Reklama

Reklama

Dobrý řidič Smetana

Trailer

Obsahy(1)

V plném znění a bez nutné cenzury vstoupí 12. prosince do českých kin dokumentární komedie Dobrý řidič Smetana. Film o olomouckém řidiči autobusu Romanu Smetanovi, který se do boje s nespravedlností, mafiánstvím a nevkusem české politiky vyzbrojil lihovým fixem. Smetana politikům na plakátech přikresloval tykadla a pod to psal, že jsou to lháři, zloději a korupčníci. Na kameru ho zachytili Vít Klusák a Filip Remunda. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (30)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Zavřete Langera, ne Smetanu! Prostý občan z lidu proti absurdní politicko-justiční mašinérii, která formuje a cizeluje jeho občanský (zprvu trochu živelný) postoj, pitoreskní panoptikum jeho podporovatelů, zesílený motiv komunální frašky, přiznaná angažovanost tvůrců. Společenská závažnost snímku zatlačuje do pozadí možné výtky, tedy třeba to, zda přidaná hodnota k původnímu televiznímu dokumentu opravdu ospravedlnila vznik této kinoverze. Ale vidět tvůrce, jak na kameru nutí říci předstíraně žoviálního a blazeovaného Ivana Langera, že se nikdy nedopustil korupčního jednání a jeho vyhýbání se přímé odpovědi snůškou absurdních plků o svobodě skutečně stojí za to vidět znovu a opravdu se neomrzí. Zavřete Langera, ne Smetanu! ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Smetana se dostal z vězení a taky z televizní obrazovky. A nutno říct, že mu to hodně prospělo. Rozšířená verze nechává některé scény mnohem lépe doznít a konečně mám z Romana stejný pocit, jako sami tvůrci - sympatický ničema. Z nedovařeného televizáku, tak vlastně vznikl docela kompaktní a ucelený dokument o jedné ne zrovna vyvedené revoltě. Jen se nedokáži zbavit pocitu, že v současné době, kdy ODS balancuje na hraně přežití, je ten dokument zoufale neaktuální. Anebo je to jen zbožné přání. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Dva egomaniačtí filmaři si vybrali hloupého chudáka z davu, který si myslí, že do vězení má nastoupit jen ten, kdo cítí potřebu morální nápravy (vidím tu frontu), a vmanipulovali ho do jimi zcela uměle vykonstruované kauzy. Opravdu by napadlo Smetanu, který se neustále prezentuje jako introvert, strhávat na sebe veškerou pozornost? Možná ano, ale určitě by se sám na Kavčích horách nenalíčil a nestopoval Nečase... Kdyby se tvůrci od začátku přiznali k tomu, že celá kauza je jejich projekt, dílo jejich osobního aktivizmu, bylo by to ok, ale z dokumentaristického hlediska je to horší než největší lži Michaela Moorea. Protože se to vydává za dokumentaristické dílo, jež se pokusilo o objektivitu, ale časem se svým hrdinou nechalo strhnout. To prostě není pravda, bez Klusáka a Remundy by žádná kauza nebyla, ta kauza je jejich výmysl od počátku, zneužívající jednoduššího člověka, který nechápe princip právního státu (a ptá se Nečase na vysvětlení jeho situace, přičemž Nečas s tím nemá nic společného, nic s tím dělat nemůže a nemá důvod s tím chtít něco dělat), co chtěl za něco bojovat a netušil za co a jak. Nejsou to tedy vlastně dokumentaristé, jsou to strůjci toho všeho. Místy je až zvrhle zábavné vidět, k čemu všemu toho chudáka zmanipulovali. Výsledek dokonale shrnuje scéna, v níž se Smetanův obdivovatel ptá "jestlipak namalujete tykadla i nám, pane Smetano?" Načež hrdina z lidu odvětí: "Ale kdepak, to byste musel někam kandidovat." Celý dokument je prostě jen výsledkem hysterické a bohužel iracionální nasranosti na politiku (čímž tak zazdívá naději na racionální nasranost, která není tak uřvaná a atraktivní), kterou ale autoři neměli odvahu propagovat jako svůj názor, museli se prohrabat plebsem, aby našli nějakou prázdnou nádobu, kterou naplnili podle svých potřeb. Tenhle film je přehlídka porušení dokumentaristické etiky na všech možných úrovních. /// Pokud je skutečným cílem dvojice ne obhajovat Smetanu, ale ukázat relativitu svobody slova a ve skutečnosti si dělají ze Smetany srandu, jsou možná metachytří, ale taky metahyeny, protože vmanipulovali člověka do pro něj nepřirozeného chování, za které se mu pak vysmívají. Osobně však o tomhle výkladu pochybuju, popřípadě je zde ponechaný jen jako pojistka nenapadnutelnosti. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Omlouvám se za vytahování mrtvol z hrobů, já opravdu chtěl ten film vidět dřív, ale pirátům vůbec nestál za zkopírování, což je příznačné. Až teď jsem ho náhodou objevil na dafilms.cz, takže ho okomentuju až teď, kdy je ze Smetany znova ta nula, kterou byl kromě 100 dnů slávy celý život. Smetana, lidový hrdina, kdysi počmáral pár plakátů a vyhýbal se spravedlnosti, a díky tomu se stal idolem lůzy (kdyby počmáral plakát se Zemanem, tak mu bude tatáž lůza místo vynášení do nebes sprostě nadávat, to je jasné) a dostalo se mu zcela nepochopitelné mediální slávy včetně celovečerního dokumentu. Film je docela zábavný a Smetanu a jeho fanoušky zesměšňuje dostatečně (ale oni by to zvládli i sami), bohužel na konci to Remusák a Klunda trochu zabili svým prohlášením, ve kterém Smetanu podpořili. Navíc je otravné, že film je doprovázen těmi největšími odrhovačkami od Bedřicha Smetany (Chápete? Stejné jméno!!! HAHAHA! To musíme dát do filmu!!) ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Myslím, že asi tohle: "Tak končí (aspoň doufám!) naše komédie. Zlo prohrává a dobro žije. Vám, paní, vidím, se slzy v oku blyští, však chodí to tak pouze na jevišti. V životě našem opáčně to bývá. Tam dobrák úpí, vrch má duše křivá. Jak ale říkám na každičké štaci: Svět bude lepší, dáme-li si práci. Je marné vzlykat, modliti se zdrávas, vše závisí jen na vás, na nás, ale hlavně teda tady vlevo na vás!" a ještě tohle http://www.youtube.com/watch?v=amiBTezWKqQ. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Téma klasicky vybrané dobře, má to rysy toho klasického setkání Klusák/Remunda, ale jako celovečerák je to úplně mimo. Tady se nabírají minuty rozhovory s náhodnými lidmi v parku, redaktorkou Novy... Je to tak, jak píše Buxholka. ()

DJ Lonely 

všechny recenze uživatele

Dokument je to dostatečně zábavný na jedno shlédnutí, ale upřímně úplně nechápu názory Klusáka a Remundy. Když třeba v závěrečné scéně vyjadřují Smetanovi podporu slovy "Naprosto rozumíme jeho potřebě dozdobit nevkusné politické reklamy, se kterými byl nucen korzovat po městě." To je populismus jako prase. Nikdo ho nenutil s tím busem jezdit a když se mu to nelíbilo, měl si najít jinou práci. A dosah popularity získané poškozováním cizího majetku a děláním z komára velblouda je krásně vidět ve scéně, kde jde Smetana podat vysvětlení na policejní stanici a před vchodem ho vítá celých šest podporovatelů. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Na ten mediální povyk si pamatuji. Šlo to dokonce v kinech. Je to celkem malicherná zápletka. Dokument jí uměle živí , čímž působí nevěrohodně. Ivan Langer se tak stal morálním vítězem. Dokument by se dal označit za aktivistický, s protesty "síly národa". Takovéto politické agitky každý hodnotí dle svých názorů. Ale filmově nuda. ()

Ivoshek odpad!

všechny recenze uživatele

Pánové Kousák a Rotunda nepatří mezi mé oblíbence a ani po tomhle dílku se jejich pozice nemění. Tendenční, nepravdivé, aranžované... ()

Asgy 

všechny recenze uživatele

Natočeno je to hezky, ale pohled tvůrců filmu mi přijde dost jednostranný. Smetana je sympaťák, ale to mediální divadlo, které z jeho případu tento film udělal, mi moc sympatické není. ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Očekávat od dvojice Klusák - Remunda objektivitu je dosti bláhové a věřím, že s tímhle na ten film nikdo nepůjde. Oba pánové zůstávají věrni své pověsti a točí jednostranný, ale filmařsky vyspělý dokument o absurdnosti našeho státu. Na kauze řidiče, který jen přimaloval tykadla politkům, ukazují, jak relativní je ohánění svobodou slova a svobodou celkově. Prostě kdo chce psa bít, vždycky najde si hůl. Nemůžu se ale tentokráte ubránit dojmu, že v kontextu filmografie obou tvůrců jde o jejich nejslabší počin. Nevím, zda je to dáno tím, že "kauza Smetana" není tak nosná a není zas až tak vtipná, ale zkrátka tu jsou místa, kdy se pořád opakuje totéž a tvůrci jako by neměli co nabídnout. Ano, jsou tu vtipné momenty a konfrontace s politiky je poměrně dobrá (obzlášť koktající Langer, který není schopen do kamery prohlásit, že nepřijal úplatek), protože je na ní dobře vidět, jak zákonodárci mluví ve frázích a ve větách, z nichž se nic nedozvíme. O Romanu Smetanovi si lze na základě filmu myslet, že je to člověk, který dokáže hájit svůj názor, i když je někdy hodně svérázný a stojí si za svým. Ačkoli jsem některé jeho postoje nechápal, byl mi sympatický, ač si myslím, že do některých situací byl asi malinko vmanipulován filmaři, ale to je vedlejší, obstál v nich, takže nemá smysl je řešit. Pořád ale jde o vyvedený dokument, který je řemeslně na vysoké úrovni (i když televizní obrazovka by pro něj byla asi lepší), ale nejspíš nemá tak úplně nosné téma. 60% ()

Liznic 

všechny recenze uživatele

Smetana vychází jako poměrně dost inteligentní sympaťák, zato Klusák a Remunda jako dva pitomci. Ač jsem tuto kauzu moc nesledoval, nedozvěděl jsem se zhola nic nového, natož zajímavého. Nikde nepadne jediný inteligentní dotaz (dobře, jeden jsem našel, ale teď už nevím, co to bylo), natož aby padla nějaká inteligentní odpověď, postřeh. Následuje "hejtění" napůl povinné a napůl vyvolané tímto filmem: politici jsou svině, média jsem ......... ()

R1CH1E 

všechny recenze uživatele

Dobrý řidič Smetana možná není zrovna dvakrát objektivní dokument. To však nic nemění na tom, že je to dobrý dokument. Kauza pana Smetany, který byl odsouzen za to, že si dovolil nakreslit pár tykadel našim milovaným politikům na jejich vypasené xichty na billboardech, je poměrně známá. Nebudu tu vehementně rozebírat to, že mnoho lidí by jim tam přikreslilo něco jiného a mnohem více vulgárního, ani to, jaký je pan Smetana vlastně člověk a jak moc byl nebo nebyl ovlivňován pány dokumentaristy. Místo toho se soustředím na to, že jsem se bavil, dostal jsem dost informací, které mi o této kauze nebyly známé, a navíc jsem viděl, jak dokáže taková kravinka ovlivnit něčí život na několik let. A to se vyplatí. ()

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Aneb dokumentární komedie o řidiči, který maloval politikům tykadla, jak své dílo titulují sami tvůrci Vít Klusák a Filip Remunda. Už zde můžeme najít první z mnoha rozporů, které tento dokument nepochybně vyvolá. Nic komediálního totiž na příběhu Romana Smetany, který strávil sto dní za mřížemi a několik dalších dnů soudním popotahováním kvůli banálnímu přemalování politicky agitačních billboardů neshledávám. Možná, že tím tvůrci chtěli vyjádřit, že film obsahuje některé úsměvné scény, jenže ta úsměvnost většinou pod tíhou reality patřičně hořkne. Klusák s Remundou už od začátku nepokrytě dávají najevo, že tento dokument se nebude snažit o objektivní posouzení celé kauzy s výrazným odstupem, ba naopak. Roman Smetana je pro ně evidentně hrdinou a veškeré dění se tak točí kolem něj. Z filmu se mi jeví jako poměrně inteligentní člověk, stojící si za svými názory a činy, se smyslem pro humor. Prostě a jednoduše sympaťák, a tak není divu, jaký postoj k němu filmaři zaujmuli. Vrcholem (pro mě osobně vrcholem kýče) je pak jejich gesto sounáležitosti a ztotožnění se s činem Romana Smetany, kdy v Praze za přítomnosti kamer a muzikantů hrajících Smetanovu Vltavu pomalují a podepíší se na plakát Tomáše Töpfera z ODS v Praze. Myslím, že moc dobře museli vědět, že po medializaci tohoto případu je určitě nikdo za tento čin popotahovat nebude, proto to považuji za kýč a spíše snahu o glorifikaci sebe samých. Problém však nastává ve chvíli, kdy dojde ke konfrontaci s jinými aktéry (i neaktéry) kauzy. Nemohu si pomoci, ale jak Ivan Langer, tak Petr Nečas, kteří se mají ke kauze vyjádřit (Langer filmařům, Nečas přímo diskutuje se Smetanou), ve svých výstupech obstáli, zejména pak Petr Nečas, a evidentní snaha v přímé konfrontaci ospravedlnit konání Romana Smetany tak z mého pohledu jednoznačně selhala. Jedním z mála chvályhodných vystoupení je tak komentář Jiřího Dienstbiera, který opět dokázal, že je člověkem na svém místě. Zásluha tvůrců, že se ve filmu objevil, to ovšem není, protože se sám překvapivě dostavil na místo nástupu Smetanova trestu. Tímto se dostávám k poslednímu poměrně zásadnímu problému, který s dokumentem mám – spektrem zpovídaných osob. Kromě Langera, Nečase a Dienstbiera zde hodně prostoru dostávají prostí nespokojení občané, kteří svorně nadávají na politiku a politiky, ovšem pokud bych měl o toto zájem, otevřu si Novinky.cz a nemusím kvůli tomu sledovat dokument, který se zabývá jinak velmi zajímavou kauzou. Že se nepodařilo získat vyjádření soudkyně Langerové je pochopitelné, ovšem očekával bych, že dokumentaristé osloví mnohem širší spektrum osobností, které by mohly do případu vnést světlo a objektivitu. Proč tak neoslovili např. Jiřího Pospíšila, po jehož zásahu byl Smetanovi přerušen trest, nebo soudce, který ho odmítl poslat do vězení za maření soudního rozhodnutí, nebo jiné právníky či osobnosti zabývající se lidskými právy, to je mi opravdu záhadou. Oproti původní kratší verzi nabízí kinoverze záběry přímo z cely, propuštění na svobodu dva dny před Vánoci, několik rozhovorů a závěrečnou výpověď Smetanova kamaráda, který vznáší obvinění vůči Ivanu Langerovi. Kromě posledně jmenované skutečnosti se jedná o rozšíření sice docela povedené a smysluplné, nicméně nikterak zásadní pro vyznění filmu. Konečný verdikt nebude možná tak negativní, jak by se z předchozího textu mohlo zdát. Už jen tím, že se Klusák s Remundou touto kauzou zabývají, prokazují veřejnosti službu a otvírají tím tak velice zajímavá témata jako např. svoboda projevu a její meze, postoj politiků ke kritice atd. Bedřich Smetana by se možná obracel v hrobě, kdyby viděl marasmus v české politice a ve společnosti obecně a možná by nikdy nedovolil, aby jeho hudba v dokumentu, který o tom pojednává, hrála. Nicméně už s tím asi nic nenadělá a pro diváka je to jen dobře, protože jeho hudba se ve většině stopáže k dění na plátně docela hodí a sama o sobě je prostě krásná. Ocenit musím i angažovanost a zapálenost tvůrců pro věc, která je pro natočení dokumentu naprosto zásadní. I přes všechny vady tak považuji film Dobrý řidič Smetana za (na české poměry obzvlášť) poměrně kvalitní dokument. (kino Světozor) () (méně) (více)

klukluka 

všechny recenze uživatele

To je věc! Díky moc za ni. Tenhle film je hrozně důležitej a lidi na něj jednou budou koukat s otevřenou pusou. Sice nevím, kde na něj budou koukat, protože ho není možný stáhnout a zavání to novodobou trezorovkou, ale pokud se k nim dostane, tak jim spadne brada, stejně jako spadla dnes mně. Tohle je obraz té naší slavné demokracie! P.S.: Plnej kotlík za vhodně zvolené téma a za jeho předpokládanou historickou hodnotu. Jinak je to zbytečně dlouhé a tvůrci se usvědčili z nedostatku empatie, když chlapíka ve výkonu trestu grilovali za to, že jeho čin byl polovičatý (Remunda), a že připustil ochotu vstoupit do politiky, když ještě nedávno něco takového vylučoval (Klusák). Smetana zkrátka zůstal na všechno úplně sám. ()

pagacova 

všechny recenze uživatele

Už dlouhou dobu přemýšlím, zda je Smetana "blázen" nebo hrdina. Tenhle dokument ho ukazuje spíše jako oběť, která má svůj selský rozum a nebojí se ho použít. Přestože nejsem fanoušek Klusáka a Remundy, tak mě touhle věcí potěšili: příběh, který má i na jejich poměry v sobě absurdity dost, zbytečně nenafukují a drží se dějové linky, kterou se snaží uchopit komplexně, zajímavě a s přesahem. ()

Honzulik odpad!

všechny recenze uživatele

Tak nevím, ale zdá se mi, že pánové Vít Klusák a Filip Remunda opět trochu zaspali dobu a ke své podivné politické agitaci využívají poněkud jednoduchého Smetanu... Odpad! ()

rey17 

všechny recenze uživatele

Tenhle "dokument" s dokumentem nemá co dělat. Tvůrci se jednoznačně staví za R. Smetanu a tímto filmem ho nepřímo glorifikují. To, že jeho příběh je absurdní, je pravda. Také je pravda, že si ho celý zinscenoval sám Smetana. Normální člověk do vězení buď nechce - a tedy využije všechny právní prostředky, aby tam nemusel, a nebo chce, a tedy jde si sednout. Smetana do vězení asi nechtěl, avšak žádné právní prostředky nevyužil. Alternativní trest si neodpykal, tak si měl jít sednout.... Nějak nechápu, proč tvůrci často zbytečně používají rybí oko i tam, kde nemá opodstatnění. Přes všechny výtky je film vtipný, ale nejsem si jistý, zda je třeba vidět dvakrát. Za mě 60%. ()

Buxholka 

všechny recenze uživatele

Bylo to spíš na 30 minut. Naštěstí Nečasové a Langerové - kteří vůbec nechápali o čem je komunikace s voliči- jsou pryč. ()

Reklama

Reklama