Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V osamoceném venkovském domě vyprávějí hosté podivné historky, připomínající noční můry. Příběh psychicky labilního břichomluvce, jehož dožene k šílenství vlastní loutka, je jen jedním z mnoha vrcholů tohoto povídkového hororu, na němž spolupracovali čtyři nadaní režiséři. (oficiální text distributora)

Zajímavosti (7)

  • Podle autora biografie zpěvačky a herečky Elisabeth Welchové Stephena Bournea byla její postava Beulah "průlomem v zobrazování černošských žen ve filmu... poprvé byla černošská žena ve filmu zobrazena jako nezávislá, úspěšná a nápaditá". Welchová se účastnila vyvíjení zápletky filmu a byla v titulcích uvedena po boku tehdejších hereckých superhvězd typu Michael Redgrave. (Morien)
  • Vánoční příběh byl inspirován skutečnou událostí, když byl v roce 1860 zavražděn čtyřletý Francis Saville Kent. K vraždě se později přiznala jeho šestnáctiletá nevlastní sestra Constance. (Oktavianus)
  • Podle amerických distributorů byl film příliš dlouhý, a tak ve verzi pro USA vystřihli golfový příběh a příběh s vánočním duchem. Tím ovšem tamní diváky zmátli, protože ti nemohli pochopit, co dělá Michael Allen z příběhu o vánočním duchovi v propojovací lince filmu. (Oktavianus)
  • Film získal ocenění na Mezinárodním filmovém festivalu v Locarnu v roce 1946 v kategorii nejlepší scénář. (Oktavianus)

Reklama

Reklama