Reklama

Reklama

Kateřina Šedá: Jak se dělá mýtus

  • USA Kateřina Šedá: Mythmaking (festivalový název)

Obsahy(1)

Jihomoravská obec Bedřichovice byla přesunuta do centra Londýna. Dokument o výjimečném mezinárodním projektu významné české výtvarnice. Výtvarnice Kateřina Šedá, oceňovaná u nás i v zahraničí, tvoří již několik let svoje sociálně-umělecké akce pro prestižní světové galerie a je jednou z mála českých uměleckých osobností, jejichž tvorba je ojedinělá i v mezinárodním kontextu. Díky časosběrnému pozorování štábu Jana Gogoly ml. se divák ocitá uvnitř vzniku akce, která je pro její aktéry nepředvídatelnou, jedinečnou a zároveň stále všední příležitostí být spolu jinak. Film zviditelňuje nejen energii a imaginaci originální osobnosti, ale rovněž snahu obyvatel Bedřichovic nedaleko Brna vidět v rámci akce „Od nevidím do nevidím" sebe a svoji vesnici v jiném světle. Stáváme se tak svědky pokusu založit novou tradici tady a teď. Stalo se 3. září v Bedřichovicích svátkem proměny? (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Mám při hodnocení potřebu oddělit film od uměleckého projektu v něm zachyceného, dokument sám o sobě funguje báječně, jeho čirá dokumentární forma, je zábavný, vtipný, otevřený interpretacím, vynikající je volba a zařazení scén, často absurdních (nácvik dobrovolných vesnických hasičů v Londýně atd. atd.)...problém mám s tím, jak uchopit monstrózní projekt Kateřiny Šedé, který tak dobře reprezentuje moderní umění, je tak ambivalentní, že se k němu obtížně hledá cesta. V podstatě cosi jako konceptuální mandala, ovšem bez duchovního přesahu, sociální inženýrství, manipulování s lidmi ve jménu umění, které má ovšem i své pozitivní stránky, hledání kořenů, navazování na dávno přetrhané polozapomenuté komunitní vazby české vesnice, vytržení člověka z jeho osobní a rodinné ulity... Nemohu se ovšem zbavit pocitu, že celý ten konceptuální projekt přesouvání moravské vesnice doprostřed Londýna a další na něj navázané jsou marnivost a všechny ty sociologické a jiné přesahy jsou jen autorčinými alibi, proč takovýto projekt realizovat... ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Jak hodnotit dokumentaristu, který se nechá dokumentovaným objektem vyhodit z místa, které chce natáčet? Umění má provokovat, může i enervovat. A projekty Kateřiny Šedé setsakra provokují. ()

Reklama

snaked 

všechny recenze uživatele

4-5 // viděno 2x na Finále Plzneň. Velice zajímavá diskuze po projekci. Sympatické bylo přiznání Gogoly, že režijně nezvládl moment, když se Šedé ptá, zda se vzniká i něco mimo její iniciativu, a ona mu odpoví dost mimo. Protože je ve stresu a ten stres se přenesl i na režiséra, který zjistil, že odpověď je nesrozumitelná. :) TV sestřih dokumentu, který reflektuje jen "sváteční" akci Šedé, můžete vidět zde: http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10319063248-katerina-seda-jak-se-dela-svatek ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Tedy to je bláznivé, dokumentu jsem držel palce za snahu stvořit něco originálního, ale premisa mi moc nezaujala. A dokoukat hodinu a půl... ()

sator 

všechny recenze uživatele

Dokument nezaujal a Madam je mi veskrze protivná, svou sebestřednost maskuje blahem pro ostatní, známý to model... ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama