Reklama

Reklama

Muž bez minulosti

  • Finsko Mies vailla menneisyyttä (více)
Trailer 1
Finsko / Německo / Francie, 2002, 97 min

Režie:

Aki Kaurismäki

Scénář:

Aki Kaurismäki

Kamera:

Timo Salminen

Hrají:

Markku Peltola, Kati Outinen, Juhani Niemelä, Kaija Pakarinen, Sakari Kuosmanen, Annikki Tähti, Anneli Sauli, Elina Salo, Outi Mäenpää, Esko Nikkari (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Z vlaku přijíždějícího do města vystoupí muž s cestovní brašnou, ale ještě než stačí dorazit na místo určení, je přepaden, zmlácen do bezvědomí a okraden. Muž se nějakou dobu potácí na hranici života a smrti, ale díky péči dvou bezdomovců se po čase uzdraví, aniž ovšem nabude ztracenou paměť. Neví, jak se jmenuje, odkud přišel, čím je, nicméně projevuje činorodost, jíž imponuje nejen svým novým přátelům bezdomovcům, ale i nepříliš půvabné a nemladé důstojnici Armády spásy Irmě. Poté, co ho odmítne pracovní úřad, protože nemá jméno ani doklady, začne muž vypomáhat v kancelářích místní Armády spásy a sbližuje se nejen s Irmou, ale také s kapelou, která si pod jeho vedením osvojí zbrusu nový repertoár a stane se populární. Po konfliktu s policií, jež zveřejní fotografii člověka, který neví, kdo je, se přihlásí mužova minulost. Jak s ní naloží, když už si vybudoval novou identitu a je mu v ní dobře?

Film byl v rove 2002 oceněn v Cannes Velkou cenou poroty a představitelka Irmy Kati Outinen získala Cenu za ženský herecký výkon. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (142)

myc-hal 

všechny recenze uživatele

Ten film mi sedl jako ... prostě sedl dokonale. Uvědomil jsem si, jak mi je evropský styl vyprávění bližší a Kaurismäki mě přeqapil svým humorem. Lehký naivismus nebo spíše hlazení po duši (hlavnímu hrdinovi se zkrátka vše, krom toho, že jej málem zabijí, daří) mi přišel jenom vhod. (FK, 1.3.2012) ()

galiyosha 

všechny recenze uživatele

Keď sa jedná o točenie filmov, v ktorých viamenej o nič nejde, Kaurismaki je jednoznačne svetovou špičkou. MUŽ BEZ MINULOSTI je asi jeho najpríjemnejšie a najprístupnejšie dielo. Hodnotiť herecké výkony ako zlé je pomerne scestné, lebo akoby komixovo-karikujúci štýl vykresľovania postáv je pre Kaurismakiho typický. ()

Empire 

všechny recenze uživatele

Tento film je podán jako realita s humorem. Filmy ze severních zemí Evropy jsou často herecky a s dialogi velice podobné, narozdíl od jiných je tento napůl humorný (což ostatní jsou těžká a často i pesimistická dramata). ()

Dr.Cilka 

všechny recenze uživatele

Uzasny absurdny humor je hlavnou devizou tohto snimku, ktory ukazuje ze kazdy zivot sa da zit, a ze aj na tom najvacsom smetisku sa da vyhrabat stastie. ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Můj druhý Kaurismäki a opět velmi dobrý! Absurdní příběh, absurdní dialogy, postavy hořce komediální. Půjdu po této finské stopě, jako ohař a myslím, že se budu bavit! ()

Vabr 

všechny recenze uživatele

Už nápad mi zněl dobře a dobré to bylo. Čekal jsem však, že ze snímku bude čišet větší drama a úvaha nad tím, že pokud bychom ztratili paměť a začali nový život, později k paměti přišli zpátky, ale už měli vybudovaný nový život, jestli se do něj budeme chtít vrátit zpět a nebo ne. Byl náš předchozí život lepší? Jak moc by se lišil náš druhý život? Podle jakých priorit se budeme řídit. To mi přišlo, že ve filmu moc cítit nešlo. Ale jako nápad na úvahu to je pěkný. Každopádně má film příjemné herce, obyčejný pěkný postup příběhu (sleduje se to hezky) a lze nahlédnout i do života bezdomovce. Vyhodnocení: Líbí se mi, jak scéna v nemocnici působí napůl skutečně a napůl neskutečně ()

depp 

všechny recenze uživatele

Bohužel netuším, co je na tom dobrého. Je to můj první kontakt s Finskou kinematografií a ten film opravdu vypadá dost finsky - je takový syrový s velmi divným humorem a divnými hereckými výkony. Opravdu nevím jestli je to umělecký záměr, nebo ne, ale každopádně mě to nezaujalo. ()

PanthercOY 

všechny recenze uživatele

Je to takovy poctivy petihvezdickovy snimek. Nebyl jsem z nej tzv. hotovej, nicmene ume zachycoval jinak nesdelitelne, a to jak by se lide chovali a jak by mluvili, kdyby misto toho nedelali ty opicarny, ktere se naucili. Poeticke a uprimne. ()

awokado 

všechny recenze uživatele

v tomto filmu mě herecké výkony připadly jaksi strnulé a jejich dialogy byly příliš formální, strojené -- že by to byl záměr režiséra?? ()

lenzi 

všechny recenze uživatele

Lahôdka pre diváka, ktorému sedí tá zvláštna Kaurusmäkiho "poetika" a herectvo-neherectvo postáv vo filme. U mňa spolu s Bohémskym životom to najlepšie od Akiho. A aj keď sa nejedná čisto o komédiu, nasmial som sa ešte viac, ako trebárs na Leningradských kovbojoch. ()

hero_bk 

všechny recenze uživatele

Kaurismäki je geniální!! Naprosto geniální film po všech směrech! Nevím, kdy naposledy jsem dostával u filmu takové záchvaty (nenuceného) smíchu, ačkoli ten film v podstatě vůbec vtipný není. Zbožňuju Kaurismäkiho styl, kde všechno dokáže vyjádřit minimem slov a s ještě méně emocemi. Přepadení banky pofinsku je úžasné, zvlášť scéna v trezoru (Dochází nám vzduch. Hm.). Celkově se jedná o jeden z nejlepších filmů, co jsem měl tu čest vidět. Čest Kaurismäkimu! Díky tomuhle bude nesmrtelný! ()

pepino 

všechny recenze uživatele

Krásně toporné dialogy, skoro bezemocionální scény, žádné zbytečně rychlé pohyby, k tomu ještě typická finská hudba které jsem na chuť vůbec nepřišel ale bez níž by to bylo poloviční... Prostě někdo Kaurismakiho poetiku přijme, někdo do ni kopne... Napadá mě snad jedno přirovnání : "Finský Jarmusch".. ( i když Jarmuschovi jsem přišel na chuť více) ()

Hank 

všechny recenze uživatele

Příjemně bizardní komedie...jenom by mě zajímalo, zda ty šíleně prkenné herecké výkony byly schválně nebo to vyplynulo ze situace a nebo to prostě bylo nechtěné?:) ()

nooly 

všechny recenze uživatele

Důkaz, že síla diváckého zážitku se nemusí měřit jen počtem vybuchnutých aut. Přičtěme laskavý humor a skvělou hudbu. Od nynějška beru tento snímek za svoji srdeční záležitost. ()

vitac. 

všechny recenze uživatele

Další z Kaurismäkiho citlivých filmů o záhybech lidského života. Rukopis je jasný - zalíbení v "dřevním" rocku, postarších vozech, jídlu, pití a dýmu, oblíbená množina herců, ... Pomalé tempo a svérázné dialogy (které někoho nudí, ale jiný - třeba já - si je vychutnává a zdají se mu, mimo jiné, vtipné:)), jakási stydlivost a opatrnost romantické roviny, krásná kamera... Pro mix toho všeho nemůžu jeho filmy nemilovat. Snad jediné, co Muž bez minulosti lehce postrádá, je údernost snoubící se s kratší stopáží, jakou měla například "Taťána", film podobný a přesto úplně jiný. Čas navíc ale nepřišel nazmar a o to detailnější svět nám režisér/scénárista nabízí... Čtyři a půl. ()

MeGab odpad!

všechny recenze uživatele

Odpad jsem dal nejspíš kvůli tomu, že jsem čekal komedii a dostal film v podstatě úplně o ničem. Jeden něco říká, všichni ostatní prkenně stojí a čumí, někdy na hovořícího, jindy doblba. ()

Muso

všechny recenze uživatele

Velmi ťažko ohodnotitelný snímok.Na jednej strane nezmyselné scény, ktoré akoby parodovali sami seba, čo netuším či bolo zámerom(hneď scéna v nemocnici, rozhovor bezďákov pri obede,..). Dialógy takťiež niekedy na úrovni ľudí postihnutých vyšším stupňom demencie a niekedy hodne vtipné(napr..."co sem dlužen?..nic..když mě uvidíš ležet hubou k zemi otoč mě na záda") Ale naproti tomu zas ploché herecké výkony a ako som už spomenul nelogické samoúčelné posuny v deji..Je to prvý film od Kaurismäkiho čo som videl a tak si asi ešte s hodnotením počkám na ďalšie, abych mohol aspoň vytušiť či všetko to čo som postrehol bolo zámerom, alebo to ten chlapík proste ináč nevie:) ()

Neth 

všechny recenze uživatele

Další Kaurismäkiho pohled na lidi na dně. Toporní herci, kteří odříkávají vážným hlasem podivné věty. Normálně (a oprávněně) by to film odsoudilo do věčných lovišť. Ale u Muže bez minulosti to je jiné, sice to může znít prapodivně, ale o tohle tu právě jde, to filmu dodává ono je ne sais quoi. Navíc jsem se s Peltollou a Outinen po Kauvas pilvet karkaavat cítila jako na schůzce se starými známými a to rozhodně není špatný pocit:o) ()

Související novinky

Pondělky s Akim Kaurismäkim na Dlabačově

Pondělky s Akim Kaurismäkim na Dlabačově

12.02.2018

Únorové a březnové pondělky budou v kině Dlabačov ve znamení filmů od finského režiséra, jednoho z nejvýznamnějších evropských filmových tvůrců Akiho Kaurismäkiho. Těšit se můžete na jeho režijní… (více)

Reklama

Reklama