režisérove trademarky tu kopú: dvorní herci (v Cannes ocenená Kati Outinen, zosnulý Matti Pellonpää na fotke zavesenej v bare), mlčanlivosť, absurdnosť, jukebox, psík, vystúpenia kapely. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Miluji Kaurismakiho minimalismus, ktery me proste bavi, at je dej filmu sebevic absurdnejsi. Vse podporeno skvelymi hereckymi vykony. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

hovorte si čo chcete, mne sa tento spôsob filmu páčil, a zabavil som sa. Dej, .... postavy... dialógy .. ba i samotný príbeh ... všetko tak nejak navodené do zvláštneho až absurdného stavu .. čo napokon filmu dalo charakteristicky rys - a charakter. Film odporúčam sledovať s titulkami a užijete si "dokonalost absurdity! .... hihi ... a na záver .. taká milá spomienka na ... "Smúti snáď strom za svojim opadaným lístím? " :) ()

Flyer 

všechny recenze uživatele

Nebýt hrozných hereckých výkonů a mizerných dialogů, zajisté by se jednalo o skvělý film. Právě herci jsou největším zklamáním. Od snímků tohoto typu očekávám procítěné výkony, opak je zde pravdou. Herci své role ztvárnili bez sebemenšího zaujetí, kromě toporného stylu mluvy byly rovněž nepřirozené jejich pohyby a gesta (jako by herci byli před kamerou nervózní nebo co). Kladnými stránkami filmu je jednoznačně příběh a celková myšlenka, přesto jsem čekal mnohem více. ()

Mitzi 

všechny recenze uživatele

Hodně zvláštní film, který se určitě nemůže líbit "všem". O kousek nebo i o hodně mi posunul vnímání některých věcí, na které jsem si dřív udělala jiný názor... jen se to nedá moc popsat slovy, je to POCIT. Geniální režie, jakoby zbytečné záběry kamery... a pak právě ty mnohými zmiňované "špatné herecké výkony" se mi strašně líbily, to je důvod, proč se tomu příběhu dá naprosto věřit. Většina z nás jsme ve vlastním životě "špatnými herci". Zkuste se natáčet půl dne kamerou a pak se na to koukat :-D Každopádně se mi moc líbila myšlenka, že spoustu věcí člověk nemusí řešit, protože se prostě "vyřeší samy", když nic moc neočekáváme... ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že Kaurismakiho začínám obdivovat za jeho schopnost natočit zábavný film s minimem postav, děje a prostoru. Jeho výprava vskutku není nákladná. Film by měl být vlastně naprosto stupidní slátanina a na první pohled i tak vypadá, ale jednotlivé scény do sebe skvěle zapadají, jsou dotažené, propracované, zkrátka to šlape jako hodinky. Celý film jsem jen zíral, jak to může být jednoduché a přitom tak dobré. Je to velký klasik, ten Kaurismaki. ()

Tommy.D 

všechny recenze uživatele

Tak jako spousta Kaurismäkiho hrdinů i tento je hned zpočátku v nezáviděníhodné situaci. Co se mi ale na muži bez minulosti líbí, je způsob, jakým svoji situaci přijímá. Neztrácí odhodlání, odvahu, naději, nenechá svět plynout kolem sebe. Nečiní mu problém bydlet v bezdomovecké kolonii, hledat (byť mizernou) práci... Nikdy není tak blbě, aby nemohlo být ještě hůř. ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Málem jsem v pokušení přihodit i pátou. Jako starého zmlsaného kocoura mě nesmírně těší, když někdo umí vést film nečekanými cestami, aniž by přitom dělal divákovi naschvály. Jemný „prkenný“ humor též dokonale sedl, zvlášť dialogy s hlídačem kontejnerů jsou neodolatelné (hlavně na to prosím vás nekoukejte s dabingem). Hodně si cením i toho, že je tu Aki pořád svůj a přitom zase jinej, což je schopnost, která možná trochu chybí bráchovi Mikovi. Jo a Mattiho fotka na zdi v hospodě mě normálně dojala. ()

rockwoman 

všechny recenze uživatele

"Boží milosrdenství vládne v nebesích, ale tady na zemi si lidé musí pomoct sami." ...Tento milý film budiž důkazem toho, že i rána do hlavy štěstí přináší. ()

mcleod 

všechny recenze uživatele

Lehký existenciální film se záblesky humoru. Chlápek bez úřední identity a bez minulosti si buduje nový život v nejnižších patrech společnosti odměřeného severského velkoměsta a pomalu zjišťuje, kým vlastně je. Časem se dozví i svoji starou identitu, ale přesto zůstane u svého nového života, který, přestože je těžší a "špinavější", je hlubší a zajímavější než ten starý. Občas je lepší vše hodit za hlavu a začít od začátku a od samého dna... ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Je veľmi príjemné zistiť, že [spoiler] aj keď bol hlavný hrdina M na začiatku filmu štyrikrát zabitý [koniec spoileru], ľudská dobrota na tom svete nevymizla. Tej sa mu dostane v rôznych podobách a režisér si z toho všetkého aj z diváka robí pekne krásne dobrý deň. Dokázal som na tú vlnu naskočiť a už som sa viezol, veľmi príjemne, až do konca. Veľké neduhy spoločnosti, aj tie malé ako nevšímavosť, sú naservírované pekne na podnose v divadelnom spracovaní, až som očakával, že niekde vykuknú hlavy divákov z obecenstva. ()

Nepi 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film o muži,který po přepadení ztratí všechnu svou paměť a potuluje se světem, až narazí na skupinku lidí,kteří jsou schopni mu pomoci...V dnešní době americký filmů je tento film trochu jiný, i když zvláštní kafe...Ale kafe, na kterém si pochutnáte!!! ()

Thurin 

všechny recenze uživatele

Miluji Kaurismäkiho humor. Muž bez minulosti navíc, přestože ukazuje život na okraji společnosti, je nevtíravě optimistický. Možná i lehce naivní, ale hezky a pomalu. ()

Související novinky

Pondělky s Akim Kaurismäkim na Dlabačově

Pondělky s Akim Kaurismäkim na Dlabačově

12.02.2018

Únorové a březnové pondělky budou v kině Dlabačov ve znamení filmů od finského režiséra, jednoho z nejvýznamnějších evropských filmových tvůrců Akiho Kaurismäkiho. Těšit se můžete na jeho režijní… (více)

Reklama

Reklama