Reklama

Reklama

Černošice

všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní
Rakousko-Uhersko, 1913, 3 min

Obsahy(1)

Výletníci na říční plovárně v rekreačním letovisku Černošice. Film vznikl v produkci firmy Illusion, která působila do začátku 1. světové války v Praze a vyráběla kromě filmových aktualit a dokumentárních filmů i hrané snímky. Většina její produkce je pokládána za nedochovanou. (oficiální text distributora)

Recenze (3)

Radko 

všechny recenze uživatele

Výletníci vystupujú z vlaku. Počas následnej pešej prechádzky okrem vyfešákovaných pánov a dám vidieť chlapčenskú strkanicu. Pohybujúca kamera vzápätí zachytáva zábery mestečka, rieky a jej brehov. V závere vidieť drevené rady prezliekacích búdiek a návštevníkov plavárne. Dobový kolorit umocňujú okrem dymiacej parnej lokomotívy najmä oblečenia výletníkov a ich kúpacích úborov. Zvláštne pôsobí dvojjazyčný názov železničnej stanice: Černošice-Černošic. Mimochodom, klobúčníci a výrobcovia baretiek museli mať v prvej štvrtine 20. storočia v Rakúsko - Uhorsku raj. Bez pokrývky hlavy nevidieť jediného muža či chlapca a taktiež dámy často vidieť s ozdobami hlavy - teda pokiaľ nedali práve prednosť prešpekulovane pripravenému účesu skladajúceho sa zvyčajne z dvoch až viacerých poschodí. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Pro mě dost vzácné. Do Černošic to nemám daleko a i když se mezi moje nejoblíbenější česká města řadit nikdy nebude, tak trochu k nim nějaký vztah mám (ale to spíš kvůli cestám do Kazína). Fotky Černošic z té doby s největší pravděpodobností existují, ale nikdy nevystihnou atmosféru města v té době. A tady se to povedlo perfektně. Navíc je zajímavé vidět, že kromě zástavby se to město moc nezměnilo. Budu se muset podívat, jestli takové filmy nevznikly třeba o Benešově, Jičíně, Poděbradech, Brnu, Vlašimi, Dobříši, Znojmu, Hrotovicích, Jevišovicích, aj. 4* ()

Reklama

Reklama