Reklama

Reklama

Muž bez minulosti

  • Finsko Mies vailla menneisyyttä (více)
Trailer 1
Finsko / Německo / Francie, 2002, 97 min

Režie:

Aki Kaurismäki

Scénář:

Aki Kaurismäki

Kamera:

Timo Salminen

Hrají:

Markku Peltola, Kati Outinen, Juhani Niemelä, Kaija Pakarinen, Sakari Kuosmanen, Annikki Tähti, Anneli Sauli, Elina Salo, Outi Mäenpää, Esko Nikkari (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Z vlaku přijíždějícího do města vystoupí muž s cestovní brašnou, ale ještě než stačí dorazit na místo určení, je přepaden, zmlácen do bezvědomí a okraden. Muž se nějakou dobu potácí na hranici života a smrti, ale díky péči dvou bezdomovců se po čase uzdraví, aniž ovšem nabude ztracenou paměť. Neví, jak se jmenuje, odkud přišel, čím je, nicméně projevuje činorodost, jíž imponuje nejen svým novým přátelům bezdomovcům, ale i nepříliš půvabné a nemladé důstojnici Armády spásy Irmě. Poté, co ho odmítne pracovní úřad, protože nemá jméno ani doklady, začne muž vypomáhat v kancelářích místní Armády spásy a sbližuje se nejen s Irmou, ale také s kapelou, která si pod jeho vedením osvojí zbrusu nový repertoár a stane se populární. Po konfliktu s policií, jež zveřejní fotografii člověka, který neví, kdo je, se přihlásí mužova minulost. Jak s ní naloží, když už si vybudoval novou identitu a je mu v ní dobře?

Film byl v rove 2002 oceněn v Cannes Velkou cenou poroty a představitelka Irmy Kati Outinen získala Cenu za ženský herecký výkon. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (142)

kedluben 

všechny recenze uživatele

trapnost, neuchopitelný humor, zase ty barvy a skvělý auta, trochu prkenný herecký výkony... no prostě je to zase tady!!!! asi jsou i lepší jeho filmy, ale jinak... koncert. ()

brasek 

všechny recenze uživatele

Snímka zo života komunity bezdomovcov a chudákov. Zo začiatku taká sympatická melodráma a neskôr... no povedzme to tak, že príbeh svojím obsahom nie je zaujímavý, ale Aki Kaurismäki ho zaujímavým spravil. ()

Lukasenko 

všechny recenze uživatele

Tento snímek mě velmi překvapil a je to to nejlepší, co jsem za poslední dobu viděl. Mám rád jednoduché mezilidské příběhy, které dokážou pobavit, trochu i dojmout, ale nedosahují to prvoplnánovými postupy. Kdo tomuto snímku vytýká špatné herecké výkony, ten ho nepochopil. Na minimalismu totiž tato dokonalost stojí, ale rozhodně nepadá. Aki Kaurismäki sděluje světu jednoduchou myšlenku: "člověk může začít vždy odznovu, hlavně musí zůstat člověkem a s lidmi". ()

Monika001 

všechny recenze uživatele

První film Akiho Kaurismäkiho, který jsem měla šanci vidět. Nadchl mě tak, že chci vidět další. Pokud bych měla specifikovat žánr, zařadila bych ho do kategorie "nezařaditelný". Tento film má v sobě všechno, trochu akce, trochu romantiky, trochu dramatu, trochu absurdna, trochu komedie....Zkrátka všechno, co dnešní divák potřebuje. I když je Muž bez minulosti minimalistický snímek, budí velké ovace a bouře smíchu. Postavy disponují suchým humorem a vám chvíli trvá, než vám dojde, že to nemyslí vážně. Postavy jsou samy o sobě komické, asociální a v běžných životních situacích naprosto ztracené. Závěr by se dal označit za klišé, ale v ceém kontextu tak nepůsobí. Některé scény jsou přitažené za vlasy a vy zkrátka musíte příjmout alternativní realitu, kterou si pro vás pan režisér přichystal. ()

Wolfvater 

všechny recenze uživatele

Film to není snad špatný, ale když jsem se zamyslel, jestli bych si jej pustil znova, musel jsem uznat, že asi ne. Nezaujal tolik moc. Vlastně ani nevím důvod. Něco tomu prostě chybělo. ()

90125 

všechny recenze uživatele

Film ma svoj štýl a kúzlo. Akoby poviedka z Prazskej pětky. Chodiace roboty, ktore bez stipky emocii proklamuju svoje podivné texty. Svojska rozpravka, ktora zahreje pri srdci o ludoch, ktori jeden druhemu pomahaju, bez toho aby zato ocakavali odplatu. Vravim, rozpravka. Svojsky, sucho minimalistické, delikatne ironické. Skromnemu humoru neprekaza ani patetickost. Za socialnu dramu by som to neoznacil, na to je to prilis nadnesené. Je to pekné, ale druhy krat to vidiet nemusim. Asi by som sa nudil. 58% ()

moikan 

všechny recenze uživatele

Severania - tentoraz z Fínska zase nesklamali. Výborná atmosféra, spracovanie témy a hlavne vizuálne je to krásne, čisté a zároveň seversky temné. ()

quinnet 

všechny recenze uživatele

Je to prvý film tohto režiséra, ktorý som videl. Veľmi jednoduché až prostoduché dialógy, čudný strih a kamera, diskutabilné herecké výkony - toto všetko hovorí za maximálne 2 hviezdičky. Lenže ono tak nejako funguje. Film má atmosféru, ktorá ma jednoducho dostala - dávam štyri hviezdičky. Piata je za vynikajúcu hudbu - škoda, že sa nedá kúpiť soundtrack. ()

el.magiko 

všechny recenze uživatele

Vysokoprocentní pomalu plynoucí velmi milá tmavá/černá komedie (samozřejmě nejen) o lásce, obohacená finskou nesmělostí a tou NEJSUŠŠÍ značkou geniálního HUMORu (nemohu nevypíchnout alespoň drsňáka šmelináře Anttilu, "pro přátele Bič Boží" a postavy pronášející montypythonovsky zavánějící věty s ledovými výrazy ve tvářích)! Herecké výkony jsou přesně takové, jakých je třeba a v dialozích nepadne ani jedno nadbytečné slovo. Ušito na míru! ()

HRom99 

všechny recenze uživatele

Kľudne by som si to pozrel ešte raz už len kvôli tým vtipným dialógom. Scénky s pobrežným policajtom alebo pri prepade banky fakt nemajú chybu. Kam sa hrabú americké thrillery! ()

bloks 

všechny recenze uživatele

Trochu nudný film, dosť pomalý, s nevýraznými hercami a podivnými dialógmi. Akurát námet zaujal.. Tento film je dosť preceňovaný, Kaurismäki má lepšie filmy. ()

farky 

všechny recenze uživatele

Moje prvé stretnutie s Kaurismäkiho tvorbou dopadlo na výbornú. Milá romantická zápletka s prekvapivo príjemným koncom. Zvláštne úsečné dialógy mi najskôr prekážali, ale tie vlastne dodávali filmu na autentičnosti. Viacerí komentujúci píšete o dabingu. rtvs dávala film samozrejme v pôvodnom znení s titulkami. Dabovať takýto film mi príde zvrátené. ()

TylerD. 

všechny recenze uživatele

Teda kam se hrabou Angláni se suchým humorem. Celou dobu jsem nevěděl, jestli jsou to vtipy nebo jestli jsou seveřani takoví :) Kuriozní příběh. Doporučuju i když dávám jen lepší tři. Film je to kvalitní. Jo a zapomněl bych - místy super hudba. ()

Související novinky

Pondělky s Akim Kaurismäkim na Dlabačově

Pondělky s Akim Kaurismäkim na Dlabačově

12.02.2018

Únorové a březnové pondělky budou v kině Dlabačov ve znamení filmů od finského režiséra, jednoho z nejvýznamnějších evropských filmových tvůrců Akiho Kaurismäkiho. Těšit se můžete na jeho režijní… (více)

Reklama

Reklama