Reklama

Reklama

Jak jsme hráli čáru

  • Slovensko Rukojemník
Trailer
Komedie / Drama / Rodinný / Historický
Slovensko / Česko, 2014, 97 min

Režie:

Juraj Nvota

Předloha:

Peter Pišťanek (kniha)

Kamera:

Diviš Marek

Hrají:

Richard Labuda, Milan Lasica, Libuše Šafránková, Ondřej Vetchý, Szidi Tobias, Milan Ondrík, Ady Hajdu, Ondřej Malý, Miroslav Noga, Robert Roth (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Malý Petr (Richard Labuda, vnuk Mariána Labudy) vyrůstá v péči prarodičů (Milan Lasica, Libuše Šafránková), protože jeho rodiče emigrovali do Vídně a od té doby se ho prostřednictvím úřadů marně snaží získat. I proto Petr vymýšlí nejrůznější způsoby, jak se přes čáru dostat, pro což má čím dál menší pochopení velitel místních pohraničníků (Ondřej Vetchý). Mnohem větší problémy má ale Petr s partou černogardistů, kteří si libují v trápení slabších dětí. Třeba i jejich občasným přivazováním k mučednickým kůlům. Mezi ty, kteří jsou na Petrově straně, patří „pomalejší" spolužák a velmi sympatická kamarádka, kvůli nimž se s černogardisty neváhá opakovaně a důkladně poprat. Jak se šedesátá léta chýlí ke konci a poměry v zemi se dramaticky mění, otevře se nakonec i před Petrem vysněná cesta přes hranice. Vyrazit na ni ale znamená ztratit prarodiče, kamarády a nezapomenutelná dobrodružství. Když je vám „náct", máte v životě přece jen jiné priority. (CinemArt)

(více)

Recenze (244)

Martrix 

všechny recenze uživatele

Je trochu nefér, že většině diváků automaticky naskakuje srovnání s Obecnou školou, nebo Pelíšky. Ale tvůrci si za to můžou tak trochu sami. Uvádět tento film jako komedii, je zavádějící. Vzbuzuje pak očekávání, která právě díky absenci humoru, není schopen naplnit. Není tam odlehčenost, žádné památné věty, ani absurdity, kterým by se člověk zasmál. Ve skutečnosti je to rodinné drama na pozadí historických událostí...z doby, která mě už ve filmech nebaví. Nechápu, proč se takové filmy pořád dělají. Možná je to téma filmařsky vděčné, možná je to tím, že jsou sklady přecpané rekvizitami té doby, takže je snadné a levné takový film natáčet. Jistě ale existuje nespočet zajímavějších témat, které osloví všechny generace bez toho, že by diváka nutily k melancholickému povzdechnutí. Ano, byli to hajzlové...a zdaleka se to netýká jen Rusů, nebo estébáků. Kromě tématu, mi moc nesedlo to předabování, jakkoliv to chápu. Taky bych čekal nějaké vypointování osudů některých protagonistů a samozřejmě mi připadalo jednání majora v samotném závěru, velmi diskutabilní. Ale co...podruhé už tento film neuvidím, takže je mi to vlastně jedno. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

Božinku taký pekný námet a takto to spackali !!! To sa zvuk nahraval posynchronne ??? Prečo s tými detskými hercami trocha viacej nepopracovali ??? veď to bol čítaný text a nie verbálny prejav chalanov !!!! A starý pán Lasica ??? kurnik, nech si už ide robiť "tolkšov" a nie takto hrať. Na Šafránkovú nemal (a mať nebude) Nebyť Vetchého, tam nebolo koho chváliť. Nvota Nvota, čakal som od režiséra viacej, tento film na Trojanov Občiansky preukaz veru nemá. Je mi to ľúto. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Zvláště scény ze školy a kidy soušky dobře znám... Bez výčitek svědomí bych ji udusil školní houbou... Jinak další sonda,spíše průměrná do let přednormalizačních... ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Perfektně odvyprávěný příběh. Připomnělo mi to některé klasické filmy od Kachyni. Není to černobílé, člověku se ani nechce věřit, že se něco takové dnes ještě točí. 85% ()

otík 

všechny recenze uživatele

České postsynchrony jsou naprosto tragické, slovenští herci předabovaní do češtiny zní směšně a nechtěně vtipně. Jinak film nezaujal, snad až na to, že jak je to debilní, tak je to vtipné. PS: jak může někdo tvrdit, že je to předabované kvůli dětem, když ve filmu je to samý debil, svině, hajzl. To je teda výchovné. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Mám moc rád Milana Lasicu i Libuši Šafránkovou, a mám taky rád filmy s historickými náměty. Dlouho jsem se na tento film těšil (zvláště když se psalo, že jde o slovenské Pelíšky v kombinaci se slovenskou Obecnou školu) a říkal si, že nechápu, proč má film přeci jen relativní nižší hodnocení. A taky jsem si myslel, že tomu filmu jistě dám plný počet hvězdiček. Očekávání tak nakonec bylo asi přeci jen trošku vyšší, než realita. Není pochyb, že jde o pěkný snímek s řadou silných témat (šikana, zaostalý spolužák, smrt...). Jen možná jich zde je na jeden film až moc. Občas mi přišlo, že autoři nemají jasno, zda cílí na dětského nebo dospělého diváka. Pro toho dětského zde těch vážných témat bylo podle mě až moc, dospělý zas mohl někdy mít pocit, že to vyobrazení dobových reálií mohlo být přesnější. I když chápu, že tady šlo asi primárně o to ukázat pohled na tehdejší dobu očima dítěte. Na to mi zde možná ale zase chybělo trošku více humoru. Ovšem vyobrazení zla v dětském světě (šikana) zde bylo excelentní a už jenom za toto je třeba film ocenit. Stejně tak vynikající jsou všechny scény s Milanem Lasicou (a jeho závěrečná posmutnělá píseň během titulků je krásný bonus navíc). A snad už ani nikoho nepřekvapí, jak skvěle se zde s rolí pohraničníka s lidskou tváří vypořádal Ondřej Vetchý. Ještě si neodpustím komentář k určité historické nelogičnosti ve scénáři. Že do roku 1968 nebylo možné, aby se chlapec dostal za svými rodiči do Rakouska, tomu rozumím. Ale že to nešlo v období pražského jara a že to zas najednou šlo po sovětské okupaci, to mi trošku nedává logiku. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Dobré obsadenie, len trochu ťažkopádne a suché prevedenie. Retro o tom, ako pohraničníci strieľajú ľudí, aká nálada tu panovala, udavačstvo, ale aj silný príbeh o medziľudských vzťahoch, rodine a túžbe dostať sa do Rakúska. 3 z 5 ()

Stegman 

všechny recenze uživatele

[zhlédnuto v českém dabingu] ...takže bohužel jen za 4*. Ty nepřirozené dětské dialogy (viz gogo76) by mi ale nejspíš vadily i v originále. Mimochodem, uživatel nascendi se mýlí, když nadává na "snaživé soudruhy z Česka". Verzi předabovanou do češtiny chtěl sám režisér Nvota, protože "české deti nerozumejú po slovensky" (2:25). - Evidentně si neuvědomuje, že takovýmto ustupováním celou věc jen zhorší: Když se české děti nesetkají se slovenštinou ani v nejpovedenějším slovenském (neartovém) filmu za dlouhá léta, tak kdy jindy si mají slovenštinu osvojit? ()

RonaMidu 

všechny recenze uživatele

jediné,co mne rušilo bylo,že v té době moc nebyly špičaté kornouty na zmrzlinu,ale jen takové oplatkové mističky.....ale na tom tedy naštěstí film opravdu nestál 😊 ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Zdá se mi, že tématika retrospektivních filmů, jejichž obsah se točí převážně kolem malých dospívajících, či pouze stále nezávislých hrdinů, je v našich končinách už dosti ohraná. Tento spíše slovenský než český filmový kousek výše zmíněný fakt ztvrdil ve všech možných směrech a já jsem byl ke konci velmi vděčný, že má snímek pouhou hodinu a půl. Dvě hvězdy za přítomnost Ondry Vetchého. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Jakkoliv jsem si spoustu okamžiků užíval a Lasica s Šarfánkovou jsou dokonale okouzlující, ten kluk mě spíš lezl na nervy a nedokázal mě přesvědčit. Podobných filmů bude asi natočeno ještě spousta a tenhle mezi nimi nevynikne... ()

drackula 

všechny recenze uživatele

Pred tým, ako som tento film videl, čítal som naň dosť negatívne ohlasy. Myslím si ale, že boli v mnohých prípadoch neopodstatnené. Kto čakal druhé Pelíšky, bol určite sklamaný, ale myslím si, že tvorcom o nejakú kópiu tejto kultovky určite nešlo. Táto látka je v našich končinách veľmi vďačná a tvorcom sa skvele podarilo ilustrovať dobovú atmosféru a situáciu v ktorej sa naša krajina nachádzala. Osobitý rozmer filmu dávala blízkosť hranice, detský pohľad na celú problematiku a rôzne správy o živote "vonku". Tuctové sa trošku zdali postavy "príslušníkov", zistenia o skrytých udavačoch a iné podobné dobové klišé. Napriek istej obohranosti témy ide o príjemný film, ktorý som si v kine užil a nemal by som problém s opätovnou projekciou. Herecké obsadenie bolo skvelé a nebola to Lasicova "one man show" ako by možno niekto čakal. Úplne ma v tomto smere odzbrojila úžasná Libuše Šafránková. Veľmi príjemný príspevok k našej kinematografii. 80% Febio fest 2015 Kino Lumiere ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Takový nepodarek, přitom zrovna tenhle žánr nahořklé retro komedie je v našich končinách nesmírně silný. Nebylo to vtipné, nebylo to dramatické, nemělo to vnitřní sdělení. Jen to tak bloumalo v šedi minulosti. 42%. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Taký mix, trochu Pelíšok, trochu Rebelov, trochu reklamy na Kofolu a trochu originálnej myšlienky. V celku ale nie až také zlé, to zisťujem podľa toho, že ma zajímalo, aký bude koniec. Ten bol veľmi fajn, s odjazdom vlaku, to bola tá originálna myšlienka, čo sa podarila. Za takéto momenty si film zaslúži aj tretiu hviezdu a dá zabudnúť na nereálne detské správanie, ktoré nakoniec beriem ako prostriedok na vyjadrenie dospelých pocitov, nálad a chcenia urobiť niečo, čo dospelý človek nemôže. Lasica klasicky výborný, Šafránková v úlohe babičky mi párkrát pripomenula Zázvorkovú, to ten čas letí... Mal som šťastie na originálnu verziu v prevažne slovenčine, počuť dabovaného Lasicu, to by som asi nezniesol. ()

MI-380 

všechny recenze uživatele

Vysoká pri Morave, Rakousko za řekou, ale také za dráty. Milý, ale pouze mírně nadprůměrný česko-slovensko-maďarský pohled na rok 1968. Dospělí herci na výbornou, ale pokud někdo hledá Pelíšky, bude zklamán: 70% (1845 hodnotících, 63%). ()

blackJag 

všechny recenze uživatele

Špatný vtip, vyprávěný někým, kdo vtipy ani vyprávět neumí. Herecké výkony průměrné až špatné, scénář a režie naprosto nezvládnuté. 30% ()

m.a.t.o. 

všechny recenze uživatele

Tunajší obsah znie veľmi pútavo a poeticky, samotný film už taký nie je. Síce bolo vidieť, že tvorcovia si dali záležáť na výprave, a ani samotný príbeh, hoc môže pôsobiť príliš obyčajne, či dokonca tuctovo, mi nevadil. Čo Rukojemníkovi ale chýba je taká tá "svěrákovská" hravosť a odľačenie v ten správny moment. Výkony detských hercov skôr priemerné, vzľadom nato, že niekorí z nich si zahrali v tématicky podobnej Učiteľke (a pôsobili tam prirodzenejšie) som čakal viac. Nuž, sklamanie to síce nie je, v rámci slovenskej tvorby stále nadpriemer, ale mohlo to dopadnúť aj lepšie. 60 % ()

netahlo 

všechny recenze uživatele

Vedle protrelych bardu (skveli Lasica a Vetchy) zazaril svym vykonem i maly Richard Labuda. Holt to ma v genech. Prijemny snimek. ()

bari68 

všechny recenze uživatele

Znovu AŽ po nejakej dobe poctivý domáci film o živote a osudoch ľudí v minulom režime. Viacmenej nemám filmu čo vytknúť. Páči sa, plynie, skvelo je napísaný tak, že dospelí aj deti a mládež sú pri sledovaní na rovnakej vlne, aj keď každý vidí a chápe aj pri rovnakom celku iné detaily a nenásilnou formou u mladších ročníkoch okrajovo dopĺňa hodiny dejepisu. Veľká spokojnosť. ()

Související novinky

Zemřel Milan Lasica

Zemřel Milan Lasica

19.07.2021

Ve věku 81 let včera večer zemřel slovenský herec, režisér, textař a humorista Milan Lasica. Rodák ze Zvolenu má k dnešnímu dni na svém kontě přes stovku filmových a televizních rolí. Umění se… (více)

Zemřela Libuše Šafránková

Zemřela Libuše Šafránková

09.06.2021

Z Prahy přichází velmi smutná zpráva. Svět českého filmu dnes opustila filmová, televizní a divadelní herečka Libuše Šafránková. Před pouhými dvěma dny přitom oslavila své 68. narozeniny. O úmrtí… (více)

Reklama

Reklama